Bilene Helal Olsun...

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba;
2 ortaklı kollektif şirketi var. kollektif şirketlerde kdv ve muhtasar bakımından şirketin tüzel kişiliği mükellef, elde edilen kar ile ilgili de şirket ortakları yıllık gelir vergisi beyannamesi mükellefidirler. yani kdv ve muhtasar beyannameler aylık bazda şirket adına beyan edilirken, geçici vergi ve yıllık gelir vergisi beyannamesi ise şirket ortaklarınca (yani şahıs olarak) beyan edilir. şimdi bu şirket tasfiyeye girecek. ticaret sicilde ve vergi dairesinde yapılacak işlemler nasıl olacak? hiç bu konuda tecrübesi olan varmı? yararlanabileceğim bir kaynak gösterecek birisi varmı? internette o kadar aradım kesin bir sonuca ulaşamadım. ticaret sicilde normal şirket gibi, vergi dairesinde de normal şahıs kapanışı gibi mi olacak? tasfiye sırasında defter basımı, yeni kaşe vs. bu konuda bilgiye ihtiyacım var. yardımcı olursanız çok sevinirim. saygılar.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

bence sorular çözümlerini içinde saklarlar, yazdıklarına ve verdiğin bilgilere göre hareket edersen bu sorunu çözersin.

Bence normal tüzel kişilik tasfiyesi gibi düşünerek hareket etmelisin.....

Kolay gelsin meşaggatli bir iş.
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

TTK md 206 ve sonrasına bakmalısınız.
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

ortak kurulu kararı ile tasfiye kararı alınacak. ve tasfiye işlemi başlayacak.bildiğimiz tasfiye işlemi koll.şti olması özellik arz eden bir durum değil.
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

bütün ortakları notere götürüyosunuz. Noter fesh sözleşmesi düzenliyor o sözleşmeyle vergi dairesi ve ticaret odasını kapatıyorsun. aynen işletme defteri kapatır gibi. tek fark noter fesh sözleşmesi düzenliyor. Muhasebesel olarakta tabi mizanı sıfırlıyorsun. demirbaşlar vb. her şeyi faturalandırıyorsun
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

bluesee demişsin ki ortakları al notere götür ve fesih sözleşmesi düzenlet. senin dediğin istanbul ticaret odasının web sayfasında da belirtilmiş.
"E) FESİH VE TASFİYE
1. Dilekçe (ortaklar tarafından veya vekaleten imzalanmalı, vekaletin aslı eklenmelidir

2. Tüm ortaklarca imzalanmış ve imzaları noter onaylı fesih sözleşmesi(2 nüsha)

3. Kollektif şirketin tasfiyesine karar verilmiş ise;

Tasfiye memurunun tasfiye unvanı ile imza beyannamesi (1 nüsha) Tasfiyeye ilişkin ilişkin karar (Noter onaylı - 2 nüsha)

· Tasfiyeye girişin tescili sonrasında alacaklılara çağrıya ait 3 ilanın yapılması gereklidir

· Tasfiye kararı verilmiş ise alacaklıları 3.defa davetten itibaren 1 yıl sonra alınacak tasfiye bilançosunun kabulü ile tasfiye sonuna ait karar (2 nüsha)

4. İ.İ.K? nun 44.maddesine göre düzenlenmiş mal beyanı ( 2 adet - tasfiye memuru tarafından imzalanmış olmalı)
"
şimdi buradan 2.maddeye bakarsanız fesih sözleşmesi diyor. asıl enteresan olan ise 3. madde. o da diyorki Kollektif şirketin tasfiyesine karar verilmiş ise yani sadece fesih sözleşmesi ile tasfiyeye karar verilmeden de kollektif şirket kapatılabiliyormu ? çetrefilli işler neden hep bizleri bulurki :)
 
Ynt: Bilene Helal Olsun...

bu tür şaıs şirketlerinde iki şekilde fesih yapma olanağı bulunmaktadır. bunlardan birincisi; eğer şirketin aktif ve pasifinde şirketin varlığı ve borçları var ise bir başka idfade ile satması gerekn varlıkları (stokları, demirbaşları, maddi ve g.maggi duran varlıkları) ile ödemesi gereken borçları (ticari borçları veya diğer borçları) var ise bu ortaklıktaki tasfiye işlemi ltd. şti gibi bir süreç işler ve öyle tasfiye olur. yok eğer ortaklığa ait herhangi bir mal varlığı ve ödenecek borcu yoksa da bir karar alınarak direkt kapanışı verilir.
 

Benzer konular

Üst