bireysel emeklilik sistemi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fatmanur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fatmanur

Katkı Sunan Üye
arkadaş biliyorum belki çok başlık açıldı ama tekrar yazmak zorunda kaldım Yardımcı olursanınz sevinirim

Asgari ücret ile çalışan bir personelimiz her ay bireysel emeklilik sitemine 200 ytl ödüyor Bu personelimiz sene başından beri kedisinin iade alması gerektiğini söyleyip duruyor
sizden ricam sizce bu personelimiz ayda nekar iade alabilir ve bunu nasıl heplamalıyım.Muhtasar beyannamede veya bordroda nasıl gösterilecek
teşekkürler ..

Gelir Vergisi kanununu 63. maddesinin birinci fıkrasının üçüncü bendi bireysel emeklilik sigorta primlerini belli şartlar altında gider yazma olanağı tanımıştır. Bunu incelemenizde fayda vardır.

satın itibar,

hesaplama ile bilgi istiyorum ne kadar iade alabilir .?
Her ay bu hesaplamayı yapan arkadaşlar bilgi versin lütfen .

Merhaba,
İade alması diye bir uygulama yok. Ödeme yaptığı ayın gelir vergisi matrahından ilgili aya ait ödeme tutarını düşecek ve kalan matrah üzerinden vergi hesaplayacaksınız. Kullandığınız bordro programında tanımlayabilirsiniz.

Asgarı ücret ile çalıştığına göre aylık vergi matrahından (200,00 YTL ödemesine rağmen) brüt ücretinin %10'nu yani 53,10 YTL vergi matrahından düşülecek ve 451.35 YTL x 0,15 = 67,70 YTL yerine 398.25 x 0,15 = 59,74 YTL vergi keseceksiniz. Yani aylık olarak (67,70 - 59,74) 7,96 YTL fazla (net) ücret alacak.

!!!

Sayın Başkan gerekli açıklamayı yapmış bilgi açısından bir ilavede ben yapmak istiyorum.

Sigorta priminin ödendiği ayda elde edilen ücret üzerinden kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarına (Emekli Sandığı, Sosyal Sigorta Kurumu veya 506 sayılı Kanun'un geçici 20. maddesine göre kurulan özel emekli sandıklarına) hizmet erbabı hissesi olarak hesaplanan prim veya aidatın aylık tutarını aşmamalıdır.

selamlar.

Merhaba,
Sayın turk_bey'in bahsettiği hüküm 63. maddenin 3. bendinin 06.10.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4697 sayılı kanun ile değişmeden önceki şeklidir. Ama zaten şu anda uygulanan indirim yapılabilecek turtar ücretin %10'u olarak uygulanıyor. SSK primi%14 olduğu için zaten (ücreti yak.4800 YTL altında olanlar için) SSK priminden fazla bireysel emeklilik indirim hakkı tanınmamış oluyor.