Büro Açmak ve SSK'lı Olmak..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan acziyet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

acziyet

Katkı Sunan Üye
- Ötedenberi Ssk'lı olarak herhangi bir işyerinde devam ediyorken büro açıldığı taktirde bağkur'a geçme zorunluluğu var mıdır ?

Ynt: büro açmak ve ssk'lı olmak..

meslek yasamız açısından, büro açan bir kişinin ssk lı olarak başka bir yerde çalışması yasaktır.

Ynt: Büro Açmak ve SSK'lı Olmak..

acziyet ' Alıntı:
- Ötedenberi Ssk'lı olarak herhangi bir işyerinde devam ediyorken büro açıldığı taktirde bağkur'a geçme zorunluluğu var mıdır ?

kesinlikle vardır kurum her ne kadar birleşti denilsede tanımlar birleşmiştir 4a dan 4b ye geçiş yapılacak eski tabirle sskdan bağkura geçilecek büro açtığınızda 15 gün içinde ilgili sgk'ya işe başlagıç dilekçesi veriliyor süresi sonunda verilmemesinin artık cezası yok eskiden 3 ay içinde bildirlmezse cezai müeyyidesi var idi. bu dilekçede ssk sicil numaranızı da soruyorlar böylelikle ayrıca dilekçe verip bugünleri birleştirme talebinde bulunmanıza gerek kalmıyor.kendiliğinden bu işlemi yapıyorlar büro açıp başka bir yerde 4alı olarak faaliyet göstermeniz sayın furkanın dediği gibi yasaktır sonra meslek kanununda öngörülen cezalara çarptırılırsınız

arkadaşlar öyle diyorsunuzda 8 yıldır aynı yerde çalışıyorum benim patron bağkurluydu sonradan ssklı olarak emekli oldu.. uygulamalarda açıklık ve farklıllıklar oluyor.. bakın şöyle birşey var ne kadar bağkurlu olsanızda bağkur hizmetinden yararlanmak istemeyip iptal ettirebiliyorsun.. meslek yasasına gelince hiç uygulandığını görmedim.. türmob başkanı bile hem siyasi başkanı hem türmob başkanı.. yinede bunlara rağmen kanunlara uyarak riske girmeyip bağkurdan devam etmek daha iyi derim.. yıl sonunda gider olarak düşersin hiç olmazsa

ben bağkurluğum he ne kadar bağkurlu olsamda bağkur hizmetinden yararlanmak istemiyorum, sana zamet bi iptal ettirsen :)

furkan6602 ' Alıntı:
ben bağkurluğum he ne kadar bağkurlu olsamda bağkur hizmetinden yararlanmak istemiyorum, sana zamet bi iptal ettirsen :)

eğer ödeme yapmazsan emekliliğinede saydırmak istemezsen iptal ederler.. borcunu reddebilirsin.. bilmiyorsan araştırabilirsin dalga geçmiyorum uygulamayı söylüyorum

yanlış biliyorsun, 30/04/2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla borcu olanlar sildirebiliyor. o tarih itibariyle benim 4 yıl 8 ay borcum olduğu için silinemiyor. yani öyle isteğe bağlı birşey yok. kanunla çıkarılan ve geçici olan bir uygulama bu. yoksa adı üzerinde bağkur bir zorunlu sigortalılıktır. ister sigortalı olmak iste istersen isteme mecburen sigortalısın.

furkan6602 ' Alıntı:
yanlış biliyorsun, 30/04/2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla borcu olanlar sildirebiliyor. o tarih itibariyle benim 4 yıl 8 ay borcum olduğu için silinemiyor. yani öyle isteğe bağlı birşey yok. kanunla çıkarılan ve geçici olan bir uygulama bu. yoksa adı üzerinde bağkur bir zorunlu sigortalılıktır. ister sigortalı olmak iste istersen isteme mecburen sigortalısın.

tamam mecburen sigortalısın orası tamam.. fakat ileride borcun arttı ödeyemiyosun işyerinide kapattın emeklide olamıyosun bu borcu reddedip hem hizmeti hem borcu sildirirsin...

bunun kanun metnini yazabilirmisin lütfen ?
emekli olurken memura anlatırken lazım olabilir. kaydedeyim bir köşede dursun.

acziyet ' Alıntı:

İlerde olurda Ymm sınavlarına girmek istediğin zaman Büron varken başka yerde ssklı olmuşsun denerek dosyan reddedilir, ve 10 yılın boşa gitmiş olur.Ymm sınavlarına gireceksen bağkurlu ol.Yok benim işim yok ymmlerle felan dersen ssklı olabilirsin.

Ancak meslek yasamız bağkurlu olman gerektiğini söyler.
Kolay gelsin.

Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum.

Hani ssk lılığın devam ederken; diyelimki, gün kaybı olmadan bağımsız olarak bir işyeri, büro açtın. Otomatikman 4/a lılık devam etmiyor mu? 4/b liğe mi? geçiliyor.

Böyle bişey vardı sanki. 1 gün bile kaybın olsa otomatikman 4/b liğe geçiliyordu. Ama öteden beri bir işyerinde ssk lı olarak çalışıp, gün kaybı olmadan, bağımsız işyeri sahibi olduğunda yine 4/a lılığın ( eski kanuna göre ssklılığın) devam ediyordu.
Bu değişti mi? Böyle bir hak yok mu? şuanda.

Öteden beri bir işyerinde ssk lı olarak çalışıp, gün kaybı olmadan, bağımsız işyeri sahibi olduğunda ve ssk çalışmasına boşluk vermediği sürece 4/a lılığı devam ediyor Bu konuda bir değişiklik yok.

Ancak Söz konusu smmm bürosu açmak olursa eğer yine sosyal güvenlik açısından bir sakınca olmaz ama kendi Bürosunda serbest olarak çalışan meslek mensubunun başka bir işyerinde 4/a lı olarak görünmesi disiplin cezasını gerektirir.

bağkur da otomasyona geçti bağkurlu olması gerekenler smmm ler dahil yatırılan sskları iptal edecekler bağkur borç kaydı çıkarmaları gerekecek