Bina Satışının Sermaye Ye İlavesi Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İSMAİLYK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İSMAİLYK

Ziyaretçi
Merhaba,

Bina satışının sermaye ye ilavesi söz konusu bina peşin para ile satılmıştır. 4 yıldıt Aktifimizde olduğu için KDV den muaf
fakat çıkan karda sermaye ye ilavede tamamını mı yoksa %'lik bir oranı varmı ?

Şimdiden teşekür ederim. Birde yasal dayanak olursa iyi olur.

Ynt: Bina Satışının Sermaye Ye İlavesi Hakkında

Merhaba,
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "İstisnalar" başlıklı 5. maddesinin bendinde açıkça yazılmamış olmasına rağmen yorumlayarak kısmi olarak sermayeye ilave edebileceğinizi söyleyebilirim.

İstisnalar
MADDE 5- (1) Aşağıda belirtilen kazançlar, kurumlar vergisinden müstesnadır:
a)
b)...
....
e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı.
Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanırve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.
İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanır.
.......
.......

Alıntıdaki koyu olarak gördüğün kısmı sizin olayınıza uygulamaya çalışırsak. Siz eğer sermayeye ilave etmeyi düşünmediğiniz kısmı doğrudan gelir yazmanız ve kalan kısmı üzerinden istisna uygulamanız durumunda herhangi bir vergi ziyaa'ından söz edilemeyeceğine göre sanırım uygulanabilir.
Birde örnek yapmaya çalışırsak.
Gayrimenkul Satış karınızın 5.000.000,00 YTL olduğunu ve 3.000.000,00 YTL sermayeye ilave ettiğinizi düşünürsek istisna hesabını aşağıdaki gibi yapabiliriz.
Toplam Satış Karı : 5.000.000,00

İstisna Tutarı : 3.000.000,00 x 0,75 = 2.250.000,00

54* Sermayeye eklenecek GM satış Karı hes. : 2.250.000,00

679 O.Dışı Gelir ve Karlar Hes. : 2.750.000,00

Saol Baskanım bu konu benım ııcn önemlıydı ÇOk saol

Bu konuda ben farklı düşünüyorum.

Satış karının max. % 75 i vergiden istisna edilebilir. ( Burda mutabıkız )
İstisna edilen tutarın tamamı sermayeye ilave edilmesi gerekiyor.
Yani 5.000.000 YTL satış karı var ise 4.000.000 YTL ( en fazla ) istisna edilebilir.

Eğer firma 3.000.000 YTL tutarında istisnadan yararlandı ise bu tutarın tamamını fon hesabına alıp 5 yıl içinde sermayeye ilave etmesi gerekir. Yani istisna edilen tutar ile sermayeye eklenen tutarın aynı olması gerekmektedir.

Merhaba,
Kusuruma bakmazsan söylemlerimiz arasındaki farkı anlayamadım. Aynı rakamlar üzerinde konuşursak belki anlamam daha kolay olacaktır. Eğer 3.000.000,00 YTL sermayeye eklerse Kurumlar Vergisinden ne kadar düşmesi gerekiyor? Kanunda tamamı diye bir ibare yok. Hatta "istisnadan yararlanan kısmı" şeklinde benim yorumumu doğrulayacak bir ibare mevcut.
Ben ilk örneğimi şu şekilde yeniden açıklamaya çalışayım. Eğer 5.000 YTL satış karının 3.000 YTL kısmı sermayeye eklenecekse bu tutarı (3.000 YTL) özel fonlara aktaracağız. Bu aktardığımız tutarın %75'i olan 2.250 YTL ise Kurumlar Vergisi Matrahından indirilecek.

Merhaba,

Sayın BAŞKAN'ın yazdıklarına aynen katılıyorum.

5520 sayılı K.V.K'nun 5/e bendinde yapılan açıklamalara göre istenilen şartlar yerine getirildiğinde;

gayrimenkul satış karının % 75'lik kısmını satış karından çıkartıp pasifte özel bir fon hesabına aktarılır. Bu tutar kurumlar vergisinden istisnaddır.
Satış karının % 25'lik kısmı ise % 20 oranında K.V.'ne tabidir. Kısaca yeni düzenleme ile gayrimenkul satış karından % 5 kurumlar vergisi alınmaktadır.

Saygılar.

Tamer Başkan ' Alıntı:
Merhaba,
Kusuruma bakmazsan söylemlerimiz arasındaki farkı anlayamadım. Aynı rakamlar üzerinde konuşursak belki anlamam daha kolay olacaktır. Eğer 3.000.000,00 YTL sermayeye eklerse Kurumlar Vergisinden ne kadar düşmesi gerekiyor? Kanunda tamamı diye bir ibare yok. Hatta "istisnadan yararlanan kısmı" şeklinde benim yorumumu doğrulayacak bir ibare mevcut.
Ben ilk örneğimi şu şekilde yeniden açıklamaya çalışayım. Eğer 5.000 YTL satış karının 3.000 YTL kısmı sermayeye eklenecekse bu tutarı (3.000 YTL) özel fonlara aktaracağız. Bu aktardığımız tutarın %75'i olan 2.250 YTL ise Kurumlar Vergisi Matrahından indirilecek.

Sayın BAŞKAN'ın yukarıdaki açıklamasına katılmıyorum. Çünkü; 5520 sayılı K.V.K'nun 5/e bendinde "satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur." denilmektedir. Burda istisnadan yararlanılan kısmı ndan % 75'lik kısmını anlamak gerekmektedir.

Eğer 5.000.000 YTL'lik satış karından 3.000.000 YTL'yi özel fona alacaksak, 4.000.000 YTL'lik satış karının % 75' lik kısmandan faydalanıyoruz demektir. Her ne kadar kanunda "....satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı." denilse de satış karının % 75'lik kısmdan daha az istisnadan yararlanmakta bir engel olmadığını düşünüyorum.

Kod:
101/102   5.000.000
   679     1.000.000
   679     1.000.000
   679     3.000.000

Kod:
679   3.000.000
   54*     3.000.000

İlk mesajımda özel fonları yanlış yamışım. 2250 değil 3000 YTL olması gerekiyor. Sanırım "A.B.G." bunu kastediyordu.

Sayın BAŞKAN,

Yukarıdaki mesaajımda belirttiğim gibi, "istisnadan yararlanılan kısmı" ndan % 75'lik kısmını anlamak gerekmektedir.

Saygılar.

Ustadlarım hepınıze sonsuz saygılarla başlıyorum,

Benım bına satısındakı karımın yevmıye kaydı şu şekilde olmayacakmı?
Kar 679 hs 110.000,00 YTL

679 B 110.000
549 A 110.000

501 B 82500,00
500 A 82500,00

549 B 82500,00
501 A 82500,00

549 B 27500,00
679 A 27500,00

679 B 27500,00
690 A 27500,00

Yevmıye kaydı Dogrumudur?

Merhaba,

Karın % 75'nin Özel Fona alınması:

Kod:
679    82.500
    549    82.500

Sermaye arttırımı yapılması (Fonun sermayeye ilavesi):

Kod:
549    82.500
    500    82.500

Karın % 25'i ise normal gelir tablosu hesaplarını kapatırken yapacağın işlemlerle birlikte yaparsın.

Saygılar.

NOT: 82.500 YTL'yi kurumlar beyannamesinde gelir olarak gösterip, aynı tutarı istisnalarda indirim konusu yaparsınız.

Peki ŞÜkrü bey böyle yapmam ne yönde ters

İkiside aynı kapıya çıkıyor düşüncesindeyim. Sonuç aynı sanırım

Teşekür ederim

Sayın Tamer Başkan kasdettiğim buydu.

Sayın ABG

Demek istediğiniz neydi acaba bizim bir kusurumuz yok dimi bu işte

Sayın İsmail YK.

Konuyu hızlıca özetliyeyim..

Eğer satışınız 21.06.2006 tarihinde veya sonrasında ise oluşan satış karının % 75 i vergiden istisna edilmiştir. İstisna edilen tutarı 54* lü bir hesaba alıp, 5 yıl içinde sermayeye ilave etmek gerekmektedir.

Kurumlar vergisi beyannamesinde ise, sanki istisna tutarı hiç 54* lü hesaba çekilmemiş gibi ticari kar hesaplanarak yazılır ve istisna tutarı da yine beyanname üzerinde istisna olarak indirim konusu yapılır.

Örneğin,

gelir tablosunda yer alan ticari kar : 100.000
54* lü hesaba alınan istisna kazanç: 400.000

Beyanname bilgileri

Ticari kar : 500.000
İstisna : 400.000
Mali kar : 100.000 ( KKEG ve başkaca ilave ve indirim olmadığı varsayılmıştır)

selam

Yani kurumlar vergisinde istisna tutarını mutlaka gösterip geri indirim konusu yapacağım.

herkese Selamlar