Bugün 6 Ekim-İstanbul'un Kurtuluşu (Bir İstanbul Var)

c_emre

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2006
Mesajlar
251
İSTANBULUN TARİHÇESİ

İlimiz İstanbul’un geçmişi çok eskilere dayanır. Milattan Önce 3000 yıllarında kurulduğu sanılmaktadır. Önceleri Haliç’in güneyinde Traklar otururlarmış. Kadıköy İlçesi Fikirtepe semtine Fenikeliler yerleşmiş.Bu güzelim şehre sonradan Yunanlılar gelmiş. Megera Şehrinden gelen bir kafile M.Ö 658 yılında Sarayburnuna gelmiş ve buraya yerleşmişler . İstanbul adı ,Eski Yunanca "İs Tin Bolin"(Şehre Gidiyorum) sözünden veya Türklerin bu Şehirde (İslam Bol) kelimesinden meydana geldiği sanılmaktadır. M.Ö 2. Yüz yılda Romalıların eline geçmiş, bu şehri Konstantin 325 de yeniden kurmuştur. daha sonra 395'te Doğu Roma İmparatorluğu'nun baş kenti olmuştur.

Türkler,İranlılar,Araplar tarafından İstanbul çeşitli deflar kuşatılmıştır. Müslüman Araplar 655'de Bizans Donanması’nı yokettiler. İstanbul 668-669 yıllarında Halife Zeyid tarafından kuşatıldı.bu savaşa Peygamberimizin yakın arkadaşları Halit Oğlu Zeyd, Ebu Eyyubül Ensari gibi bir çokları katıldı. Halife Maviye’de 673-674 yıllarında karadan ve denizden kuşattı.ancak netice alamadı.

Malazgirt Meydan Zaferinden sonra Selçuklu Türkleri ancak Üsküdara kadar geldiler. Daha sonra yani 1204’de Haçlılar şehri aldılar. İnsanlar kılıçtan geçirildi. Şehir yağmalandı,yakılıp yıkıldı. Bizanslılar daha sonra şehri Latinlerden geri aldılar. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezit 1390’da şehri kuşattı. Daha sonra Niğbolu zaferini Haçlılara karşı kazandı. Anadolu Hisarını yaptırdı. 1397’de yeniden İstanbul’u kuşattı fakat alamadı. Ayrıca Musa Çelebi 1411’de İkinci Murat 1422’de İstanbul için çetin savaşlar yaptılar.Nihayet İkinci Murat’ın oğlu ,İkinci Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) 29 mayıs 1453’te İstanbul’u Bizanslılar dan aldı. İstanbul Türklerin eline geçince Ayasofya ve bazı kiliseler camii ye çevrildi.Anadolunun çeşitli yörelerinden gelen insanlar İstanbul'a yerleşti. Mimar Sinan'ın eserleri, camiiler, bahçeler ve eğlence yerleri ile Dünya'nın en güzel şehri durumuna erişti.

Birinci dünya savaşından sonra 16 mart 1920'de düşman kuvvetleri İstanbul'u işgal etti. İsmet İnönü'nün Kurtuluş Savaşı sırasında imzaladığı Lozan Barış Andlaşması'ndan sonra 6 ekim 1923'tte işgalden kurtuldu.Bu kurtuluşu her yıl 6 ekim günü birlikte kutluyoruz. Cumhuriyet devninde İstanbul'un yolları yapıldı. Yeni eserlerle süslendi. Bu şehirde ve çevresinde endüstri, ticaret, ekonomi, kültür, hızla gelişti. Şehir daha geniş alana yayıldı, nufus arttı,yerli yabancı turistlerin akınına uğradı. Kısacası gelişen koca şehir İstanbul dünyadaki büyük şehirler arasında yerini aldı.
 
şimdi

İstanbul manevi değerlerini yitiriyor... İstanbul, istanbul olmaktan çıkıyor.

Şimdi; çok geç olmadan İSTANBUL' un "Manevi Fetihe" İhtiyacı var.

Sevgi ve Saygılarımı Sunuyorum.
 
Üst