Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

Cerrah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eki 2008
Mesajlar
227
Konum
Ankara
Merhaba,

Değişik bir durumla karşılaştım, ne yapmak gerektiği konusunda fikrinizi almak isterim :

Yabancı ülkede kurulu bir şirket için Türkiye'de ofis açıyoruz. 10 Haziran itibari ile bir ofis kiralandı ve 10 Haziran'da bir yıllık kirası peşin ödendi. Şimdi kiralanan işyerinde tadilat başlatıldı. Tadilat Eylül'de bitecek ofis faaliyete başlayacak. Yani vergi dairesine kayıt Eylül'de yapılacak. Şu anda vergi dairesinde iş yeri açılışı yapılmadığı için muhtasar verilemiyor haliyle.

Haziran'da ödenen bir yıllık kiranın stopajını Ekim'de verilecek muhtasar ile mi beyan edip ödemeliyiz? Veya yapılabilecek başka bir şey var mıdır?

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

sayın cerrah tamam açılan ofis faaliyete eylülde geçecek ama bu tutulan yerde işyeridir ve aynı zamanda buranın kirasıda ödenmiş veya ödenmeye başlamış ve bu durumda bu ödemede GVK.96.maddeye göre stopaj doğmuştur ve gene 98.maddeye görede Muhtasarla beyan edilip ödenmesi gerekiyor ve burda o zaman idareye tek aylık muhtasar açılımı olacak ve beyanla ödenecek,kolay gelsin.
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

Peki vergi dairesi, henüz vergi no'su bile olmayan bir işyerine bir aylık bile olsa muhtasar mükellefiyeti açar mı? Biliyorsunuz, vergi numarası alabilek için faaliyete başlamış olmak gerekiyor.
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

sayın cerrah burda nasıl şirket kurulmamış olsada şirket adına işlem yapan ortaklar var ve daha ortaklık sıfatını kazanmamış olsalar bile bunların kiralaması şirket adına oluyor ve gerekirse kendi adlarına burda muhatasarla beyan edip ödüyorlar bu bu stopajı ve daha sonra şirket kurulduktan sonra bu gideride şirket adına yaptıklarından giderleştirebiliyorlar ve aynen burdada bu ofisi kiralayan kim ise veya burda bu yabancı firma adına bu işleri takip eden kimse ve kira kontratına imza atan ve ödemeyi yapan kimse bu kişide yukarda dediğim gibi bu işlemi yapmalıdır ve bu şekilde hareket etmelidir,şimdi işyeri olduğu için kesinlikle stopaj var ve beyan edilmelidir yukarda dediğim gibi,veya bu kiralanan yeri kiralayan kim şuan ve buraya yapılan masraflar kimin adına alınıyor ve kim yapıyor ve bu kiralanan yer ile ilgili tamir ve bakım giderleri nasıl kurulacak veya açılacak bu ofisin giderleri olabiliyorsa özel maliyet şeklinde aynen bu beyan noktasıda bu kapsamda olmalıdır,kolay gelsin.
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

Teşekkür ederim.

Araştırırken forumda bununla ilgili başka bir konu başlığı daha buldum :

http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=887.0

Orada ise "firmanın vergi mükellefiyeti başlamadığından stopaj ödemesi gerekmez" sonucuna varılmış gibi.

???
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

Firma kurulduktan sonra işyenin kiralanması, açılış yoklamasında da firmanın tadilatlarını bitirene kadar satış yapılmayacağı şeklinde ibare yazdırılması, tadilatın bitiminden itibaren tekrar yoklama tutturulması istenebilirdi. Kira önceki firma kurulduğu içinde muhtasarı ödemenin yapıldığı dönem itibariyle verebilirdiniz.

Firmanın kurulu olmaması sebebiyle aldığınız faturalarda firma adı geçmeyecek, ortaklar adı geçecektir. Daha sonra ortaklar adına kesilen faturaların firma adına yapıldığını belirtir bir karar alınmasında yarar var.
 
Ynt: Bu Durumda Kira Stopajı Ne Zaman Ödenmeli?

Kira kontratı başlangıç tarihinden itibaren 15 gün içinde vergi dairesine bildirilmezse işe başlama fiiline bakılmaksızın bildirim yükümlülüğü yerine getirilmediğinden usülsüzlük kesebilir.Daha önce karşılaştım bunuda dikkate alın.
 
Üst