fonradar

Bir işçi haftada kaç saat çalıştırılmalı.?

Üyelik
3 Mar 2010
Mesajlar
5
özel bir şirkette vardiyalı olarak,3 arkadaş çalışmaktayız,ben 01.09.2008 de işe başladım.sözleşmemiz yok. haftada gündüz vardiyası saat08.30 dan 18.30 kadar çalışıyor.gece vardiyası ise 18.30dan sabah 08.30 a kadar çalışıyoruz.fakat mart 2009 dan itibaren gece vardiyasını bizim fikrimiz olmadan 2 hafta üstüste çalıştırmaya başladılar itiraz ettiğimizde istifa edip gitmemizi söylediler.bu şekilde 01.mart.2010 a kadar çalıştık cumartesi günleri de dahil.olarak resmi tatil günlerinide normal çalışıyoruz.son olarakda 2 yıldır maaşımaza zam alamadık bize işine gelen çalışsın işine gelmeyen istifa etsin deniliyor.gece vardiyasında 14 saat çalışıyoruz şirket normalde cumartesi çalışmıyor ama bizi çalıştırıyor . dava açsam ne gibi haklarım olur yardımcı olursanız memnun olurum
 
Ynt: bir işçi haftada kaç saat çalıştırılmalı

Günde mak. 11 saat çalışabilirsiniz. Haftalık 45 saati aşan çalışmalarınız fazla mesai olarak ücretlendirilmeli.
45 saat çalışma ile Haftada 1 gün hafta tatili hak edersiniz.

08:30 / 18:30 arası çalışıyorsanız, molaları çıkartırsak günde 9 saat çalışıyorsunuz demektir. 5 günde 45 saatlik çalışmanızı doldurursunuz.

Çalışma süresi

MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
 
Ynt: Bir işçi haftada kaç saat çalıştırılmalı.?

GÜNDÜZ DÖNEMİNDE 11 SAATE KADAR ÇALIŞTIRILABİLİRSİNİZ, AMA BU KURAL OLMAMALI. ZİRA HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 45 SAAT OLUP BUNUN ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR FAZLA MESAİDİR. FAZLA MESAİ TAVANI YILDA 270 SAATTİR. YİNE HER YIL BAŞINDA İŞÇİDEN FAZLA MESAİ ONAYI ALINMALIDIR.

GECE DÖNEMİNDE İSE İŞÇİ 20.00-06.00 SAATLERİ OLARAK TANIMLANMIŞTIR. BU SÜRE İÇERİSİNDE 7,5 SAATTİ AŞAN ÇALIŞMA YAPILMASI YASAKTIR. 11 SAAT ÇALIŞMA YAPTIRILMASI YASAYA AYKIRI OLUP İDARİ PARA CEZASI VARDIR.

BU DURUMDA İŞVEREN HAKKINDA ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ŞİKAYETTE BULUNABİLİRSİNİZ. ÇALIŞMA HAYATININ DENETİMİ İLE GÖREVLİ İŞ MÜFETTİŞLERİ SORUNLA İLGİLİ TEFTİŞ YAPACAKTIR.


Mesaj içeriğinde büyük harf kullanmyınız. Forum Kurallarını okuyunuz.
 
Üst