Büro Devir Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ve Devir Usulü Nasıl Olmalı!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sharpy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
tamam beyler ben büroyu almıom ama kemal demiryürek diyorki meslek parası olanın eline mi düşsün falan filan...evet meslek zaten para demek 4100 lira ruhsat masrafı dosya ve sınavlar cdler 3000 lira, staj yaparrken para alamama ve sigortayı kendin ödeme bunlar heep para malesef kemal bey umuyorumki stajer çalıştırıyordur ve maaşını da ödüryordur, bürosunu da karşılıksız devir ederim diyen arkadaş inş dediğini yapar...
 
mükellefleri devralmak gerçekten riskli en azından sayısal ölçüm yapmak mantıklı değil.. ama bence bu devir işleminin etik olmayan bir yönü yok. şirketimiz bir markanın avantajlarından faydalansın diye gidip yurtdışı şirketlerden "franchise" alıyoruz. marka alınıp satılıyorsa mükellef haydi haydi devre konu olabilir.

Saygılarımla
 
Arkadaşlar mesleğimizin toplumda neden bir itibar görmediği inanın şuan formda yazılanları okuyunca çok daha iyi anlıyorum. Elbetteki bürdo devri etik değildir. Mükellefleri işyerinde bir ‘’demirbaş’’ gibi görüp devir içine bunun hesabını katmak ne kadar da doğru bir tavırdır. Ayrıca birçok devir olayında izlemlediğim kadarıyla mükellefin bu durumdan haberi çok uzun zaman sonra oluyor. Madem etik bir tavırdır neden mükelleften saklanır. Velevki mükellefe bu durumdan bilgilendirildi, devredecek meslek mensubu mükellefin karşısına çıkıp deviralan için açıkça kefil olabiliyormu?
Değinmek istediğim başka bir konuda sayın ozcanaydinoglu’ nun bahsettiği marka konusudur. Sevgili meslektaşım marka olan kişinin kendisidir. Büronun marka olmasından bahsedilemez işte bundan ötürüdür ki 3568 sayılı meslek yasamızda belirlenen ünvanlar direk kişinin kendisine verilir yani kişi bu ünvanı alır markalaşma süreci böyle başlar işini iyi yapan bir meslektaşımızsa zaten zamanla bir marka haline gelir.
Son olarak sayın Nizam Güroy üstadıma; mali müşavirlerin kendilerini gelir idaresi memuru olarak görüp-görmedikleri konusunda söylediklerine cevap vermem gerekirse. Evet kendimi gelir idaresinin bir memuru olarak görüyorum çünkü anti demokratikbir yasa olan 3568 sayılı meslek yasamızın 47. Maddesi şunu söyler; ‘’ Meslek mensupları, görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı, fiillerinin niteliğine göre Türk Ceza Kanununun devlet memurlarına ait hükümleri uyarınca cezalandırılırlar.
Saygılar
 
Herkese Günaydın,
Sayın Abdülkadir Bey.
Bahsettiğiniz etik olmayan davranışlar büro devrinden sonraki aşamalardır bana göre. İşi bırakan birinin işi devam ettiren müşavire hukuken kefil olması gibi bir durum söz konusu değildir. Diğer taraftan mükellefi değişimden haberdar etmemek elbette ki mutlak bir davranış bozukluğudur. Ama bunun devir işlemiyle bir alakası yoktur. Zaten işinin başında olan bir meslek mensubu mükellefle irtibat halinde olmalıdır. Mükellefin devirden çok sonra haberi oluyorsa zaten ne eski müşavir ne de yeni müşavir işini doğru yapmamıştır.

Söylediğinizin aksine kişinin marka olması çok mümkün değildir. Kişiler ancak düzenli çalışan, yetenekli, çözüm odaklı vb sıfatlarla ün yapabilirler. Ama marka olmak için iş akışları belli standartlara bağlanmış, kişilere bağlı olmayan sistemlerden bahsetmek gerekir. Kaldı ki yabancı markaların türkiyede muhasebe veya denetim şirketleri üzerindeki tartışmasız etkisini yok saymak mümkün değildir. (Doğruluğu veya yanlışlığı tartışılır)

Size etik olmayan başka bir davranış söyleyeyim (kendimde bir meslek mensubu olduğum için rahat konuşuyorum kimseyi rencide etmek gibi bir düşüncem yok)
Devir yoluyla değil de ??? kişisel ilişkileriyle 100 tane mükellef alıp 20-30 mükellef başına 1 ticaret lisesi mezunu eleman istihdam eden ve mükellefleri unutan meslek mensuparına ne demeli? sizce bu model büro devralarak işinin başında duran meslek mensuplarından daha mı etik ?..


Saygılarımla,
 
Merhabalar
Büro devri hususunda artık konunun çok uzaması ve görüşlerimi bir önceki mesajımda yazmam sebebiyle bir şey yazmayacağım bu konu hakkında katkı sunan tüm arkadaşlara ve üstadlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Lakin üstad Özcan Aydınoğlu'nun en son mesajında belirttiği '' Devir yoluyla değil de ??? kişisel ilişkileriyle 100 tane mükellef alıp 20-30 mükellef başına 1 ticaret lisesi mezunu eleman istihdam eden ve mükellefleri unutan meslek mensuparına ne demeli? sizce bu model büro devralarak işinin başında duran meslek mensuplarından daha mı etik ?..'' durum hakkaten üzerinde tartışılması ve türmob'un çözüm bulması gereken bir konu.
Sonsuz saygı ve sevgilerimle

 
Arkadaşlar ben kısmet olursa Aralık sınavında SMMM olucam.İstanbul şartlarında bir büroyu devralmak için sizce makul fiyat ne olabilir yukarıda yazılanları okudumda 80 bin bana da biraz uçuk geldi.
 
Baya tartışma yaşanmış bunda etik olmayan nedir.. Serbest piyasa... Neticede O insan bir şekilde bu işi yapmayacaksa yıllarca emek vererek kazandığı müşavirlerini devir etmesinde hiçbir mahsur görmüyorum.. Burda etik olmayan sadece mükellefin bildirilmemesi olur.. Oda yapılırsa mükellefçe onay görürse gayet etik bir devir olur..
 
ne hallere gelmiş mesleğimiz diyorlar ya mesleğin hakkını yemeyelim bozulan meslek değil meslek mensuplarıdır. meslek mensubu müşterisini satamaz devredemez. bu işlemden ticari bir kazançta sağlayamaz. işte bu noktada etik değildir. madem etik olduğunu düşünüyorsunuz bu devir işleminden edinilen kazancın nasıl beyan edildiğini ve vergilendirildiğini yazar mısınız?!!!... müşteri isterse meslek mensubunu değiştirebilir. 3568 Madde 2 - 1 - A) Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu nu okursanız yapılanın 3568 meslek kanunumuza da aykırı oldugunu görürsünüz. mükellefin mevzuata aykırı davranmadan ticari faaliyet göstermesini bekleyen meslek mensubu önce kendisinin mevzuata uygun davranması gerekmez mi !.......
 
Son düzenleme:
Üst