Bilanço Tek Şahıs Firmasında Firma Sahibinin Firmasına Borcu

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
Merhaba

Bilanço usulü defter tutatn tek kişilik şahıs firmasında 331 hesabın borç bakiye vermesinin bir sakıncası varmıdır ?

Teşekkürler
 
Dostum...331 hesabın borç bakiyesi vermesi, bilanço usulüne göre defter tutan gerçek kişilerde de sorundur.Limited şirkettede sorundur, anonim şirkette de sorundur....331 Ortaklara borçlar hesabı pasif bir hesaptır....Pasif düzenleyici bir hesap değildir...Pasif hesaplar ya alacak bakiyesi verirler, ya da bakiyesiz çalışırlar....Bu ikisinin dışında bir üçüncü yol yoktur.Bu ikisinin arasında bir yer de yoktur...Bu eşyanın tabiatına aykırıdır...Benim 331 hesabım borç bakiyesi veriyor diyorsan, senin ortaklara borcun yok demektir, tam tersine ortaklardan alacağın var demektir...Bu durumda da 131 hesabı kullanmalısın...Muhasebe de hem borç, hem de alacak bakiyesi vermesi muhtemel ve olağan olan tek bir hesap vardır...O da 690 Dönem karı ve zararı hesabı....İyi çalışmalar
 
cevap için teşekkürler. 331 deki bakiyeyi 131 e aktaracağız ama tek şahıs firmasında bu sorun olur mu? Şirketlerde olur deniyor hatta faiz faturası kesilmesi gerektiği söyleniyor. Tek şahıs firması ile şirketler arasında bu konuda bir fark yok mu? Tek şahıs firmasında firma sahibi ne ile geçinecek firma zaten kendisinin kar etmişse vergisini de ödüyor. Benim anlamak istediğim mali açıdan firma sahibinin firmaya borçlu gözükmesi şirketlerdeki gibi bir sonuç doğurur mu yoksa tek şahıs firmalarında bunun önemi yok mu?

teşekkürler
 
Sayın öğrenci, 331 Ortaklara Borçlar Hesabı , sermaye şirketi şeklindeki işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (ödünç alma ve benzer nedenlerle)ortaya çıkan, ortaklarına olan borçların izlenmesi için kullanılır. Bu hesaba şahıs şirketlerinin ortaklarının (veya işletme sahibinin ) alacaklarının özkaynaklardaki 51.grupta 510 ALACAKLI ÖZEL HESAP hesabında izlenmesi bu tür işletmelerde öz kaynağın bilanço üzerinde doğru yansıması açısından gereklidir. 510 hesabın niteliği işletme sahibinin (veya sahiplerinin) işletmeye, sermaye dışında, verdiği değerlerden doğan alacakların izlendiği hesaptır. Hesap, işletme sahibi(veya sahipleri) işletmeye sermaye dışında bir değer verdiğinde veya önceki yıl karının hesabına aktarılmasına karar verildiğinde alacaklanır, alacağına karşılık herhangi bir değer aldığında borçlanır. Sonuç olarak sermaye şirketi dışında şahıs şirketleri 131 ve 331 hesabı kullanamaz. Bu sebeple bunlarda örtülü kazanç ve örtülü sermaye vergi tarhiyatı kurumlar vergisi mükellefini ilgilendirir. Gider hususu ise GVK 40-41 maddelerine göre değerlendirme yapılacağı aşikardır.
Saygılarımla
 
İlave olarak sermaye şirketi dışındaki şahıs şirketlerinin (veya kişi işletmelerinden işletme sahiplerinin işletmeden alacaklı veya işletmeye borçlu olması durumunda tek ''510 Özel Hesap'' açılmasıda mümkündür. Bu durumda hesap alacak bakiyesi verirse bilançoda özkaynaklara eklenir, borç kalanı verirse öz kaynaktan indirilir.
 
VUK: Kurumların aralarında vasıtalı, vasıtasız bir şirket münasebeti veya devamlı ve sıkı bir iktisadi münasebet bulunan gerçek ve tüzel kişilerden yaptıkları istikrazlar, diye tanımlar örtülü sermayeyi.

Şirket Kurumdur, ortak ise bu Kurumla münasebete giren gerçek veya tüzel kişidir.

Şahıs işletmesinde ise böyle bir husus söz konusu değildir.

Yani Şirketlerde kar-zarar şirketindir, ortaklar payını alır şirkett de ortağın hakkını korumakla mükelleftir. zaten şirketin kuruluş amacı budur.

Kanaatim; faiz faturasına gerek yoktur.
 
Üst