Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan leonard
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Bu Sınav Saçmalığına Dur Demeliyiz

Bir kaosa neden olduğum için özür dilerim, benim anlatmak istediğim şimdiye kadar yazılanları toparlayıp perspektifi genişletmekti lakin zaman darlığından dolayı konuyu yeterince açamamıştım, kusuruma bakmayınız..Benim asıl anlatmak istediğim aslında biraz da ülkemizin yaşadığı ekonomik, eğitimsel, politik sorunlarla, aslında hepimizin bildiği şeylerle bağlantılı..

80'li yıllarda mühendislik modaydı, işletmecilik neydi kimse bilmiyordu..90'lara geldiğimizde bu popülerlik işletmecilik ve dallarına sıçradı, işletmecilik benzeri olan iktisat, maliye, ekonomi, ekonometri, çeko vs vs bölümlerin aldıkları öğrenci sayısı arttı ya da yeni bölümler açıldı..şimdi farzedelim bir üniversite işletme bölümünden yılda 250 mezun versin ve yine farzedelim 30 üniversitede bu bölüm var..1 yılda işletmeden mezun olan sayısı 7500..işletme vb 10 bölüm olduğunu farzedersek yılda 75.000 mezun olur..bu mezunların hepsi de üniversiteden mezun olur olmaz bir doktor, bir eczacı gibi meslek sahibi olarak mezun olamıyorlar..çünkü üniversite mezunu olmak yetmiyor yanında 2 dil bilmek, master yapmak, yurtdışı deneyimi, kpss, toefl puanı vb gerekiyor..bu mezunların her biri bankacılık, denetmenlik vb meslek sahibi olabilmek için çeşitli sınavlara giriyorlar, yeterliliklerini kanıtlamaya çalışıyorlar..e bu kadar çok kişi olunca smmm mesleğine de talep artıyor..çünkü üniversite mezunu genç nüfus sayısı ülkedeki iş potansiyelinin 2 katı..hepimiz aşağı yukarı yaşıtız ve aynı konumdayız, bunların hepsini üniversiteden mezun olurken yaşadık..Türmob da durumun farkında ve bu talebin önünü hepimizin yaşadığı çeşitli zorluklarla kesmeye çalışıyor..yazılan mesajlardan ben bu yorumu çıkardım..Türmob da talepten niçin şikayetçi, üstad saydığımız meslek mensupları piyasada çok meslek mensubu olduğundan, özellikle yeni gelenlerin müşteri kapmak için havada takla attığından, arzın çok talebin azlığından şikayetçi..hal böyle olunca da sınavlarla ilgili ortaya çıkarılacak her türlü zorluğun ve gıcıklığın destekçisi oluyorlar, biz yanlız kalıyoruz (bu bahsettiğim geneli oluşturmaz sadece bir örnektir, lütfen kimse üzerine alınmasın)..Türmob da üyelerinin sesine kulak veriyor ve bunun önüne geçmeye çalışıyor..şimdi önemli olan talep çokluğu ve önüne geçilmesi konusunda Türmobla hem fikir miyiz? Bizim Türmobdan tam olarak istediğimiz ne? sınavların şeffaflaştırılması mı? biz ilk önce ne istediğimiz konusunda hemfikir olalım, somut olarak ne istediğimizi ortaya koyalım arkadaşlar..

Ayrıca şu bilgiyi de eklemekte fayda görüyorum..yukarıda da bahsi geçmiş konunun..Türmob'un ve meslek mensuplarının esas istediği üniversitelerde mesleğimizle ilgili bir bölüm açılması ve sadece oradan mezun olanların meslek mensubu olması..2000'li yılların başından beri duyuyorum ben bunu ama bu işin yolu meclisten geçtiği için ve destekleyenimiz olmadığı için gerçekleşemiyor..Belki de Türmob'un bizleri bu kadar zorlamasının nedeni de budur..

Bir başlangıç yapılmak isteniyorsa Cuma ve Cumartesi günü İzmirde III. TÜRKİYE MUHASEBE FORUMU gerçekleştiriliyor ve ilk oturum Meslekle ilgili Yasal Düzenlemeler Kapsamında Mali Müşavir ? Stajyer İlişkisi üzerine..Foruma konuşmacı olarak Türmob yönetim kuru üyeleri de katılıyor..Belki bu forumda biraz da sesimizi duyurma şansı yakalayabilir, belki bazı sorularımıza yanıt alabiliriz..

Konuyla ilgilenenler için detaylı bilgi: [url]http://www.izsmmmo.com/tmf.asp [/url]

izmirdeki arkadaşlar bi katılsınlar bu foruma

Felicity ' Alıntı:
Bir kaosa neden olduğum için özür dilerim, benim anlatmak istediğim şimdiye kadar yazılanları toparlayıp perspektifi genişletmekti lakin zaman darlığından dolayı konuyu yeterince açamamıştım, kusuruma bakmayınız..Benim asıl anlatmak istediğim aslında biraz da ülkemizin yaşadığı ekonomik, eğitimsel, politik sorunlarla, aslında hepimizin bildiği şeylerle bağlantılı..

80'li yıllarda mühendislik modaydı, işletmecilik neydi kimse bilmiyordu..90'lara geldiğimizde bu popülerlik işletmecilik ve dallarına sıçradı, işletmecilik benzeri olan iktisat, maliye, ekonomi, ekonometri, çeko vs vs bölümlerin aldıkları öğrenci sayısı arttı ya da yeni bölümler açıldı..şimdi farzedelim bir üniversite işletme bölümünden yılda 250 mezun versin ve yine farzedelim 30 üniversitede bu bölüm var..1 yılda işletmeden mezun olan sayısı 7500..işletme vb 10 bölüm olduğunu farzedersek yılda 75.000 mezun olur..bu mezunların hepsi de üniversiteden mezun olur olmaz bir doktor, bir eczacı gibi meslek sahibi olarak mezun olamıyorlar..çünkü üniversite mezunu olmak yetmiyor yanında 2 dil bilmek, master yapmak, yurtdışı deneyimi, kpss, toefl puanı vb gerekiyor..bu mezunların her biri bankacılık, denetmenlik vb meslek sahibi olabilmek için çeşitli sınavlara giriyorlar, yeterliliklerini kanıtlamaya çalışıyorlar..e bu kadar çok kişi olunca smmm mesleğine de talep artıyor..çünkü üniversite mezunu genç nüfus sayısı ülkedeki iş potansiyelinin 2 katı..hepimiz aşağı yukarı yaşıtız ve aynı konumdayız, bunların hepsini üniversiteden mezun olurken yaşadık..Türmob da durumun farkında ve bu talebin önünü hepimizin yaşadığı çeşitli zorluklarla kesmeye çalışıyor..yazılan mesajlardan ben bu yorumu çıkardım..Türmob da talepten niçin şikayetçi, üstad saydığımız meslek mensupları piyasada çok meslek mensubu olduğundan, özellikle yeni gelenlerin müşteri kapmak için havada takla attığından, arzın çok talebin azlığından şikayetçi..hal böyle olunca da sınavlarla ilgili ortaya çıkarılacak her türlü zorluğun ve gıcıklığın destekçisi oluyorlar, biz yanlız kalıyoruz (bu bahsettiğim geneli oluşturmaz sadece bir örnektir, lütfen kimse üzerine alınmasın)..Türmob da üyelerinin sesine kulak veriyor ve bunun önüne geçmeye çalışıyor..şimdi önemli olan talep çokluğu ve önüne geçilmesi konusunda Türmobla hem fikir miyiz? Bizim Türmobdan tam olarak istediğimiz ne? sınavların şeffaflaştırılması mı? biz ilk önce ne istediğimiz konusunda hemfikir olalım, somut olarak ne istediğimizi ortaya koyalım arkadaşlar..

Ayrıca şu bilgiyi de eklemekte fayda görüyorum..yukarıda da bahsi geçmiş konunun..Türmob'un ve meslek mensuplarının esas istediği üniversitelerde mesleğimizle ilgili bir bölüm açılması ve sadece oradan mezun olanların meslek mensubu olması..2000'li yılların başından beri duyuyorum ben bunu ama bu işin yolu meclisten geçtiği için ve destekleyenimiz olmadığı için gerçekleşemiyor..Belki de Türmob'un bizleri bu kadar zorlamasının nedeni de budur..

Bir başlangıç yapılmak isteniyorsa Cuma ve Cumartesi günü İzmirde III. TÜRKİYE MUHASEBE FORUMU gerçekleştiriliyor ve ilk oturum Meslekle ilgili Yasal Düzenlemeler Kapsamında Mali Müşavir ? Stajyer İlişkisi üzerine..Foruma konuşmacı olarak Türmob yönetim kuru üyeleri de katılıyor..Belki bu forumda biraz da sesimizi duyurma şansı yakalayabilir, belki bazı sorularımıza yanıt alabiliriz..

Konuyla ilgilenenler için detaylı bilgi: [url]http://www.izsmmmo.com/tmf.asp [/url]

Arkadşım tespitlerinin hepsi doğru sana bu konularda katılıyorum.Ancak benim anlamadığım bi kaç konu var tamam mezun sayısı çok fazla ve bu belgeye talep çok fazla ama bunda bizim gibi bu mesleği yapanların yada bu meslekle uğraşmak isteyenlerin suçu ne bu sorunu çözmesi gereken zaten TÜRMOB değilmi.Staj yönetmeliğini değiştirmek onların elinde olmalı.Bunu kazandıkları parayla direkt ilgisi olduğunu düşünüyorum ben.Başvuru çok olduğu ve bundan rahatsızlık duydukları için sınavları bu şekle sokmalarınıda kesinlikle kabul etmiyorum .Özellikle sözel derslerde çalışmayıp bu belgeyi bi ek kaynak olarak görenlere avantaj sağlıyorlar.Çalışan bi insanın ders çalışmak için ayırabildiği vakit malum.Madem aday sayısının çokluğundan şikayetciler staj yönetmeliğinde değişiklik yapısınlar ve bu sınavlardaki şaibeli durumları ortadan kaldırsınlar.

Arkadaşlar biz direkt olarak sınav kaldırılsın demiyoruz.Bizim aslen taleplerimiz şu olmalı
1- Hukuk derslerinin sınavı kaldırılsın bunlar sadece ezber dersi ve sadece ezberlemekle iyi muhasebeci olunmaz.Sadece 4 dersten sınav yapılsın
2- Başarısız olunduğu taktirde 2 yıllık bekleme süresi kaldırılsın
3- Başarısız olunduğu taktirde tekrar baştan başlama kaldırılsın
4-Sınav sonuçlarının açıklanma süresi mümkün olduğunca erken olsun.

Şimdi bu taleplerden hangisi yanlış?

bizim sorunumuzun kaynağı sınav değilki bizim asıl sorunumuz staj yönetmeliği bana kalırsa

Benim kafama birşey takıldı sınav içerikleriyle alakalı olarak..sınavda şunlar sorulsun bunlar sorulmasın deniyor ya, bu yasal bir dayanağa oturtulabilir mi? yani bununla alakalı kanun, tüzük, tebliğ, karar örneği vs vs birşeyler var mı?

Felicity ' Alıntı:
Benim kafama birşey takıldı sınav içerikleriyle alakalı olarak..sınavda şunlar sorulsun bunlar sorulmasın deniyor ya, bu yasal bir dayanağa oturtulabilir mi? yani bununla alakalı kanun, tüzük, tebliğ, karar örneği vs vs birşeyler var mı?

Evet ilk mesajda yazan avukatlık kanununda değişiklik yapılmasıyla ilgili milletvekilinin kanun teklifi gerekçesinin 2.paragrafı bence bizim için emsal dir ve Anayasanın 10.maddesi Kanun önünde eşitlik gereği aynı eşitlik bizede sağlanmalıdır
Ancak yine tekrar ediyorum sınavın tamamen kaldırılması değil kitap,internet gibi kaynaklarımız dururken bunları ezberletilerek sınav kazanılmasına karşıyız.Zaten kanun teklifinin gerekçesinin 2.paragrafındaki avukat sözcüğünü çıkartıp yerine S.M.M.M. olarak okuyalım bi fark oluyormu?

Selamlar

Konuyu Açan Değerli İki Arkadaşım.

Öncelikle böyle bir konuyu açtığınız için vede medeni cesaretiniz için teşekkür ediyorum. Ben de stajımın başlangıcında benzeri şeyler yazmış, aynı dertleri çeken insanlardan biraz ilgi beklemiş ama sonunda toplumca bir çok olayımızda olduğu gibi Nasreddin hocanın meşhur fil fıkrasındaki hale dönmüştüm.

Her zaman yazdım, gene yazıyorum. Kimse kusura bakmasın. Mevcut sistemi zorlayacak bir hareketi ortaya çıkaracak bir stajyer topluluğu ve yahutta mevcut stajyerlerde bu işi çıkaracak kumaş YOOOOK-TUUUR.

NEDEN;

Hemen açıklayayım. Öncelikle kimin stajı, kimin sınavı devam etmekte ve dolayısıyla yukarıyla bağı devam etmekte. Bu bir.

İkincisi stajı ve de sınavları er geç bitiren arkadaşlar malum hafızası zayıf bir toplum olduğumuz için yaşadıklarını unutuyor.

Zaten adam belgeyi almadan sınavıları bitirme sevincini adam gibi yaşamayadan, milyarca ruhsat parası ve iş kurma derdi sarmış. Adamın işi bitmiş derdi neylesin, aklına nerden gelsin :) ::)

Bu konu uzar. şimdilik bu kadarla yetineyim.

Yalnız güzel ve hedefe ulaşacak!!! her işte ben varım.

saygıyla

Arkadaşlar Her türlü Tepkiye bizde destek olacağız tabi ama ortada net bir şey olması lazım ilk önce onu belirlemek lazım ne yapılacak .

Örneğin şunu yapabilirdik sınavdan çıkınca pazar günü saat 17:00 de o kadar stajyeri bir arada bulmuşken bir kaç tane slogan bir kaç tane haberci falan çağırıp oturma eylemi falan yapabilirdik. O zaman bir şey ler olurdu Belki

Mali analiz sınavındaki rezalet ve maliyetteki puanlamanın sınavdan 2 gün sonra değiştirilmesi hakkında hakkımızı aramayacak mıyız? üstüne 1 bardak soğuk su mu içecek herkes..?? ::)

Mali analiz cevaplarına şöyle bir baktım malum siteden de o cevaplarda analiz göremedim ben..elde kalanlar kasım dönemindeki o zor sorularla veya önceki dönemlerle eşit değil sanki..birşeyler yazıp hesaplamayı başaran herkes geçicek mi bu durumda kafam karıştı..aslında bu sınavı vermiş olanların da hakları yenmiş olmuyor mu..?? ???

arkadaşlar bir önceki sayfadaki
konuya ek olarak lise açar gibi İİBF açtılar nerde başka bir dalda bu kadar
yoğunluk varki
ünivesite kapılarında yığılma azalsın diye her üniv. İİBF açıldı.
vede kontenjanları çok yüksek
üniversitelerin veb sitelerini gezdim hepsindede var
hele hele yeni açılan üniv.lerin ilk kuruluş fakültesi iibf
çünkü kurma ve öğrenim maliyeti en düşük olan bölümler
ortada bir meteryal yokki
hele bir üniversitede hukuk fakültesi kurmayı deneyin sanırım adalet bakanlığı gibi yerlerin onayı gerekiyormuş
aslında bunlar detay
köklü değişiklikler lazım
bence meslek yavaş yavaş kayıp gidiyor

leonard tebrik ederim bayağı bi ciddiyetle konuya eğilmişsin ama benim kafamı karıştıran sorularım var.

Mesela bu avukatlık yasası mecliste konuşuluyordu trt 4 de onu izlemiştim ve hayli içerlemiştim. Şimdi bu staj sonu sınav şartı getirilemeden iptali için dava açıldı onlarda .bizde ise bayağı bir zamandan beri uygulanıyor tabiki mantıklı değil otobanda bile paralı bir yola giriyosunuz girerken para ödüyorsunuz hem girerken hem çıkarken değil neden hem mesleğe girerken hem çıkarken sınav oluyor birinden biri kaldırılmalı tamamen değil ama .çünkü bir dönem şunlarda oldu 90 lı yıllarda sadece staj+=belge şartı varken dosya açtırıyodu milet bidaha dosyayla ilgilenmiyordu sonra aklına geliyor gidiyor ya benim bi dosyam vardı diye odalarda bu şekilde açılmış ama peşine düşülmemiş bir sürü dosyalar vardı bir an geldi bu böyle olmaz bu işi ciddiyetle yapan gelsin dediler ve bu sınav-staj-sınav şekline dönüştü sınav+staj +belge olması konusunda başta tepki gösterilmeliydi bence şimdi itiraz edilmesi sonuç verirmi . Birde hukukçu değilim bilmiyorum ama merak ediyorum tabi sınav+staj+sınav=belge şeklinde alan haset başka bir meslek mensubu itiraz edebilirmi biz böyle aldık neden kaldırılıyor diye.

Ayrıca merak ettiğim bir şey daha var kasım döneminde istanbulda 447 kişi ruhsat aldı ki sorduğumda hemen hemen her dönem 400 civarı olduğu birtek temmuz 2007 de 512 gibi olmuş 2008 de büro açanlara 2150 ytl ye mal oldu açmayanlara 1850 civarı ortalama 2000 ytl desek 2000*447 anormal bir rakam yıllık 4 tirilyon (tl) yapıyor sadece ruhsat bedeli staj dosyaları sınav bedelleri e-use paraları hariç bir gelir bu .para içinse neden daha fazlasına bu belgeyi verip gelirlerini arttırmıyorlarda vermemeye uğraşıyorlar bunu da aklım almıyor.şimdilik aklıma gelenler bunlar.
önünüzde değil yanınızdayız arkadaşım.

arkadaşlar sınav saçmalığı başlığı ile pek ilgili olmasada bu avukatlık-baro olayı ile ilgili birşeyden bahsetmek istiyorum.Geçen hafta bir mükellefimize baro başkanından bir tebliğ geldi. Şöyle diyor"ttt ka belirtilen zorunlu şirket sermayesinin asgari tutarının 3 katını geçmiş olduğunuz tesbit edilmiştir.bu duruma göre şirketinizde avukat bulundurma mecburiyetiniz vardır eğer avk.varsa sözleşme örneğini , avk. yoksa hemen bir avk bulup sözleşmenizi 15 gün içerisinde başkanlığımıza iletmeniz gerekmektedir. Aksi halde her ay için asgari ücretin 2 katı tutarında ceza alacağını bildiririz" şeklinde...baronun bu şekilde kendi mensuplarına kanunlara dayanarak iş sağlaması ne hoş yani mahkemelik işin olsa da olmasada sen her ay ( ücret tarifesinde gösterilen en az 800 liraya) sözleşmeli bir avukat bulunduracaksın. Odamız bırakın bze iş sağlamayı (bir sürü yasaklarımız var mükellef bulma vb.hk.) sürekli sömürmeye uğraşıyor . basit usule tabi defterleri dernekler tutuyor tarifedeki 15-20 ytl lik tutarla ne bileyim benim tadım kaçtı bu meslekten pek heves de kalmadı anlıycağınız bakalım temmuza kadar kendimi toplayıp tekrar derslere çalışabilecek miyim??

çok doğru çağhan
bende bu konuya değinecektim
bizim hakkımızı yasama organında arayan yok ki

bunlar destek olacağına köstek oluyorlar

Arkadaşlar merhaba. Ben kasım-2007 sınavında başarılı olup ruhsat aldım. Bazı SMMM arkadaşlar artık bu forumu bile takip etmiyorlar. Aynı sıkıntıları bizde çektik. ancak ben sizin yaşadığım sıkıntıların aynısını yaşadım. Ancak asla sırtımı dönmedim. Çünkü gerçekten çok yıpratıcı bir iş. sonu karanlık ışık yok. ancak gözlemim şu. Herşey bütün acılar sınavlara başarılı olana kadar. Sonuca ulaştıktan sonra tüm acılar ve stresler unutuluyor. Ben unutmadım sizi sonuna kadar destekliyorum.

dünya fani ölüm aanii ne sınavmış beeee insanların tüm geleceğinin ipotek anahtarı ve hatta savaşı, gelecek o ruhsatta sanki o varsa varsın o yoksa yoksun

evet avukatlar 4 yıl fakülte eğitimi alıp bir yıl satj sonrası meslek sahibi oluyorlar.bizde durum çok farklı ve haksızca stja başlama bitirme odaya dosya açtırma ,olayın maddi boyutuda oldukça ezici.

arkadaşlar " 29-30 Mart SMMM Yeterlilik Sınavlarında Odaların Durumu" başlığı altında yeni bir anket açtım.. sizde oy verirseniz sevinirim.

Haklıyız ama bizim başımızdaki turmob para peşinde olduğu için birileri daima kaybetsin ve biz para kazanalım peşindeler. karşınızda şahıs olarak muhatap bulamayınca ezilmeye mahkum bırakıyorlar