Bordro İmzadan Sonra İstifa

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan erdem1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar merhabalar;

İşveren işçiye maaş bordrosu imzalatmaksızın 2007 2011 yılları arasında maaşını nakten elden vermek suretiyle ödemelerini yapmışsa fakat işten çıkışında tüm bu süre zarfında ödediğinden daha yüksek meblada bir tutarın nakten alındığı ve hiç bir hakkı kalmadığı beyanında bir kağıdı imzalatmış ise herhangi bir anlaşmazlık durumunda işveren bu imzalı istifa dileşçesine binaen tüm ödemelerin yapıldığını (herhangi bir banka hesap dökümü veya imzalı bordrosu olmadığı halde) idda edebilir mi?

Görüş ve bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Arkadaşlar merhabalar;

.... fakat işten çıkışında tüm bu süre zarfında ödediğinden daha yüksek meblada bir tutarın nakten alındığı ve hiç bir hakkı kalmadığı beyanında bir kağıdı imzalatmış.
Bu beyan;
bir kağıt,hatta adı ibraname de olsa, buna sınırlı derecede değer verilir,önemli olan o kağıt veya ibraname deki bilgilerin işyeri kayıtlarına uygun olup olmadığıdır, ayrıca ücrete ilişkin alacaklarda ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir.

İstifa dilekçesi var ortada, bu durumda bir ihbar veya kıdem tazminatı hakkından bahsedilemez.
Anlaşmazlığın çıkma durumuna bakmk gerek, bir işveren 5 yıl önce işten ayrılmış bir çalışanına bütün ödemelerini yaptığını, bir borcu kalmadığını neden iddia etmek zorunda kalır?
5 yıl önce istifa ederek ayrılmış bir çalışanın o dönemde ücretlerinin ödenmediğini iddia etmesi üzerine böyle bir gayrete girer / girmek zorunda kalır işveren , öyle değil mi? Nerede ıspatlamak zorunda kalır? Mahkemede.
2011 yılında ayrılan çalışanın 2010 yılından gerçekten ücret alacağı kalmış olsa bile, ücret alacaklarında zamanaşımı 5 yıl olduğundan 2011 yılına ait ücret ve izin sürelerine ait ücretlerinin zamanaşımına uğradığını bildirmesi 2007-2010 arasında gerçekten olsa bile zamanaşımını öne sürmesi o borçlardan kurtulmasına yetecektir.
Diğer yandan bir çalışanın ,2016 yılında çıkıp bana ücretlerim ödenmedi iddiasında bulunduğunda , o süre boyunca neden bir çabaya girmediğini de açıklaması zor olacaktır sanırım.

Arkadaşlar sebep şu;

2007 yılı 9. ayda bir firmanın şantiyesinde elektrik mühendisi olarak işe girdim. sonra 11 ayda askere gideceğimi söyleyip istifa dilekçesi de vermeden helalleştim, ayrıldım gittim askere. 12.ayda askerdim. Bu firma ben askerdeyken ve sonraki süreçte haberim olmadan SGK primlerimi yatırmış. Askerlik bittikten sonra 5 ay kadar işsizlik sürecinden sonra başka bir firmada işe girdim farklı bir şehirde. 2009 yılının sonuna doğru çalıştığım firmadan bunu haber verip, acaba sen diplomanı mı bizden habersiz kiraladın bu firmaya gibisinden sordular. Tabi ben aradım ilk firmayı, hata olmuş, hemen halledelim sana istifa dilekçesi gönderelim imzala, biz de artık çıkışını verelim dediler. Üzerimdeki stresinde etkisiyle konu kapansın diye gönderdiklerini imzalayıp geri gönderdim. Fakat buna rağmen firma 1 yıl daha yatırmış. 2010 sonuna kadar. Öyle tahmin ediyorum ki şantiyede elektrik mühendisi çalıştırma zorunluluğu olduğundan, aslında beni hep çalışıor gösterip mühendis almadılar.
Şu an ise memurum. Hizmet birleştirmesi yapmak istedim, özelde çalışmalarımın da özlük haklarıma eklenmesi için. Şimdi durum ortaya çıktı. Bu durumda dilekçe vermeyi düşünüyorum bu firma sgk primlerimi habersiz yatırdığı için bunların silinmesi diye. Bu durumda bana da sen diplomanı kiralamışsın diye bir suçlama yöneltilmesi söz konusu olabilir. Bu sebeple gidip baktım, firma 10 kişiden fazla adam çalıştırmış 2009'da bu durumda nakit olarak ödeme yaptım diye idda etmesi (imzalattığı ibranameye göre) mümkün olmaz çünkü banka hesabıma yatırması gerekirdi ücreti diye düşünüyorum. Bunun üstüne imzalı dekont da yok, dekont yapıp kenara koymuştur en fazla. Bu sebeple kendimi temize çıkartmak için ne yapabilirim, imzalı dekont veya hesap dökümü olmaması beni temize çıakrtır mı onu araştırıyorum.

SGK da çalışan bazı kişilerle görüştüm. Onlar da kesin bir şey söyleyemiyor ama kesin bir şey var ki onu şikayet edersen sen de imzalı ibraname verdiğin için diploma kiralama gibi bir suçtan kendini temize çıkarmak durumunda kalabilirsin diyorlar.
Avukata gitmedim çünkü öncelikle bu konuda uzman bir avukat bulamadım Genel bir araştırma ile. Ayrıca avukat dava açtırmak isteyecektir bu da bir sürü avukat dava vs masraf demek. Ödeyecek durumda değilim.
Kaldı ki hem ben suçsuzum, hem de bir sürü masraf yapmak zorunda kalacağım bu da Adalet değil.
Dava açsam Baro avukat verse hem alelade büyük ihtimalle bu işi bilmeyen biri olacak hem de pek ilgilenmeyecektir.
Bu sebeple kendim Araştırma yapmak istiyorum. İstesem hiç karışmam ama gönlüm rahat değil. Bu nedenle yardımlarınıza ihtiyacım var.

Hiç karışmayın,
verdiğiniz dilekçede talebiniz olan işlemin yapılmasını isteyin, bekleyin.
Ola ki kurum sizi de işe dahil edip diplama kiralama suçu ile itham ederse ( ki sanmıyorum) ,
o zaman bir avukata ihtiyacınız olacaktır gerçekten.

SGK da çalışan bazı kişilerle görüştüm. Onlar da kesin bir şey söyleyemiyor ama kesin bir şey var ki onu şikayet edersen sen de imzalı ibraname verdiğin için diploma kiralama gibi bir suçtan kendini temize çıkarmak durumunda kalabilirsin diyorlar.

-evet bu ihtimal var,
-sn.Keremcem beye katılıyorum(o zaman ihtiyaç olursa sosyal güvenlik hukukunu da iyi bilen bir avukat gerekecek)

Sigortalı gösterildiğiniz dönemle, memur olarak çalıştığınız dönemde çakışma var mı?