Bu Şekilde İndirim Yasal mıdır?

Üyelik
27 Haz 2018
Mesajlar
5
Konum
İstanbul
Değerli forum üyeleri,
Yanlışlıkla yasa dışı bir şey yapmış olmamak için, sizlere bir şey danışmak istiyorum.
Senaryoya göre, iki çeşit mal sattım. Zeytin ve peynir. Peynirde KDV oranının %8 olduğunu varsayalım. Zeytinde ise %18.
5 TL zeytinden, 5TL de peynirden olmak üzere toplamda 10 TL kar ettim. Bu müşteriye, hatırlı müşteri olduğu için 4 TL indirim yapmak istiyorum.
Normalde faturada 2 TL peynirde, 2 TL de zeytinde indirim yaparak toplamda 4 TL indirim yapabilirim.
Ama böyle yapmak yerine, yapmak istediğim indirimin tamamını zeytinde yaparsam daha karlı oluyorum. Çünkü zeytinde kdv oranı %18 olduğu için, indirimin tamamını onda yapınca, daha az KDV ödemiş oluyorum. Merak ettiğim şey şu: Bunu yapmak yasal mıdır? Yoksa vergi kaçırmak olarak mı algılanır?

Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.
Saygılar, sevgiler.
 
Son düzenleme:
İskontolar Vergi kaçak ve kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde Ticari teamüller uygun nitelikte olması gerekir. Piyasa şartlarından bariz şekilde yüksek oranda uygulanan iskontolar inceleme safhasında göze batacaktır.. Senaryo olduğu için Zeytinde perakende safhada KDV oranının %8 olduğunun bir önemi yoktur.
 
Cevabınız için çok çok teşekkür ederim SMMM.01 arkadaşım.

"Piyasa şartlarından bariz şekilde yüksek oranda uygulanan iskontolar inceleme safhasında göze batacaktır" demişsiniz. Peki ama iskontodan sonra malın giriş fiyatının üzerinde satış yapılsa, yine de göze batma olur mu? Örneğin diyelim ki;

Peynir:
Giriş fiyatı: 10 TL
Satış fiyatı: 40 TL
Kar : 30 TL
Iskonto: 25 TL
Fatura bedeli: 15 TL
Bu durumda büyük bir iskonto yaptığım halde yine de bana 5 TL kar kalıyor. Bu durumda "Büyük oranda indirim yaptığım için", bana kar kaldığı halde, yine de göze batma olur mu?

Bir de şunu merak ediyorum. Satış yaptığım müşteri, benimle veya firmamla alakalı kişilerden biri değil. Sıradan tanımadığım müşteri. Bu durumda ben yine de iskontoyu faturada göstermek zorunda mıyım? Örneğin yukarıdaki örnek satış yerine, şöyle yapamaz mıyım?
Peynir:
Giriş fiyatı: 10 TL
Satış fiyatı: 15 TL
Kar : 5 TL
Fatura bedeli: 15 TL


Bunları neden soruyorum biliyor musunuz; çünkü ben aynı malın hem toptan hem de parekende satışını yapmak istiyorum. Dolayısıyla, 1 tane alan müşteriye tanesini 40 TL'ye satıyorsam, 250 tane alan müşteriye tanesini 15 TL'ye satmak istiyorum. Malın giriş fiyatı 10 TL olduğu sürece, maliye bana "Sen daha önce tanesini 40 liraya sattığın ürünü, nasıl olur da 15 liradan satarsın" deyip ceza kesebilir mi?

Saygılar, sevgiler ve çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Sn. Candemir

Bilindiği üzere istisnalar hariç ülkemizde serbest piyasa ekonomisi hakimdir. Örnek gösterdiğiniz şarküteri ürünleri çeşit ve kaliteye tabi olarak fiyatlar değişkendir. İskontoya rağmen %50 oranı hatırı sayılır bir kar marjıdır ki incelemelerde eleştiri konusu bile yapılacağını sanmıyorum.

Selamlar.
 
Bahsettiğiniz işlem, mutat olmadığı sürece hiçbir sıkıntı çıkmaz. Malı alış fiyatının da altında satabilirsiniz. İşlemin sürekliliği olmadığı için hiçbir incelemeye gerek görülmez.
 
Çok değerli SMMM.01 ve Anakin dostlarım,
Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli. Sayenizde gerçekten de çok aydınlandım.

Her ikinize de hayatınızda şans ve mutluluklar diliyorum.
Saygılar ve içten sevgiler.
 
Üst