Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Üyelik
15 Tem 2018
Mesajlar
1
Konum
ANKARA
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ
Emeklilik döneminiz için birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız düzenli katkılar ile emeklilik döneminizde mevcut yaşam standartlarınızı devam ettirebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yatırdığınız katkı payları uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Birikimleriniz yatırdığınız her katkı payının etkisiyle kartopu gibi büyür. Hem emeklilik yatırım fonlarının kurgulanışı, hem de kartopu etkisi nedeniyle sistem kısa vadeli yatırım için uygun değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız her katkı payının %25’i kadar bir tutar da devlet katkısı olarak hesabınıza eklenir. Bu tutar katılımcının gelir vergisi mükellefi olup olmamasına bakılmaksızın devlet tarafından bireysel emeklilik hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarın hesaplanmasına konu olan katkı paylarının toplamı ilgili dönemin yıllık brüt asgari ücreti kadardır.Emeklilik döneminizde nakit ihtiyacını karşılamak ve hayat standardınızı korumak isteyeceğiniz düşünülürse, uzun vadeli birikim yapmanız faydalı olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile aylık, 3 aylık, 6 aylık ve hatta yıllık olarak yatırdığınız paylar, siz emekli olana kadar sizin adınıza birikir. Üstelik mali bir sıkıntı yaşayacak olursanız, durmunuzu dengeye kavuşturana kadar ara verebilir, yatırdığınız katkı payını yeniden belirleyebilir, hatta yatırımlarınızın değerlendirildiği emeklilik şirketini değiştirebilirsiniz.
İster Bağ-Kur, ister Emekli Sandığı, ister SSK’lı olun, çalışma yaşamınız süresince Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikim yapabilirsiniz. Emekli olduğunuzda ise, bu kurumlardan alacağınız gelire ek olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nden alacağınız gelir, size “kendi ayaklarınız üzerinde duracağınız” uzun ve güzel bir emeklilik yaşamı sağlar.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 56 yaşınızı tamamladıktan ve en az 10 yıl boyunca sistemde kaldıktan sonra emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı zorunlu sigortalardır. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girdiğinizde, bunlardan çıkmanız söz konusu olamaz.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE OTOMATİK KATILIM

Otomatik Katılım, 45 yaş altında olan ve özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan veya çalışmaya başlayacak kişilerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil edildiği bir uygulamadır.
1 Ocak 2017'de hayata geçen Otomatik Katılım uygulamasına dâhil olan her işverenin kanunen, bir emeklilik şirketi ile sözleşme yaparak kriterlere uyan çalışanlarını bu plana dâhil etme zorunluluğu bulunuyor.
Otomatik Katılım sistemine dahil edilen çalışanların, her ay prime esas kazançlarının veya emeklilik keseneğine esas aylıklarının minimum %3'üne karşılık gelen tutar, Otomatik Katılım planlarına aktarılır. Çalışanlar, sistemde kaldıkça devlet katkısı gibi avantajlardan da faydalanarak emekliliğe yönelik ek tasarruf yapma imkanı elde ederler. Gönüllülük esasına dayalı olan uygulamada, çalışanlar dilerse 2 ay içerisinde herhangi bir kesinti olmadan sistemden çıkış yapabilir.
Tasarrufu bireysel ve ulusal ölçekte yaygınlaştırmayı hedefleyen Otomatik Katılım ile ekonomiye de uzun vadeli kaynak sağlayıp dalgalanmaların önlenmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Avantajları

%25 Devlet Katkısı
-Ödediğiniz katkı payının %25'i oranında verilen devlet katkısı avantajı sunuluyor. Katkı payınızı artırmayı tercih ederek daha fazla devlet katkısı elde edebilirsiniz.
1.000TL Başlangıç Devlet Katkısı
2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmaya devam ederseniz bir defaya mahsus 1.000 TL başlangıç devlet katkısını hak edebilirsiniz.
Emeklilikte Maaşa Ek %5 Katkı
Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde, toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz. Birikiminizi en az 10 senelik yıllık gelir sigortası olarak almayı tercih ederseniz birikiminizin %5'i kadar ilave devlet katkısı elde edebilirsiniz. Emekliliğe hak kazanmak için sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir.
Düzenli Tasarruf Yapma Fırsatı
Katkı payı tutarınız kredi kartınızdan ya da banka hesabınızdan düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapma ve emekliliğiniz için birikim yapma fırsatı bulursunuz.
Değerlenen Birikimler
Otomatik Katılım sözleşmeniz kapsamında yaptığınız birikimler, emeklilik yatırım fonlarında profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Otomatik Katılım uygulamasında faizli veya faizsiz fon seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Rahat Emeklilik Dönemi
Yapacağınız birikimlerle emeklilik döneminiz için ek gelir imkanı elde ederek, emeklilik döneminde çalışmanıza gerek kalmadan yaşam standartlarınızı koruyabilirsiniz.

Güvenli ve Şeffaf Sistem

Bireysel Emeklilik şirketlerinin tüm unsurları denetim altındadır. Bireysel emeklilik birikimleriniz emeklilik şirketinde değil, Takasbank nezdinde tutulur. Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında detaylı bilgi için Bireysel Emeklilik Sistemi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı
• Fon varlıkları; borçlanma araçları, mevduat, hisse senedi gibi yatırım araçlarında değerlendirilir. Fonlardan, yatırım stratejisine bağlı olarak faiz geliri elde edilebilir*.
• Fon dağılımlarınızda yılda 6 kez değişiklik yapabilirsiniz.
• Otomatik Katılım sistemine girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınmaz. Sistemde bulunduğunuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti gerçekleşmez.
• Otomatik Katılım kapsamında siz çalışanlardan; sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti uygulanmaz.
• Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı'nda katkı payınız, prime esas kazancın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. İsterseniz bu tutardan yüksek ödeme yapabilirsiniz. Çalışan olarak bireysel emeklilik katkı payınızı artırmak isterseniz işvereninize bilgi vermeniz gerekmektedir.
• Ödediğiniz katkı paylarına %25 oranında ek katkı da devlet tarafından yapılacaktır.
• 2 aylık cayma süresinin sonunda Otomatik Katılım Sistemi'nde kalmayı tercih etmeniz halinde 1.000 TL ilave devlet katkısına hak kazanacaksınız.
Faizsiz Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı
Otomatik Katılım kapsamındaysanız faizsiz fonların yer aldığı Faizsiz Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı seçeneğiyle de rahat bir emeklilik için bugünden birikim yapabilirsiniz!
• Fon varlıkları, İslami kurallara uygun yatırım araçlarında değerlendirilmektedir. Faiz içermeyecek şekilde, kar/zarar ortaklığı temeline dayanır*.
• Fon dağılımlarınızda yılda 6 kez değişiklik yapabilirsiniz.
• Otomatik Katılım kapsamında siz çalışanlardan; sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti uygulanmaz.
• Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı'nda katkı payınız, prime esas kazancın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. İsterseniz bu tutardan yüksek ödeme yapabilirsiniz. Çalışan olarak bireysel emeklilik katkı payınızı artırmak isterseniz işvereninize bilgi vermeniz gerekmektedir.
• Ödediğiniz katkı paylarına %25 oranında ek katkı da devlet tarafından yapılacaktır.
• 2 aylık cayma süresinin sonunda Otomatik Katılım Sistemi'nde kalmayı tercih etmeniz halinde 1.000 TL ilave devlet katkısına hak kazanacaksınız.

OTOMATİK KATILIM NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununu
Özel sektörde çalışanların kapsama alınması

MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik kapsamında olup 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre özel sektörde istihdam edilen çalışanlar, bu madde esaslarına göre, işverenin bir veya birden fazla emeklilik şirketi ile imzalamış olduğu sözleşme kapsamında ilgili emeklilik planına dahil edilir.
(2) Bu çerçevede;
a) Çalışan sayısı bin ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2017 tarihinden itibaren,
b) Çalışan sayısı ikiyüzelli ve üzerinde ancak binden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren,
c) Çalışan sayısı yüz ve üzerinde ancak ikiyüzelliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,
ç) Çalışan sayısı elli ve üzerinde ancak yüzden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,
d) Çalışan sayısı on ve üzerinde ancak elliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,
e) Çalışan sayısı beş ve üzerinde ancak ondan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren,
bu Yönetmelik kapsamında otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir. denilmiştir.

HANGİ ÇALIŞANLAR KAPSAMA DAHİL EDİLECEKTİR ?

-TC vatandaşı veya mavi kart sahibi
-45 yaşını doldurmamış
-Kamu sektörü çalışanları (4c)
-Özel sektör çalışanları (4a) (Bakanlar Kurulu Kararı tarafından belirlenmiş işyerinde bulunan çalışan sayısı göz önüne alınarak dâhil edilecektir)
-4b kapsamındaki çalışanlar sisteme dâhil değildir.

ÇALIŞANLAR OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNE NASIL DAHİL OLACAKLARDIR ?

Otomatik katılım sistemine dâhil olan her işveren, çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmak ve mevzuattaki kriterlere uyan çalışanları bu plana dâhil etmekle yükümlüdür.
İşveren, çalışanların sisteme dâhil olması için, gerekli tüm bilgileri hazırlayarak emeklilik şirketine bildirecek ve aylık bu datayı emeklilik şirketine iletecektir. İşveren, çalışanların maaşlarından prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın minimum %3'ü olmak kaydıyla kesinti yaparak, bu tutarı en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü emeklilik şirketine aktaracak.

ÇALIŞANIN AYLIK ÖDEMESİ GEREKEN KATKI PAYI NE KADARDIR ?

-Çalışan katkı payı, prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. Çalışan bu tutardan daha yüksek tutarda ödeme yapmak isterse işverenine bilgi vermelidir.

ÇALIŞANIN KATKI PAYININ HESAPLANMASI

Çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın % 3 (yüzde üç) oranında hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan çalışan katkı payı tutarının virgülden sonraki kısmı dikkate alınmaz.

ÇALIŞANLARA DEVLET TARAFINDAN VERİLEKCEK KATKILAR NELERDİR?

-Çalışanın ödediği katkı payının %25'i oranında verilen devlet katkısı
-2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1000 TL başlangıç devlet katkısı
-Emeklilik döneminde birikimini en az 10 senelik yıllık gelir sigortası olarak almayı tercih eden çalışanlara ise birikiminin %5'i kadar ilave devlet katkısı.

ÇALIŞANLAR EMEKLİLİK HAKKINI NASIL ELDE EDEBİLİRLER ?

-Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanır.

ÇALIŞAN BİRİKİMİNİ NASIL ALABİLİR

Çalışanlar birikimini 3 yolla alabilir:
Toplu Para: Nakit olarak alabilmektedir.
Programlanmış Geri Ödeme: Kendi belirleyeceği tutarda emekli maaşı şeklinde alır ve parasının tamamı sonlanıncaya kadar devam eder.
Yıllık Gelir Sigortası: Ömür boyu emekli maaşı şeklinde alır.

Son olarak ise Birikimler TAKASBANK nezdinde tutulmaktıdır.

Kaynakça:
-02 Ocak 2017 Tarihli Resmi Gazete
-www.avivasa.com.tr
-Garanti Bireysel Emeklilik Sistemi
-http://forum.alomaliye.com
-muhasebenet.net

YAZAR KAYNAĞI BİLDİRİLMEDEN PAYLAŞILMASI YASAKTIR .

SMMM YARDIMCISI
YUNUS EMRE ÜNSAL
 
Son düzenleme:
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ
Emeklilik döneminiz için birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız düzenli katkılar ile emeklilik döneminizde mevcut yaşam standartlarınızı devam ettirebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yatırdığınız katkı payları uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlenir. Birikimleriniz yatırdığınız her katkı payının etkisiyle kartopu gibi büyür. Hem emeklilik yatırım fonlarının kurgulanışı, hem de kartopu etkisi nedeniyle sistem kısa vadeli yatırım için uygun değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız her katkı payının %25’i kadar bir tutar da devlet katkısı olarak hesabınıza eklenir. Bu tutar katılımcının gelir vergisi mükellefi olup olmamasına bakılmaksızın devlet tarafından bireysel emeklilik hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarın hesaplanmasına konu olan katkı paylarının toplamı ilgili dönemin yıllık brüt asgari ücreti kadardır.Emeklilik döneminizde nakit ihtiyacını karşılamak ve hayat standardınızı korumak isteyeceğiniz düşünülürse, uzun vadeli birikim yapmanız faydalı olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile aylık, 3 aylık, 6 aylık ve hatta yıllık olarak yatırdığınız paylar, siz emekli olana kadar sizin adınıza birikir. Üstelik mali bir sıkıntı yaşayacak olursanız, durmunuzu dengeye kavuşturana kadar ara verebilir, yatırdığınız katkı payını yeniden belirleyebilir, hatta yatırımlarınızın değerlendirildiği emeklilik şirketini değiştirebilirsiniz.
İster Bağ-Kur, ister Emekli Sandığı, ister SSK’lı olun, çalışma yaşamınız süresince Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikim yapabilirsiniz. Emekli olduğunuzda ise, bu kurumlardan alacağınız gelire ek olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nden alacağınız gelir, size “kendi ayaklarınız üzerinde duracağınız” uzun ve güzel bir emeklilik yaşamı sağlar.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 56 yaşınızı tamamladıktan ve en az 10 yıl kadın boyunca sistemde kaldıktan sonra emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı zorunlu sigortalardır. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girdiğinizde, bunlardan çıkmanız söz konusu olamaz.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE OTOMATİK KATILIM

Otomatik Katılım, 45 yaş altında olan ve özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan veya çalışmaya başlayacak kişilerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil edildiği bir uygulamadır.
1 Ocak 2017'de hayata geçen Otomatik Katılım uygulamasına dâhil olan her işverenin kanunen, bir emeklilik şirketi ile sözleşme yaparak kriterlere uyan çalışanlarını bu plana dâhil etme zorunluluğu bulunuyor.
Otomatik Katılım sistemine dahil edilen çalışanların, her ay prime esas kazançlarının veya emeklilik keseneğine esas kadınlar aylıklarının minimum %3'üne karşılık gelen tutar, Otomatik Katılım planlarına aktarılır. Çalışanlar, sistemde kaldıkça devlet katkısı gibi avantajlardan da faydalanarak emekliliğe yönelik ek tasarruf yapma imkanı elde ederler. Gönüllülük esasına dayalı olan uygulamada, çalışanlar dilerse 2 ay içerisinde herhangi bir kesinti olmadan sistemden çıkış yapabilir.
Tasarrufu bireysel ve ulusal ölçekte yaygınlaştırmayı hedefleyen Otomatik Katılım ile ekonomiye de uzun vadeli kaynak sağlayıp dalgalanmaların önlenmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Avantajları

%25 Devlet Katkısı
-Ödediğiniz katkı payının %25'i oranında verilen devlet katkısı avantajı sunuluyor. Katkı payınızı artırmayı tercih ederek daha fazla devlet katkısı elde edebilirsiniz.
1.000TL Başlangıç Devlet Katkısı
2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmaya devam ederseniz bir defaya mahsus 1.000 TL başlangıç devlet katkısını hak edebilirsiniz.
Emeklilikte Maaşa Ek %5 Katkı
Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde, toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz. Birikiminizi en az 10 senelik yıllık gelir sigortası olarak almayı tercih ederseniz birikiminizin %5'i kadar ilave devlet katkısı elde edebilirsiniz. Emekliliğe hak kazanmak için sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir.
Düzenli Tasarruf Yapma Fırsatı
Katkı payı tutarınız kredi kartınızdan ya da banka hesabınızdan düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapma ve emekliliğiniz için birikim yapma fırsatı bulursunuz.
Değerlenen Birikimler
Otomatik Katılım sözleşmeniz kapsamında yaptığınız birikimler, emeklilik yatırım fonlarında profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Otomatik Katılım uygulamasında faizli veya faizsiz fon seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Rahat Emeklilik Dönemi
Yapacağınız birikimlerle emeklilik döneminiz için ek gelir imkanı elde ederek, emeklilik döneminde çalışmanıza gerek kalmadan yaşam standartlarınızı koruyabilirsiniz.

Güvenli ve Şeffaf Sistem

Bireysel Emeklilik şirketlerinin tüm unsurları denetim altındadır. Bireysel emeklilik birikimleriniz emeklilik şirketinde değil, Takasbank nezdinde tutulur. Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında detaylı bilgi için Bireysel Emeklilik Sistemi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı
• Fon varlıkları; borçlanma araçları, mevduat, hisse senedi gibi yatırım araçlarında değerlendirilir. Fonlardan, yatırım stratejisine bağlı olarak faiz geliri elde edilebilir*.
• Fon dağılımlarınızda yılda 6 kez değişiklik yapabilirsiniz.
• Otomatik Katılım sistemine girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınmaz. Sistemde bulunduğunuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti gerçekleşmez.
• Otomatik Katılım kapsamında siz çalışanlardan; sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti uygulanmaz.
• Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı'nda katkı payınız, prime esas kazancın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. İsterseniz bu tutardan yüksek ödeme yapabilirsiniz. Çalışan olarak bireysel emeklilik katkı payınızı artırmak isterseniz işvereninize bilgi vermeniz gerekmektedir.
• Ödediğiniz katkı paylarına %25 oranında ek katkı da devlet tarafından yapılacaktır.
• 2 aylık cayma süresinin sonunda Otomatik Katılım Sistemi'nde kalmayı tercih etmeniz halinde 1.000 TL ilave devlet katkısına hak kazanacaksınız.
Faizsiz Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı
Otomatik Katılım kapsamındaysanız faizsiz fonların yer aldığı Faizsiz Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı seçeneğiyle de rahat bir emeklilik için bugünden birikim yapabilirsiniz!
• Fon varlıkları, İslami kurallara uygun yatırım araçlarında değerlendirilmektedir. Faiz içermeyecek şekilde, kar/zarar ortaklığı temeline dayanır*.
• Fon dağılımlarınızda yılda 6 kez değişiklik yapabilirsiniz.
• Otomatik Katılım kapsamında siz çalışanlardan; sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş giriş aidatı ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğuz sürece emeklilik hesabınızdaki birikimler üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti uygulanmaz.
• Otomatik Biriktiren Emeklilik Planı'nda katkı payınız, prime esas kazancın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. İsterseniz bu tutardan yüksek ödeme yapabilirsiniz. Çalışan olarak bireysel emeklilik katkı payınızı artırmak isterseniz işvereninize bilgi vermeniz gerekmektedir.
• Ödediğiniz katkı paylarına %25 oranında ek katkı da devlet tarafından yapılacaktır.
• 2 aylık cayma süresinin sonunda Otomatik Katılım Sistemi'nde kalmayı tercih etmeniz halinde 1.000 TL ilave devlet katkısına hak kazanacaksınız.

OTOMATİK KATILIM NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununu
Özel sektörde çalışanların kapsama alınması

MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik kapsamında olup 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre özel sektörde istihdam edilen çalışanlar, bu madde esaslarına göre, işverenin bir veya birden fazla emeklilik şirketi ile imzalamış olduğu sözleşme kapsamında ilgili emeklilik planına dahil edilir.
(2) Bu çerçevede;
a) Çalışan sayısı bin ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2017 tarihinden itibaren,
b) Çalışan sayısı ikiyüzelli ve üzerinde ancak binden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren,
c) Çalışan sayısı yüz ve üzerinde ancak ikiyüzelliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,
ç) Çalışan sayısı elli ve üzerinde ancak yüzden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,
d) Çalışan sayısı on ve üzerinde ancak elliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,
e) Çalışan sayısı beş ve üzerinde ancak ondan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren,
bu Yönetmelik kapsamında otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir. denilmiştir.

HANGİ ÇALIŞANLAR KAPSAMA DAHİL EDİLECEKTİR ?

-TC vatandaşı veya mavi kart sahibi
-45 yaşını doldurmamış
-Kamu sektörü çalışanları (4c)
-Özel sektör çalışanları (4a) (Bakanlar Kurulu Kararı tarafından belirlenmiş işyerinde bulunan çalışan sayısı göz önüne alınarak dâhil edilecektir)
-4b kapsamındaki çalışanlar sisteme dâhil değildir.

ÇALIŞANLAR OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNE NASIL DAHİL OLACAKLARDIR ?

Otomatik katılım sistemine dâhil olan her işveren, çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmak ve mevzuattaki kriterlere uyan çalışanları bu plana dâhil etmekle yükümlüdür.
İşveren, çalışanların sisteme dâhil olması için, gerekli tüm bilgileri hazırlayarak emeklilik şirketine bildirecek ve aylık bu datayı emeklilik şirketine iletecektir. İşveren, çalışanların maaşlarından prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın minimum %3'ü olmak kaydıyla kesinti yaparak, bu tutarı en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü emeklilik şirketine aktaracak.

ÇALIŞANIN AYLIK ÖDEMESİ GEREKEN KATKI PAYI NE KADARDIR ?

-Çalışan katkı payı, prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın minimum %3'üne karşılık gelen tutardır. Çalışan bu tutardan daha yüksek tutarda ödeme yapmak isterse işverenine bilgi vermelidir.

ÇALIŞANIN KATKI PAYININ HESAPLANMASI

Çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın % 3 (yüzde üç) oranında hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan çalışan katkı payı tutarının virgülden sonraki kısmı dikkate alınmaz.

ÇALIŞANLARA DEVLET TARAFINDAN VERİLEKCEK KATKILAR NELERDİR?

-Çalışanın ödediği katkı payının %25'i oranında verilen devlet katkısı
-2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1000 TL başlangıç devlet katkısı
-Emeklilik döneminde birikimini en az 10 senelik yıllık gelir sigortası olarak almayı tercih eden çalışanlara ise birikiminin %5'i kadar ilave devlet katkısı.

ÇALIŞANLAR EMEKLİLİK HAKKINI NASIL ELDE EDEBİLİRLER ?

-Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanır.


BES hakkında çok faydalı bir bilgi teşekkürler hocam.
 
Merhaba, şirketimize yeni personel alındı.Bu personel engelli olduğu için 43 yaşında ama emekli sisteme dahil etmeli miyim? Yoksa emekli olduğu için BES dışında mı kalıyor?
Teşekkürler.İyi günler.
 
Üst