fonradar

boşa çıkan ticari taksi satışı

Üyelik
22 Kas 2006
Mesajlar
70
Konum
Ankara
herkeze hayırlı günler.T plakalı ticari taksinin kasası değişmiş yeni kasaya T plakası takılmıştır.trafikten boşa çıkan ve hususi araç olarak tescil edilip normal plaka verilerek ticarilikten men edilen aracın satışının olduğunda dairenize bilgi verilecektir şeklinde dilekçemizi maliyeye verdik...satış neticesinde araç geçici vergi yönünden bir sıkıntı teşkil etmememtedir.nedeni, diğer aracın amortismanından faydalandığı içindir. kdv yönünden baktığımızda % 18 den kesildiğini düşünürsek kdv 1.300 gibi bir rakam oda mükellefe çok fazla gelmektedir.hususi araçları alırken kdv siz işliyoruz satarken % 1 .bu durumda ticari taksi olarak faaliyette iken h.araca geçen ve araçta eski olduğundan amortisman payı (yani aracın değeri ) bittiğinden h.araçlar için ki % 1 lik oranı uygulayabilirmiyiz.
 
Ynt: boşa çıkan ticari taksi satışı

diğer aracın kdv sinden faydalanamıyor mu? sonuçta ticari amaçla alınmış araç.

.....Bu düzenlemeye göre; prensip olarak işletmelere ait binek otomobillerinin alımı sırasında ödenen KDV indirim konusu yapılamaz. Ancak, bunun bazı istisnaları vardır. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralaması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan kuruluşlarda bu amaçla aldıkları otomobillerin KDV` lerini indirim konusu yapabilirler. Örneğin; rent a car şirketleri, taksi işletmecileri, diğer otomobil kiralama şirketleri bu amaçla aldıkları otomobillerin KDV` sini indirebilirler.

sonuç olarak siz eski aracın %18 den çıkışını yapın. yeni aracında kdv sini indirim konusu yapın sorun olmaz.
 
Ynt: boşa çıkan ticari taksi satışı

firma şahıs mükellef .diğer araç vergi mükellefi olmayan birinden alındığında satış sözleşmesindeki rakam demirbaşa direk işlendi.belirttiğiniz üzere rant a car vs. işletmeleri kiralamak üzere aldıkları araçların kdv lerini indirim konusu yapabiliyor 2 yıl içinde rant firmaları bu araçları sattıklarında % 18 ,2 yıldan sonra % 1 den satış yapıyorlar. biz taksi firmasıyız rant a car olsaydı durum böyle olurdu.taksi olarak örneğin iki taksiden birini satsa idik % 18 idi.anlattığım üzere boşa çıkarak hususiye çevrilen bir araç söz konusu.bu durumda faturama % kaçtan kessem uygun olur.
 
Üst