Bir Doktor Fatura Kesebilir mi ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tavlu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba Arkadaşlar,
Bir Doktor mükellefimiz hastasına uyguladığı tedaviye karşılık "Selbest Meslek Makbuzu" kesmiştir. Hastası da çalıştığı kurumdan parasını almak istemiş, ama "Fatura" değil de "Selbest Meslek Makbuzu" olduğu için kurum tarafından hastaya ödeme yapılmamıştır. Şimdi haliyle Doktora gelerek, kendisine Fatura kesmesini istemektedir. Ben Serbest Meslek Erbabı Fatura kesemez diye biliyorum. Yorumlarınızı bekliyorum, iyi çalışmalar .

!!!

Sorunun Serbest meslek makbuzu ile alakalı olmadığını düşünüyorum. Kanımca şahsin çalıştığı kurumun özel muayene giderlerini karşılamadığından kaynaklanabilir öncelikle şahsin bu hususu araştırması gerekir. Serbest meslek erbaplarının düzenleyecekleri belgeler arasında faturaya yer verilmemiştir.

Fatura ve Serbest Meslek makbuzu hk.

türk beyin de belirttiği gibi :

VUK
Madde No 229
Kapsam
Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

şeklinde belirtilmiş olup devamı maddelerde Fatura yerine geçen vesikalardan bahsedilmiştir :

Makbuz Mecburiyeti
Madde No 236
Kapsam
(2365 sayılı Kanunun 39'uncu maddesiyle değişen madde) Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.

sık sık televizyonda görüyoruz ya hastanelerde hastalara kapıcılar bakıyor. sanırım sizin konunuzda da kurumda o anda kapıcı oturuyordu. ona da bak sadece fatura alacaksın demişler o da faturadan başka bir şeyi tanımıyor.