fonradar

Birikmiş Amortismanlar

Üyelik
21 Mar 2009
Mesajlar
94
Konum
İstanbul
Merhaba,

01.01.2012 tarihinde bilançoda demirbaşlar hesabı yüksekken birikmiş amortismanlar hesabı nispeten çok düşük. Büyük ihtimalle önceki yıllarda bütün demirbaşlara amortisman ayrılmamış yada bazen ayrılmış. Amortisman tablosu da yok. Bilançoda ve açılış kaydında alt hesaplar da girilmemiş. hangilerinin süresi bitmiş, hangilerinin bitmemiş bilmiyorum.Ancak süresi bitenlerin 257 hesapla kapatılması gerekirdi. Ben geçmişten gelen bu demirbaşları itfa süresi bitsin ya da bitmesin giderden feragat etmek suretiyle kapatabilir miyim? Ayrıca geçmiş dönemden gelen 257 hesabı da kapatabilir miyim? Bundan sonra tablo hazırlayarak düzenli takip etmek istiyorum.

İyi Çalışmalar...
 
Selamlar
Aktife giriş tarihlerini bilemediğiniz duran varlıklar varsa ayrıca amortismanlarla ilgili bir çalışmaya ulaşamıyorsanız düşndüğünüz bu çalışmaya hiç başlamayın derim.Geçmiş yıl defterlerinden kayıtlara veya tablolara ulaşmaya çalışın.Aksi taktirde ben şahsen geçmişini bilmediğim hesaplar üzerinde işlem yapmam.çünkü bu saatten sonra yapacağını her kayıt sizi bağlayacaktır.Bu riski de almanızı tavsiye etmem açıkcası..
Ayrıca şu cümlenizde bir yanlış var.."Ancak süresi bitenlerin 257 hesapla kapatılması gerekirdi."
Süresi biten demirbaşlar bu şekilde kapatılmaz.Daha doğrusu kapatılarak kayıtlardan silinemez.Ancak demirbaşın satışı halinde veya bir şekilde hurdaya çıkması sonucunda çıkış kaydı yapılarak aktiften düşürülebilir.
İsterseniz bu konunun ayrıntılarına da girebiliriz.
Saygılar
 
Sıfırdan amortisman tablosu oluşturabilirsiniz, ilk alınış yılı itibariyle ömürlerini yazın, cari yılı ayırın ama kesinlikle geçmiş bilinmeyen döneme ilişkin bir gider kaydı yapmayın 255-257 denkliği için,
Tabi her halükarda cari dönemi bile yazsanız bir risktir bu kayıtlar hızlandırılmış kullanılmış olabilir, veya yanlış hesaplanıp fazladan ayrılmış olabilir önceki dönemlerde 257 denkliğinde bunu göz önüne alın, eğer kar rakamını indirme çabası içinde değil iseniz yine tablosal bir çalışma yapın ama gider yazıp yazmama noktasında düşünün, diğer yandan amortisman ayırılması zorunlu ancak gider yazılıp yazılmaması ihtiyaridir
 
sayın twolf,

kastettiğiniz konu, 257 ve 255 hesabın denk olarak mizan üzerinde gözükmesimidir ?

ve bir mal ziyan, kaybolma, satışı durumunda 257 ve 255 hesaplardan düşülmek suretiyle kaldırılır.

aksi takdirde birikmiş amortisman ve maddi duran vs. sabit kıymet giriş ve gidere atıldıkları, biriken kısımları ile bilanço hesaplarında görülecektir.

fakat burada sayın atchsegu80, sanıyorum ki birikmiş amortisman hesapları ile 257-268 gibi 25x-26x hesapları denkleştirmekten bahsediyor.

açıkçası geçmiş yıllarda giderleştirilmeyen sabit kıymet harcamaları kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor eğer faydalı ömür halen devam ediyorsa mali döneme isabet eden kısım giderleştirilmesinde sakınca yoktur şeklinde düşünüyorum.
 
Selamlar
Sayın makuli,yazdıklarımı doğru anlamışsınız diyebilirim.
Ben açıkcası hesabı kapatmak deyiminin hesabı denkleştirmekle aynı anlamda kullanıldığı yorumunu çıkaramadım. Eğer maksat hesabı denkleştirmek ise,kendisine hak verebilirim, "burada iz değer farkını da unutmamak gerek" yani 255 ile 257 kuruşu kuruşuna aynı olmamalı...(bu ayrı bir konu)
Ayrılmayan amortismanların kkeg yapılabilmesi doğrudur da,ya bu duran varlığa örneğin gider fazlalığından dolayı %20 yerine %10 veya daha aşağısı oran uygulanmışsa.Ben bu demirbaştan 10 yıl faydalanacağım dersiniz oranı %10 'a çekersiniz.neticede bahsedilen firma için amortisman sorunu muamma..Yeterli bilgi ve kayda ulaşmadan hesapları sıfırlamak veya başka bir yol izlemek meslektaşımızın alacağı bir risktir.
Tabiki karar kendilerinindir.
Saygılar
 
Tahsin Bey teşekkürler, size katılmamak elde değil bu hesapların geçmiş kayıtlarına ulaşmadan ezbere kapatılması sıkıntı çıkarabilir.

iyi çalışmalar.
 
Üst