fonradar

Bilanço Problem

Üyelik
26 May 2009
Mesajlar
24
Konum
izmir
2013 yılında şirket birleşmesi olmuştu.devralınan şirketin 67.000,00 geçmiş yıl zararları ve bilançosunda 2.500,00 dönem net zararı bulunmakta.2013 kurumlar vergisi beyannamesini yaparken herhangi bir işlem yapamadım bununla ilgili.(biz devralan şirketiz bu arada).şimdi benim bilançomda hem devrolan şirketin dönem net zararı gözükmekte hem de devralan şirketin dönem net karı gözükmekte.bu şekilde bilanço olur mu?ne yapmam gerekir?kar 24.000,00.düzeltme mi vermem gerekir yoksa bu şekilde kalsın mı?bu sefer dönem başında nasıl bir kayıt yapmam gerekir?
 
Anladığım kadarı ile birleşmeden doğan geçmiş yıl zararlarının kullanmamışsınız. Bilançonuzda hem geçmiş yıl zararı, hem de geçmiş yıl karları olabilir. Şirket türünüze göre karar alıp geçmiş yıl karları/geçmiş yıl zararları ile mahsubunu yapabilirsiniz.
 
Sayın seldakntkn,

Birleşme ile ilgili olarak bir mahkeme kararı ve bilirkişi raporunuz olması gerekir. Bu raporda devralacağınız rakamlar ve özsermaye tespiti vardır. Devralan şirkete intikal etmesi gereken rakamlar da bunlardır. bunun dışında bir işlem yaptınızsa yeniden gözden geçirmeniz gerekir devralma işlemlerini. Genel bir bilgi olarak verdim. Birleşme ayrıntılarınızı bilmediğim için detaylı bir bilgi verme imkanım yok.
 
öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.devrolan şirketin mizanına göre ben birleşme bilançomu girdim.benim asıl merak ettiğim husus geçmiş yıl zararından çok dönem net zararı.benim 31.12.2013 tarihli bilançomda hem dönem net zararı hem de kendi işlemlerimden dolayı dönem net karı gözükmekte yani şöyle

F-dönem net karı(zararı)
1-dönem net karı 24.803,01
2-dönem net zararı(-) 2.512,54
bu şekilde gözükmesinde usül olarak sıkıntı olur mu?

01.01.2014 deki kaydım

590 24.803,01

570 24.803,01

580 2.512,54

591 2.512,54
şeklinde iki kayıt mı olmalı
 
Sayın seldakntkn,

Öncelikle ilk yoruma geri dönmek gerekir, birleşme öncesi özsermaye tespiti yapılmadımı ? Bunların yapılmış olması gerekir. İşte burda çıkan sonuçlara göre rakamları devredebilirsiniz. Yani mizan rakamlarını doğrudan almak mümkün değil. Ortaklar farklı ise bu birleşmeden doğan payların sermaye dağılımı dahi önem arzeder. Bu yüzden yukardaki rakamlar için yorumda bulunmam yanlış olur.
 
ortaklar aynı.iki şirketin de %100 hissedarı aynı kişiydi.tek şirkete düşürmek için çok aktif olmayan şirketini diğeriyle birleştirdi.özsermaye tesbitini diğer devrolan şirketin mali müşaviri yaptı.
 
Sayın seldakntkn,

Bu verdiğiniz bilgilerde bence eksik ve yanlış var. mahkeme kararı olmadan özsermaye tespiti yapılamaz. TTK hükümlerine aykırı. Mahkemenin tayin edeceği bilirkişinin yaptığı tespit geçerlidir. Bu durumda sizin işleminiz için daha fazla yorum yapmam hatalı olacaktır.
 
Üst