Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan leonard
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
57
Sevgili kader arkadaşlarım.....

Bir sınav rezaletinin ardından eminim ki bir çoğunuz karamsarlıkla, öfkeyle şaşkınlıkla bu sınavın yarattığı stresten, hayal kırıklığından kurtulmaya çalışıyorsunuz.

Hepimiz biliyoruz ki bu sınavların amacı nitelikli meslek mensuplarını seçmek ve mesleğe kazandırmak. Bu açıdan baktığımızda bu sınavların yerinde hatta gerekli olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz ????
Amaaaaa ....
Şunu çok iyi biliyorum ki birçoğumuz bu mesleğin içinde bulunuyoruz. Kimimiz hala stajeriz kimimizse mesleğe yıllarını vermiş nitelikli elemanlarız.
Ve tek amacımız var SMMM olmak... Bin bir zorlukla Üniversiteyi bitirmişiz, önümüze konulan staja başlama sınavını bir şekilde alt etmişiz ve önümüzde kalan tek engel olan yeterlilik sınavlarını vermenin derdine düşmüşüz... Diyelim onuda verdik ...100 mt yi 5 saniyede koş gel ondan sonra belgen hazır deseler neredeyse onu da yapacak kadar hırslıyız inançlıyız !!!
Peki soruyorum sizlere kendimizi ,yeterliliğimizi ispatlamak için daha ne yapmamızı isteyecekler bizden. Üniversitede vergi hukukundan,finansal muhasebeseden......ondan bundan adı her neyse hepsinden geçmişiz geçmişiz ki mezun olmuşuz. Yetmedi mi staja başlama sınavında tekrar ısıtıp koymuşlar önümüze sormuşlar , onuda başarmışız . Oda mı yetmedi 2 yıl staj yapın bakalım demişler onuda yapmışız. Tam oh demişiz biraz dinlenelim yookk yetmez demişler hala yetersizsiniz. Mesleki yeterlilik sınavına buyurun?.

Kendi adıma konuşmam gerekirse. Makul bir şekilde hazırlanmış bir vergi hukuku sınavı beni asla korkutmaz. Peki makul bir şekilde hazırlanmış vergi hukuku sınavı nasıl olmalı? İsterseniz sadece 2 gün önce girdiğimiz vergi hukuku sınavını bir irdeleyelim.Ve makul bir sınavın nasıl olmaması gerektiğini görelim?..

Soru 1 : Malum kolektif şirketle ilgili soru

Ya Allah aşkına günümüzde neredeyse hiç tercih edilmeyen bir yapılanma şekli olan Kolektif şirket ten ne diye soru sorarsınız. Hadi sordunuz diyelim neden adam gibi soru sormazsınız.

Sorunun bir kısmından alıntı yapalım ?uygulanması gereken cezaları hesaplayarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz? Kaçınız çalıştığınız bürolarda bu şekilde hesaplamalar yapıyorsunuz. Ben yapmıyorum açıkçası.Yapmam gereken ilgili dönem beyannamesini hazırlamak ve tahakkuk ettirmek. Ondan sonra kesilecek cezanın hesaplanması benim değil Vergi dairesinin yapacağı bir işlem. Haa çok mu merak ettim ceza tutarını girer ilgili maddeye bakar hesaplarım. Bence bu soru SMMM yeterlilik sınavından çok bir maliye memurunun şefliğe geçmesi için bir sınav yapılırsa orda sorulması gereken bir soru.

Soru 2 : VUK?a göre,yoklamanın maksadını açıklayarak yoklamaya yetkili olanları sayınız?

Bu soru diğerlerine oranla daha makul bir soru olmakla beraber daha önce hiç sınav konusu olmamış ve bence bir Meslek mensubunun öncelikli bilmesi gereken konulardan biride hiç ama hiç değil. Yani bu soruya cevap verememem benim YETERSİZ olduğum anlamına gelmiyor.
Ama örneğin illa VUK tan soru soracaksan:
Borçlar ,menkul kıymetler,yabancı paralar vb? nasıl değerlenir diye sor kardeşim. Ve evet ben bir SMMM adayı olarak değerlemeden bihabersem ,bu doğru Bilançolar hazırlayamam demektir ve işte o zaman ben gerçekten yetersizimdir. Ama mükellefimi kim mi yoklayacak gelsin yoklasın bende bir SMMM olarak gereğini yaparım.

Soru 3 : 5520 sayılı Kurumlar Ver.Kanununa göre ,kurumlara nakden veya hesaben yaptıkları ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben kesinti yapmak zorunda olanları sayınız.

Bugün bu soruya tek solukta tam ve kanunda yazılı şekliyle cevap verebilecek kaç tane Mali Müşavir vardır yorumu size bırakıyorum. Oldu da meslek hayatında bu konuyla karşılaşacak
bir SMMM nin yapacağı tekbir şey vardır oda şu :
www.gelirler.gov.tr ye girmek ve mevzuat a tıklayıp ilgili maddeyi incelemek ve yorumlamak.

Hiç bir SMMM nin bu kanun maddesini ya bir gün lazım olursa mantığıyla ezberleyeceğine ihtimal vermiyorum. Ama daha mesleğe adım atmamış onlara göre hala YETERSİZ (Tartışılır) olan bizler bu kanun maddesini ezbere bilmek zorundayız ve kısıtlı bir süre içerisinde yeterliliğimizi test edenlerin istediği şekilde kağıda dökmek durumundayız. Üstelik o gün ki ruh halimiz, sağlık durumumuz,başımızın ağrıyıp ağrımadığı,bir sınava girebilmek için Erzurum?dan ,Ordu?dan?. Türkiye nin dört bir yanından yorucu ve uykusuz bir yolculuk yapmış olmamız inanın hiç kimsenin umurunda değil.Bu durumda söylenecek söz şu olmalı bence ?Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? ?..

Soru 4 : KDV kanununun emsal bedeli ve emsal ücreti hakkındaki hükümlerini belirtiniz.

4.soruya girip uzatmak istemiyorum ama inanın Kdv kanunda emsal bedeli ve ücretinden çok daha önemli hususlar olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ha şu da bir gerçek, biraz daha kıyıda köşede kalmış maddelerde yok değil hani KDV kanununda.


Her ne kadar finansal tablolar analizinden geçmişte olsam ortak amaca yönelen siz arkadaşlarımın sorunu benimde sorunumdur. Benimde forumdan okuduğum kadarıyla analiz sınavında soru iptali yaşanmış. Komik Komik Komik?.. siz toplanacaksınız onca uzun zamanda 3 ? 5 soru hazırlayacaksınız ve bizim yeterliliğimizi test edeceksiniz hee? Ya sizin soru hazırlamada ki yeterliliğinizi kim test edecek !!!!

Arkadaşlar bir söz vardır bilirmisiniz ?ÇÖZÜME KATKIN YOKSA ELEŞTİRME ?

Ağlanıp sızlanmakla, kendimizi acındırmakla bir şeylerin çözülmeyeceği çok acık. Tepki göstermediğimiz sürece bu ağır yük omuzlarımızda hep olacak.

Peki bize düşen ne sesimizi yükseltmek sıkıntılarımızı anlatmak nasıl mı :

Avukat stajerleri nin mücadelesini zaten biliyordum ve takdirle karşılamıştım.Bu hafta sonu girdiğim Vergi Hukuku sınavı sonrasında hayranlığım biraz daha arttı ve daha geniş bir incelem yaptım bakın neler olmuş,bizimle aynı kaderi yaşamamak için nasıl birlik olmuş avukat stajerleri. Özellikle 3 ncü maddede Konya millet vekilinin verdiği GEREKÇE ye dikkatinizi çekmek isterim.

Avukat stajerlerinin başına neler geldi neler yaptılar ve neler oldu madde madde inceleyelim;
1) Stajer Avukatlara sınav zorunluluğu getiriliyor???.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen avukatlık yasası, stajyer avukatlara sınav zorunluluğu getiriyor. Altı kez başarısızlığa uğrayan stajyerler, bir daha sınava giremeyecek
Avukatlık Yasası'nda köklü değişiklik öngören yasa tasarısının ilk iki bölümü, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genel Kurul'da kabul edilen maddelere göre, avukat olabilmek için, staj sonunda açılacak sınavı başarma zorunluluğu getiriliyor. Bu sınavlar, objektifliği sağlamak amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne yaptırılacak. Avukatlık sınavları, bu yasanın yürürlük tarihinden sonra staja başlayan avukatlara uygulanacak. Sınav, yılda iki kez yapılacak.
Altı sınav hakkı var
Avukatlık sınavında 6 kez başarısızlığa uğrayan stajyerler, bir daha sınava giremeyecek. Stajyer, haklı ve geçerli mazeretinin TBB tarafından kabulü dışında, staj bitim belgesinin verildiği tarihten itibaren 4 yıl içinde sınava giriş haklarının tamamını kullanmak zorunda olacak.
Kaynak : http://yenisafak.com.tr/arsiv/2001/mayis/03/g6.html

2) İtirazlar başladı?..
İstanbul Barosunda avukatlık stajı yapan Hasan Basri Türkoğlu, Avukatlık Sınavı Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Türkoğlu'nun Türkiye Barolar Birliği aleyhine açtığı davanın dilekçesinde, staj yaptığı İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezinde ?Meslek İlkeleri ve Uygulamada Avukatlık? dersinin zorunlu olduğu ve avukatlık sınavının yüzde 40'ının bu ders konularından seçildiği ifade edildi. Dersin ve staj bitirme tezinin, her baroda uygulanmadığına işaret edilen dilekçede, stajyer avukatlar arasında eşitsizlik yaratıldığı savunuldu.
Avukatlık Kanunu'nun üçüncü maddesinin (c) fıkrasının, ?avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi alma?, (d) fıkrasının da ?avukatlık sınavını başarmış olma? şartlarını içerdiği anlatılan dilekçede, bu şartların staj bitiminden sonra aranmasının hak kaybına neden olacağı ileri sürüldü. Dilekçede, avukatlık sınavının stajdan önce yapılması gerektiği ve hukuk fakültesi mezunlarının bu sınava göre mesleki kariyerlerini belirlemesinin yerinde olacağı ifade edildi.
Dilekçede, avukatlık stajından sonra çalışılabilmesi şartının da Anayasa'da tanımlanan ?çalışma özgürlüğü? ilkesine aykırı olduğu savunuldu. Bir stajyerin, avukatlık sınavını kazanamaması ve avukatlık mesleğine başlayamaması halinde, yapılan stajın ?angarya? olacağı ifade edilen dilekçede, Anayasa'nın 18. maddesinin angarya çalışmaları yasakladığı belirtildi.
Dilekçede, stajın sosyal güvenlikten yoksun yapılmasının da Anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek, Avukatlık Sınavı Yönetmeliğinin söz konusu düzenlemelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.
Kaynak : http://www.memurlar.net/haber/47795/



3) Konya milletvekili Ahmet Işık sınavın kaldırılmasıyla ilgili Kanun teklifi veriyor:












4) Ve bizim durumumuzdan hiçbir farkı olmayan avukat stajerlerinin mutlu sonu ;

Avukatlık sınavı kaldırıldı
TBMM Genel Kurulu?nda, avukatlık sınavının kaldırılmasını öngören yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 12:24 TSI 30 Kasım 2006 Perşembe
ANKARA - Avukatlık Yasasında değişiklik öngören yasa, 2001 yılında yapılan düzenlemeyle, avukatlık stajının ardından mesleğe başlayabilmek için getirilen sınav şartını yürürlükten kaldırıyor.
Kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/news/392408.asp


Sonuç olarak arkadaşlar , avukat stajerleri haklı mücadelelerini kazanıyorlar. Ya bizler her biri birbirinden karışık kanun maddelerini ezberlemeye çalışıyor, elimizden gelenenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Hiç olmadık yerlerden sorularla karşılaşıveriyoruz .Başarı mı hepimiz istiyoruz . Ama mevcut sınav sistemi başarımıza engel oluyor.

Peki ne isteyebiliriz ne talep edebiliriz

1-Avukatlar gibi sınavın iptalini mi?
2- Yoksa Sınavlarda sorumlu olduğumuz bölümlerin tespit edilerek neye nerelere çalışmamız gerektiğinin tesipitini mi?

Örneğin sınavlardan önce nerelerden sorumlu olduğumuzu belirtir bir bildiri yayınlansa:

VUK da

DEĞERLEME

UZLAŞMA

BİLDİRİMDE SÜRE VE ŞEKİLLER....

gibi başlıklar belirlense......

3- Sınav hakkımız 2 yılla sınırlandırılmasa. Eğer sınırlandırılacaksa başarılı olduğumuz derslerden ,başaramadığımız bir tek ders yüzünden yeniden sorumlu tutulmasak? Başka bir ifadeyle kazanılan haklarımız geri alınmasa

Şimdilik bu kadar buyrun tartışalım birlik olup sorunlarımıza ortak bir çözüm arayalım. Yada kafalarımızı kuma gömelim ve her şeyi oluruna bırakıp stresli sınavlar yaşamaya devam edelim...


SMMM Adayı : NECATİ YILMAZ
SMMM Adayı : HAKAN YILDIRIM
 
Ynt: Bu sınav saçmalığına dur demeliyiz

imzamı atıyorum altına.
 
Ynt: Bu sınav saçmalığına dur demeliyiz

Meslek lisesi mezunu olmamdan dolayı benzeri hukuk savaşını o yıllarda da vermiştik..Okul aile birliği, bu konuda deneyimli olan bir avukatla görüşüp anlaşmıştı..okuldaki her öğrenci velisi (henüz reşit olmadığımız için) avukata vekalet vermişti, adımıza dava dilekçesi hazırlayıp başvuru yapmıştı..Sonuç red çıktı o başka tabi..ama anlatmak istediğim konusunda uzman, tuttuğunu koparan, çok iyi bir avukat bulunarak bilgi alınması ve bizlere yol göstermesi gerektiğidir..Böyle bir avukatı nereden nasıl bulucaz, nasıl güvenicez..hukuki boyutunu geçtim, bir siyasi destek de bulmamız şart ki sorunumuzu meclise taşısın..ama Türmob konuya engel olmaya çalışacağı için siyasi destek de bulabileceğimiz şüpheli..
 
Ynt: Bu sınav saçmalığına dur demeliyiz

Meclisteki avukatlar meslektaşlarının iyiliği için çalışıyor

Meslisteki muhasebeci kökenliler ne yapıyor hiç bir şey (mustafa özyürek örneğin turmob başkanıyken ne yaptıki şimdi yapsın aslında )
 
Ynt: Bu sınav saçmalığına dur demeliyiz

Arkadaşlar ben önce ne kadar yoğunlukta destek alacağız onu görmek istiyorum baştan daha sonra şu an muhasebe kökenli milletvekillerimizin isimleri ve mail adreslerinide hazırladım onlarıda burada yayınlayacağım ve onlara mail atacağız ama öncelikle kaderimize mahkum yaşamaya devammı edicez yoksa avukatlar gibi hakkımızımı savunacağız
 
Ynt: Bu sınav saçmalığına dur demeliyiz

Ne yazık ki Meclisteki awukatların kendi meslekleri için yaptığı iyi bir çalışma........
Barolarda desteklemiş ve el birliğiyle halletmişler...Awukatlar hiç bir alakası yokken SMMM de olabilirler.. Her yerden "acaba bize ne iş çıkar"telaşlarını iyi değerlendiriyorlar......
YA BİZİMKİLER VE MESLEK ODAMIZ ???
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

isim ve mailleri yayınlarsanız bizden sonrakiler için belki bir şans yaratmış oluruz...bizden öncekiler kalem kaldırmadılar ya..............
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

bu konuda köklü bir değişiklik gerekiyo sadece sınav için değil bütün staj için.Her türlü tepkiye varım
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

Arkadaşlar milletvekillerine yazılacak mail için şu an çalışma yapıyoruz mail metnini ve mailleri göndereceğiz
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

arkadaşlar öyle sınavsız kolay olarak mesleğe giriş olsa
şu an 70 küsur bin olan meslek mensubu sayısı 7 milyon olur
her iki üniversite mezunundan biri iktisat işletme mezunu zaten
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

ayrıca avukatlara örnek vermişsiniz
cumhuriyet kuruldu kurulalı hukuk fakülteleri var ve
şu anda avukat sayısı 50 bini geçmiyor
bizim meslek yasası 1989 da çıktı ama meslek mensubu sayısı 70 bini geçti ve hızla çoğalıyor
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

serengeti ' Alıntı:
arkadaşlar öyle sınavsız kolay olarak mesleğe giriş olsa
şu an 70 küsur bin olan meslek mensubu sayısı 7 milyon olur
her iki üniversite mezunundan biri iktisat işletme mezunu zaten

arkadaşım problem ordan kaynaklanıyo zaten bu olaya bi sınırlama getirmeleri gerekiyo neden her üniversite mezunu avukat -doktor yada mühendislik için başvuramıyoda nerdeyse üniversite diploması alan herkes mali müşavirlik için başvurabiliyo.
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

bence köklü değişiklikler yapılmalı, öyle sınavı kaldırmak çözüm değil
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

ozaman bu kadar parayı nasıl kazanıpta ceplerini dolduracaklar arkadaşım
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

sınavları her geçen gün zorlaştırıyorlarki sayımız azalsın sınavlara katılım çok fazla bu insanların en fazla yüzde 30-35 i gerçekten mesleği yapacak olanlar büyük çoğunluk ya fazla kazanç sağlama ya belge olsun lazım olur düşüncesindekiler böyle olunca sınavı zorlaştırıyorlar asıl yapmaları gereken standardı yükseltmek her önüne gelene zamanında belge vermeselerdi şimdi bu sıkıntıları çekmezdik
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

Yani dönüp dolaşıp şuna geldiğimizi anladım..hazır meslek yasası bir takım değişikliklere uğramak üzereyken bu değişikliğin içine meslek mensubu olmanın şartlarından alakasız bazı bölümlerin çıkartılması gerektiği..hukuk alakasız ama kanunları hazırlayanlar avukatlar olduğu için kendilerini çıkartmıyorlar..ya kamu yönetimi mezunu, sizce çok mu alakalı bizle..bunun gibi bir sürü bölüm var..bunların sayısı azaltılabilir..ya da 5 yıllık 10 yıllık deneyimle sınavsız belge edinme hakkı olanların önü kapatılabilir..ya da bu ülkenin eğitim politakası değiştirilir..işletme iktisat bölümlerinin mezun verme sayısı azaltılır..böylece üniversite mezunu olup mesleksiz işsizlerin de sayısı azalmış olur..
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

kaş yapalım derken geldiğimiz noktayı yine iyi tespit etmişsin üstad, birbirimizin gözünü oymak. kamu yönetimi bölümü mezunu degilim ama diyelimki öyle oldum, şimdi bu adamın senden nedir eksiği? muhasebe bölümü diye bi bölüm koyarlar anadal olarak 4 yıl eğitim veren senin bahsettiğin iktisat işletme gibi, muhasebe mezunları direkt avukatların avukat oldugu gibi muhasebeci olur bu bu bölüm mezunları. muhasebe ne iktisata ait ne işletmeye ait ne kamu yönetimine nede nebilim işte ziraat mühendisi aklına ne geliyosa ona ait bir dal degil ki. iktisatta okuyanda görüyor muhasebe işletmede okuyanda , kamu yönetiminde okuyanda işte eczacılık bitiripte y.lisans bitirende görüyor. 2 yıllıklar hariç 4 yıllık muhasebe eğitimi veren bi üniversite varmı? bildigim kadarıyla yok. benim nacizane görüşüm birbirimizin gözünü oymak yerine eşit şartlar altında sağlam bir altyapı ile şeffaf ve düzgün organize edilmiş bir sınav sistemi ile hak edenin bu meslekte yer alması. kamu yönetimini bitireni almayalım bu bölüme sizin dediginiz gibi madem, peki bundan 20 yıl once düz lise diplomasanı götürüpte bugun sm den smmm olan meslek mensuplarını napalım? hangisi daha acı bana bi tespit edermisin? seninle aynı sınavlara girip sen iktisat işletme mezunu iken senin alamadıgın belgeyi çalışıp alabilen kamu yönetimi yada zooteknik mezunu adammı yoksa digerlerimi?
tekrar ediyorum, amacım ne sizi yermek nede sizi kırmak. gelin beraber hareket edelim, doğruyu bulalım. kimseyi kötülemeden, kimseyi horlamadan. yada bi başkasını kötülerken diğer tarafıda , kendimizdeki eksikleride görerek yapalım bunları. umarım meramımı anlatabilmişimdir.
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

Sonuna kadar varım arkadaşlar.Bende Bu yonetmeligin iptali için dava açamayı dusunuyordum.Zamanında herkese dagıtttılar SMMM belgesini.Şu anda biz universite bitirmişiz ancak bir turlu adamlar Sınavlardan geçirmiyorlar.Hayatım da gormedim boyle bir eşkiyalık.Adamlar sınava yapıyolar ama 4 ayda 2 tane soruyu bile hazırlayamıyorlar.hep boyleler.4.hakkıma girdim ama halen geçemedim vergiyle maliyetten.Bu kadar mı zor bu dersler yani....??? Universitede bolum 2. cisi olarak bitirdim.Kaymakamlık sınavını kazandım gerçi mulakatta elendik ama.Yani bu 2 ders bu kadar mı zor olur kardeşim.Psikolojim bozuldu bu adamlar yuzunden .Bu bizeyapılan allahtan revamı yaa. Ben dava açacagım sonucu ne olursa olsun.
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

ALEX_06 ' Alıntı:
kaş yapalım derken geldiğimiz noktayı yine iyi tespit etmişsin üstad, birbirimizin gözünü oymak. kamu yönetimi bölümü mezunu degilim ama diyelimki öyle oldum, şimdi bu adamın senden nedir eksiği? muhasebe bölümü diye bi bölüm koyarlar anadal olarak 4 yıl eğitim veren senin bahsettiğin iktisat işletme gibi, muhasebe mezunları direkt avukatların avukat oldugu gibi muhasebeci olur bu bu bölüm mezunları. muhasebe ne iktisata ait ne işletmeye ait ne kamu yönetimine nede nebilim işte ziraat mühendisi aklına ne geliyosa ona ait bir dal degil ki. iktisatta okuyanda görüyor muhasebe işletmede okuyanda , kamu yönetiminde okuyanda işte eczacılık bitiripte y.lisans bitirende görüyor. 2 yıllıklar hariç 4 yıllık muhasebe eğitimi veren bi üniversite varmı? bildigim kadarıyla yok. benim nacizane görüşüm birbirimizin gözünü oymak yerine eşit şartlar altında sağlam bir altyapı ile şeffaf ve düzgün organize edilmiş bir sınav sistemi ile hak edenin bu meslekte yer alması. kamu yönetimini bitireni almayalım bu bölüme sizin dediginiz gibi madem, peki bundan 20 yıl once düz lise diplomasanı götürüpte bugun sm den smmm olan meslek mensuplarını napalım? hangisi daha acı bana bi tespit edermisin? seninle aynı sınavlara girip sen iktisat işletme mezunu iken senin alamadıgın belgeyi çalışıp alabilen kamu yönetimi yada zooteknik mezunu adammı yoksa digerlerimi?
tekrar ediyorum, amacım ne sizi yermek nede sizi kırmak. gelin beraber hareket edelim, doğruyu bulalım. kimseyi kötülemeden, kimseyi horlamadan. yada bi başkasını kötülerken diğer tarafıda , kendimizdeki eksikleride görerek yapalım bunları. umarım meramımı anlatabilmişimdir.


Evet sayın arkadaşım bende sana aynen katılıyorum. Biz bu konu başlığını açarken birleşmek bi güç oluşturmak birbirimizden destek almak için açtık. Birbirimize düşmek için değil. Şu aşamada ister iktisat isterse kamu mezunu olsun stajer konumunda olan herkez BİZDİR. Ve biz sorunlarımıza çözüm aramak için burdayız.Lütfen konunun başka yönlere kaymasına izin vermeyelim. Sonuçta üniversitedeki bölümler ile ilgili eleştri getiren arkadaşlarımızında kötü bir amacı olduğunu zannetmiyorum.Belki de haklılar belkide hala 4 yıllık muhasebe bölümünün üniversitelerde olmayışı bir hata ama bu ne iktisat bölümü mezununun nede kamu mezunun suçu. Şu anki yasalar ve sistem öyle. Belki zamanla bu da değişebilir.

Asl olarak bizlerin asıl takıldığı nokta NEREDEYSE KONUMUZLA İLGİLİ TÜM KANUNLARI EZBERLEMEK ZORUNDA bırakılmamız.Ezbere bilmek demek doğru uygulamak anlamına gelmiyor ki. Biz asıl olarak şunun değişmesinin bir çözüm olabileceğini düşünüyoruz. Toplam 7 dersten 3 ü olan Vergi Huk. Meslek Huk. ve Temel Huk.ezberle geçilebilecek dersler iken.Diğerleri öyle değil.

Finansal tablolar analizini örnek alalım. Eğer amaç bizim yeterliliğimizin ölçülmesiyse evet sonuna kadar katılıyorum bu mesleğe adım atacak bir birey bir işletmenin açılılş hesaplarını dönem içi kayıtlarını ve dönem sonu işlemlerini yapabilmelidir ve buda sadece ezberle olabilcek bir şey değildir. Mesleğimizin gereği ve yeterliliğimizin göstergesi olan yorumlamayıda kapsar....

Bu benim tesbitlerim ya sizinkiler lütfen bunları konuşalım....
Saygılarımla.....
 
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

Bazen nerden bulaştım bu mesleğe dediğim anlar o kadar fazladırki...
Amaa
yinede seviyorum,yapmazsam bir yanım eksik kalıyor:)
Bu nasıl bir düzendirki içinden çıkamıyoruz,ne tür bir kumpaski elimizi verdik kolumuzda gitti..
Yazık arkadaşlar,inanın odamızdan ve yaptıklarından utanıyorum.
Sevgim sana muhasebe.Sadece sana..
 
Üst