Birinci Sınıf İşletmelerde Finansman Giderleri

Üyelik
1 Ağu 2005
Mesajlar
36
Konum
İSTANBUL
Sayın Meslek mensupları ;

Birinci sınıf bir işlletmenin defterini tutmaktyım.1 Yılık taksitle ödemek şartıyla Bankadan tüketici kredisi çekmiştir.Bu kredi için ödenen faizi finansman giderlerine atabilirmiyim? Bildiğim kadarıyla işletme sahibi tarafınfan kaynaklanan faizleri gidere atılmaz ne kadar doğru bilemiyorum.

Birde finansman gider kısıtlaması varmıdır?Varsa oranı nedir nasıl işlem yapılır?

Şimdiden tşk.
 
Sayın Derya Zengin,

Finansman giderlerinin gider kaydedilebilmesi için yapılan giderin ticari işletme ile dolayısıyla ticari işle ilgili olması gerekir.Bu tür giderler GVK 40.Maddesi gereği ticari kazancın elde edilmesi ve idamesine yönelik olarak yapılan genel giderler kapsamındadır.

Ancak siz tüketici kredisi olarak bahsetmişsiniz.Yani eğer bu krediyi işletme sahiplerinin yada ortaklarının kişisel borçlarıyla ilgili olarak alıyorsanız,bu kredi dolayısıyla katlanılan finansman giderlerini ticari kazancın elde edilmesi ve idamesine yönelik olarak yapılan genel giderler kapsamında değerlendiremezseniz.Dolayısıyla da gider olarak da yazamazsanız.

Aslında sorduğunuz soruyu biraz daha açık hale getirirseniz daha iyi olacak kanısındayım.

Saygılarımla,
 
sayın Celal Bey ilginize tşk.

Konuyu açacak olursak gerçek kişi nakit sılıntısı çektiğinden dolayı kredi kullanıyor mal alımı için 10.000.00.-YTL. Bunun 1.175.00.-Ytl Faiz ödüyor. bunun 1.175.00.-YTL ödedikçe finansman giderlerine atabilirmiyim.

vede ;
Finansman giderine atılan faizler vb. işlerler yıl sonunda yada geçici vergi dönemlerinde Finansman gideri kısıtlaması varmı? varsa nasıl muhasebe kaydı oluyor.

TŞK.
 

Benzer konular

Üst