Bunlar film değil görüntülü skeç

kanunkaide

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ara 2009
Mesajlar
989
Bunlar film değil
görüntülü skeç"
12.01.2010 | Doğan Haber Ajansı | Haber



Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Entitüsü Müdürü Prof. Dr. Oğuz Adanır "Recep İvedik", "Yahşi Batı" gibi son günlerin gişe rekortmeni filmleri eleştirdi, "Her çok satan iyi olacak diye bir kural yok. Sigara, alkol, uyuşturucu da çok satıyor. İyi bir şey mi? Çok seyirci gitmesi o işin iyi olduğunu göstermez. Özellikle 'Recep İvedik', 'Yahşi Batı' ve benzeri filmler tüccar. Bunlar film değil görüntülü skeç" dedi.

Karşıyaka Rotary Kulübü'nün Kaya Prestige Otel'de düzenlediği haftalık toplantısının dünkü konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü, Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü'nün eski bölüm başkanı, öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Adanır oldu. Türk sineması ve Türk televizyonlarının geldiği noktayı yorumlayan Prof. Dr. Adanır, konukların sorularını da yanıtladı. Gişe rekorları kıran yapımlara gönderme yapan Prof. Dr. Adanır, sanatsal anlamda onları bir yere koyamadığını "görüntülü skeç" olarak nitelendirirken, kalitenin çok düşük olduğunu söyledi.

Son dönemde Türk sinemasının kepazeliğe tüketicinin niteliğinin artmasıyla son verilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Adanır, şunları söyledi:

"Niteliksiz izleyiciye niteliksiz sinema hitap ediyor. Ülkenin içinde bulunduğu genel niteliksizliğe bakarsak sinemanın da buna uyan bir yapısı var. Filmlerin milyon seyirci yapmasına farklı bir yorumum olacak. Herkes kurufasulyeyi seviyor ama gaz yapıyor. İçki içen, sigara içen milyonlarca insan var. Bunlar olumlu şeyler mi? Her çok satan iyi olacak diye bir kural yok. Uyuşturucu da çok satıyor. İyi bir şey mi?"

Ruhunu şeytana satanlar

Fatih Akın'ın bir düzeyi olduğunu, yaptığı işi iyi bildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Adanır, "İşlediği konuyu çok iyi işliyor. Recep İvedik'le karşılaştırılmaz. Yılmaz Erdoğan, Mahsun Kırmızıgül gündemden yararlanıp, artı değerini film olarak kazanmaya çalışıyorlar. Bunlara ?genç sinemacı' değil, bunlara ?fırsatları değerlendiren kişiler' diyebiliriz. Türkiye'de medyanın ahlak anlayışı olmadığı için sinemacıların, televizyoncuların, medyanın etiğe uygun davranmadığı için toptan bir ahlaki kirlilik içinde yaşıyoruz. Dizilere ise hiçbir şey diyemiyorum. Okulda verdiğimiz eğitimde olması gerekenleri söylüyoruz ama gerisi onların bileceği iş. Ne isterse onu yapıyorlar. Ruhuna şeytana satanlar var, başka işler yapanlar var" dedi.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Aynen öyle...

Yahşi Batı'nın gişesini bilmiyorum ama Recep İvediğe neden gidiyor bu millet anlamış değilim. Çoluk çocuk herkes bu filme gidiyor. Çok edepsiz,ahlaksız, gayesiz, başka tarif bulamıyorum. Özellikle genç nesilin bozulmasına yol açıyorlar. Küfür ederek para kazanıyorlar.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

çok güzel bir tespit.

recep ivedik 1-2-3 e ve bunun niteliğindeki filimlere şimdiye kadar hiç gitmedim,ne sinemasına gittim ne de dvd sinin alıp izledim, 1000 aşkın dvd koleksiyonum var ama içinde cem yılmaz , recep ivedik ,m.ali erbil,aynı nitelikte yabancı filmler mevcut değil..
gerçi günümüzde çok az topluma hitap eden,didaktif ve anlam yüklü filmler var o da ayrı bi konu.bir bakıma bu için herkez için , bu tip filmlere gitmesekte , amerikan tekelinde olduğu için bu piyasa illaki izlemişliğimiz oluyor
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Beğenilmese de, neden beğenmedin veya beğenmiyorsun sorularına cevap verme anlamında izlenmesi gerekli diye düşünüyorum, eğer bu filmlere giden milyonlar var bu filmleri izleyerek en azından milyonlarca insanın beğeni hakkında fikir sahibi olunur, ben izlemem tarzı anlayış sizi milyonlardan uzaklaştırır, tabi bu anlayış sizi ne derece bağlar o da size kalmış. Ama amaç milyonların değişip kaliteli yapımlar yapılmasını sağlamak ise önce o milyonları tanımak lazım.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Bahsedilen filmleri ben de izledim ve gerçekten iyi değiller.

Dikkatimi çeken ise şu;

Yazıda yorum yapan kişi Profesör. Halkını tanımıyor diyebilirim. Tabi ki yapılan yorumlarda olması gerekeni ya da en iyiyi savunursunuz. Kendi içinde bulunduğu çevre ile Türkiye'nin genelini karşılaştırıyor. Türkiye'nin büyük çoğunluğu sanat filmi izlemez. Neden acaba?

Doğu'da bir yerde çocuk doğuyor, fırsat eşitsizliğinden, ekonomik sebeplerden okuyamıyor. Profesörün çevresindeki kişilerden biri olamıyor. Dolayısıyla bahsedilen filmleri beğeniyor (zevkler ayrıdır, iyi eğitim almış kişi de bu filmleri sevebilir, kimse karışamaz). Ve yine dolayısıyla bu filmlerin devamı ya da benzeri geliyor. Bu filmleri yapanları da Profesörümüz suçluyor.

Kimden ne bekliyorlar anlayamıyorum.

Kepazelik diye nitelendiriyor yeri gelince. Görüntülü skeç gibi bir ifade kullanıyor. Demek ki görüntüsüz skeç de varmış diyorum. Bu filmleri yapanlar da aman ne güzel sanat filmi yaptık demiyorlar ki. Beğenilmese gidilmez demek ki. Ali Taran'ın No Ofsayt filmi battı mesela.

Bir şeyi savunurken gerekli parametreleri daha iyi değerlendirmek gerekir bence. Türkiye'nin gerçek durumunu göz ardı edip, sanat edebiyat konuşmak bana çok antipatik geliyor.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

recep ivedik ne gittim ne izledim fakat nesıl bir film olduğunu az buçuk biliyorum...
"o filme gittinmi çok komikti" neye göre...küfrü mizah sanıp sinemaya giden ve gülen büyük bir çoğunluk var benim yada bizim sayemizde gişe rekoru kıracaksa neden o filme gidelim neden daha seçici olmayalım ki gidilmesede nasıl bir film olduğu gündemden takip ediliyorken...
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

maalesef bizim film anlayışımızı mizah anlayışımızı bu gişeler gösteriyor.ben daha çok bu gişelerden toplumsal olarak hangi noktada olduğumuz hakkında fikir ediniyorum.bende hiç bir ivedik izlemedim.izlemeyide düşünmüyorum
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

"eyvah eyvah"a gittim geçen gün, acayip güzel bir film tavsiye ederim.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Ben de geçen gün aldığı övgüler üzerine "Eyvah Eyvah" a gittim. Bundan sonra herhangi bir Türk filmine giderken on kere düşüneceğim.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

kanunkaide ' Alıntı:
"eyvah eyvah"a gittim geçen gün, acayip güzel bir film tavsiye ederim.

holden17 ' Alıntı:
Ben de geçen gün aldığı övgüler üzerine "Eyvah Eyvah" a gittim. Bundan sonra herhangi bir Türk filmine giderken on kere düşüneceğim.

Zevkler renkler
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Benim gülüp eğlenesim vardı güldüm eğlendim, komedi filmine cenazeden çıkmış moduyla gidilmez ki, zevk almak lazım.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Klişe ama zevkler ve renklerin farklı olması durumu var burada. Ben sadece fikrimi söyledim. Cenazeden çıkmış bir modda diye hemen bir "mod" belirtmeye gerek yok. Yani böyle bir tanımlama yaparsanız başka biri de sizin için "hadi biri bi şey söylesin de gülelim" moduyla giderseniz bütün filmler güzel gelebilir, baya da gülersiniz der ki bu da yanlıştır.

Ben sadece fikir belirtmek için yazdım oraya, sen beğenmişsindir, beğenen de vardır, gayet normal. Direkt sana cevap olarak yazmamıştım aslında.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

Aklında ben de direk size cevaben yazmamıştım, ben beğendim, film samimi geldi. Demet Akbağ ve Ata Demirer i zaten beğenirdim. Ama tabi eleştirmen abiler daha iyi bilir, eskiden TRT 2 de sürekli film hakkında konuşurlardı, şunlar artık sussa da film başlasa diye içimden çok geçirirdim. Şimdi o kaliteyi arar oldum.
 
Ynt: Bunlar film değil görüntülü skeç

kanunkaide ' Alıntı:
"eyvah eyvah"a gittim geçen gün, acayip güzel bir film tavsiye ederim.

bende gittim konu çok basit lakin güzel ve eğlenceli tavsiye ederim...
 
Üst