Bono Alımları Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Üyelik
14 Ara 2012
Mesajlar
1
Konum
düzce
ABD Merkez Bankası, işsizlikte yüzde 6.5 oranını bulana dek düşük faiz politikasını sürdüreceğini açıkladı. Ve uzun dönemde enflasyon hedefinin yüzde 2 olacağını bildirdi. Enflasyonun mevcut koşulların sonucu olarak kısa dönemde ise yüzde 2'nin yarım puan üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

piyasa-verisi.jpg


Peki alınan parasal genişleme kararlarının ardından ne olacak? ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonominin 2013'te yüzde 2.5 büyüme hedefini tutturabilmesi için parasal genişlemeyi hızlandırıyor. Bundan sonra aylık 40 milyar dolarlık mortgage senedi alımlarına ek olarak, kısa vadeli bonolarla 45 milyar dolarlık uzun vadeli hazine bonosu değişimi yapacağını duyurdu. Böylece aylık alımlar 85 milyar dolara ulaşacak.

Geçen hafta itibariyle ABD Merkez Bankası'nın elinde 2 trilyon 861 milyar dolarlık bono birikti. Bu portföy tutarı bundan sonra daha da genişleyecek. Mali uçurum sorununa bir orta yol bulunmadığı takdirde, Bernanke daha fazla parasal genişleme yapacağını söylüyor. Tabii bu uçurum sorununu tek başına çözemeyeceğini de belirtiyor.

Gelelim yeni koşullarda altın fiyatlarını etkileyecek faktörlere... ABD bütçe görüşmeleri altın fiyatlarını etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bütçe açığını azaltan ve dolayısıyla doları güçlendiren kararlar alınırsa altın fiyatları gerileyebilir. Bu da Obama'nın zenginlerin vergilerini indirmeye yanaşmaması durumuna işaret ediyor. Eğer zenginlerin vergileri azaltılırsa altın fiyatları hızla yükselebilir. Çünkü bütçe açığı daha fazla borçlanmayla kapatılacağı için bu durumda enflasyon beklentisi artacak.


İşte bu nedenle altın fiyatlarının belirlenmesinde ABD bütçe görüşmeleri önemli. Diğer yandan İran ile yaşanan gerginlik ve parasal genişleme de altın fiyatlarını etkileyecek değişkenler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra üretim, sanayi ve mücevher talebindeki olası değişiklikler de tabii fiyatları etkiliyor.

Peki 2013 için altın fiyatındaki beklentiler ne? Credit Suisse altının ons (31.1gr) fiyatının önümüzdeki yıl 1.840 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Yine BNP Paribas 1.865, HSBC 1.850 ve London Bullion Association'ın 2.550 dolara ulaşan ons fiyat beklentileri var.
Gelelim altında bu yıl yaşanan fiyat artışına...
Bu yıl başında altının onsu 1.574 dolar seviyesindeydi. Dün akşamüstü bir ons altın 1.698 dolardan işlem gördü. Yıl başından beri altın ons fiyatında dolar bazında artış böylece yüzde 7.8 oldu.
Cumhuriyet altınının alış fiyatı ise yıl başında 627 lira tutarken, dün 641 lira alış fiyatıyla işlem gördü. Böylece fiyat artışı yüzde 2.2 düzeyinde kaldı.


Bu artış oranı, yıllık enflasyon oranının altında bir kazanç oluyor. İşler yıl sonuna kadar böyle gittiği takdirde, Cumhuriyet altını bu yıl altın yatırımcısına reel olarak kazanç sağlamayacak.

Kaynak: Sabah - Süleyman Yaşar
 
Bonolar olsun diğer etkenler olsun altın fiyatlarını feci şekilde etkiliyorlar.
2018 yılı içerisinde altın fiyatlarında beklenilenlerinde üzerinde yükselişler görüldü. Gram altın ve çeyrek altın en büyük yükseliş gösteren altın çeşitlerinden sadece 2 tanesi.

An itibariyle altın fiyatlarını inceleyecek olursak;

Gram altın: 247.75 % -0.0355
Çeyrek altın: 404.54 %0
Gremse altın: 4045.45 %0
Yarım altın: %0

Tüm altın fiyatlarının takibini buradan takip ediyorum: https://piyasa.paratic.com/altin/
 

Benzer konular

Üst