Bir İşletmede Mekanik Bakım Elemanı Olabilmek İçin Meslek Lisesi Mezunu Olmak Şart mı ?

Üyelik
5 Ağu 2008
Mesajlar
12
Konum
Bursa
İşyerlerinde çalışan bakım elemanları (Elektrik, Elektronik, mekanik vb.) Meslek lisesi mezunu olması gerektiği konusunda bir iş müfettişi uyardı acaba bu doğru mu?
 
sayın erd,
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu bu ve benzeri konularda işverene yeni yükümlülükler getirmiştir.

İşverenin genel yükümlülüğü

MADDE 4 – (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;

a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.

d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.

(2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.

(3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.

(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
 
Sayın ibalcim, cevabınız için teşekkür ederim, ancak daha net bir şey var mı?(yargıtay kararı gibi) Kişi ilkokul mezunu ancak senelerdir bu işi yapıyor ancak herhangi bir sertifikası veya diploması yok ben bu kişiyi buna rağmen bakım ekibinde çalıştırmaya devam ettirmeli miyim? İş kazası yönünden olsun bu konuda bir kanun, yönetmelik veya yargıtay kararı var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim...
 
Olayımız yönünden meslek lisesi mezunun diploması da "mesleki belge (niteliğinde)dir.Her işte diploma şartı aranmaz,anılan işe istinaden meslek lisesi mezuniyet şartı yoktur,olması faydalıdır,yerindedir,zira ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların mesleki belge sahibi olmaları zorunludur,sözkonusu işte çalışacaklara ilişkin bu belge, bir diploma da olabilir,eğitim kurumundan verilmiş bir belge de olabilir.
 
Üst