Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

Üyelik
25 Ağu 2008
Mesajlar
16
e- sorunlarımız



Kamu Kurumlarınca bildirimlerin internet üzerinden yapılmasının zorunlu hale getirildiği son birkaç yılda meslek mensuplarımızın iş yoğunluğunun hafiflemesi beklenirken, tezat bir şekilde artış göstermiştir. Meslek mensuplarımız gerek SGK? na, gerekse GİB? na ait elektronik ortamda verilen e-bildirge ve e-beyannamelerle ilgili birçok sorunla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar genel itibariyle iş ve zaman kaybına yol açmakta, dolayısıyla da meslek mensuplarımızın hizmet üretim maliyetlerinin artması neden olmaktadır.

Kamu kurumlarına yapılan bildirimlerin, elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu özüne uygun şekilde işlerimizi kolaylaştırıcı, hataları azaltıcı ve zaman kazandırıcı hale getirilmelidir. Çünkü kurumlarının e-beyan ve bildirimleri getirme amaçları genel olarak işletmelerin ödevlerini yerine getirmede, gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanmak, beyanname ve bildirim ve eklerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde kurumlara intikalini sağlamak, hataları en aza indirmektir

Kamu kurum ve kuruluşlarına karşı sorumlu olana mükelleflerin, bu ödevlerini yerine getiren meslek mensuplarının, e-sorunlarıyla ilgili olarak kullanımı daha pratik hale getirmek, mükerrer bilgi girişini azaltmak, bilgi girişinde hataları en aza indirmek suretiyle çözüm üretilebilmesi için aşağıdaki önerilerimizin ilgili kurumlara iletilmesi amacıyla bu çalışmaya gerek duyulmuştur. Tespit edebildiğimiz aksaklıklar, önerilerimiz doğrultusunda giderildiği takdirde iş ve zaman maliyetlerimizin asgariye indirebileceğine inanmaktayız.

SMMM Mesut TOPÇU
Oda Başkanı

GİB E-BEYANNAME VE E-BİLDİRGE İLE İLGİLİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ​
1) Paketlenerek toplu olarak elektronik ortamda gönderilen e-beyannamelerimizi ve tahakkuk fişlerini toplu halde tek bir işlemle döküm alamıyoruz ve bilgisayarımıza indiremiyoruz. Elektronik ortamda verilen beyannamelerimizi ve tahakkuk fişlerini kullanmak için tek tek seçerek indirmek zorunda kalıyoruz. Buraya ?tümünü seç? şeklinde bir sekme eklenmesi halinde hazırlanan beyanname tahakkuk fişlerini tek hamlede alabilmemiz mümkün olacaktır.

2) E-beyannamelerde sisteme giriş yapılan beyannamelerimizi, onaylamadan önce ?onaysız tahakkuk fişi örneği? ni görmek istiyoruz. Aylık alım ve satım bildirimlerine ait form Ba ve form Bs deki uygulama gibi bir uygulamaya geçilebilir. Böylelikle yapabileceğimiz hatalarımızın en aza inmesi sağlanabilir. Nitekim bu uygulama SGK?nın e-bildirge sisteminde çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

3) e-beyanname programında hazırlanan beyannameleri GİB sistemine göndermeden önce de görüntüleme/yazdırma imkânı sağlanmalıdır. Bilgisayarlarımıza indirdiğimiz e-beyanname programına yapmış olduğumuz veri girişlerinin ardından kaydet sekmesini tıkladığımızda aynı anda hazırlanan beyannameyi de bir bütün halinde görülmesi, daha kolay kontrol imkanı sağlayacaktır.

4) E-beyanname programı çok kullanıcılı server/sunucu sistemde çalışabilir hale getirilmelidir. (ağdaki diğer bilgisayarlar da xml dosyaları ve paketleri server/sunucu üzerine kayıt yapabilme imkânı sağlanmalıdır.)

5) Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinde Önceki Dönem bilgilerinin yeniden girilme gerekliliği çok zaman kaybı oluşturmaktadır. En azından Bu bilgiler otomatik getirilebilir ya da yeniden girmemiz istenmeyebilir

6) Diğer bilgisayar ortamındaki bilgilerin e-beyanname programına aktarılması (Ms Excel, Ms Word vb.) modülü çok aksak ya da kullanımı nerdeyse olanaksız. Daha kullanışlı ve pratik ve sorunsuz çalışır hale getirilmelidir.

7) Yoğun bilgi girişi gerektiren beyannamelerdeki sabit bilgiler örneğin Muhtasar beyannamedeki ödeme/kesinti yapılan kişilere ait sabit alanlar, 2 nolu KDV Beyannamesindeki sabit bilgi alanları vb. alanlar e-beyanname programına kayıt edilerek sonraki dönemlerde versiyon değişse bile kullanılabilmelidir. Yani versiyon değişmesi için sekme eklenebilir.

8) Kurumlar Vergisi ve Kurum/Gelir geçici vergi beyannamelerindeki dipnot giriş alanı çok dar, kullanışsız ve girilen bilgi kontrol edilemez durumdadır. Bu alanın genişletilmesi dipnotlarımızın kontrolünü de kolaylaştıracaktır. Ayrıca bilgisayar ortamından kopyalayıp bu alana yapıştırdığımız dipnot bilgilerinin düzeni/formatı bozulmakta ve okunması zorlaşmaktadır. Bu aksaklık giderilmelidir.

9) GİB? in elektronik sisteminde firmalarımız için almak istediğimiz e-borcu yoktur yazılarımıza cevaplar geç verilmektedir. Bu sürenin minimum seviyeye indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istemekteyiz. Ayrıca bu işlemin on-line yapılabilmesi mükemmel olacaktır.

10) Müşterilerimizin vergi levhalarını e-beyanname programından ya da GİB veritabanından tahakkuk bilgisi sorgulamak suretiyle e-vergi levhası çıktısı olarak yazdırabilmeliyiz. Bu sayede her yıl alınacak çıktılar sayesinde sürekli olarak mükellefin son üç yıl tahakkuk bilgisi levhada yer alması ve tek tip vergi levhası kullanılması sağlanmış olur.

11) Firmalarımızın ticari ilişkide bulundukları firmalara ait e-vergi levhası kontrolü sırasında kimlik bilgilerimizin kayıt altına alınmasının engellenmesini istemekteyiz. e-Vergi levhası sorgulamanın daha pratik şekilde yapılarak bu işlemin yaygınlaşmasını istemekteyiz.

12) Firmalarımıza ait vergi dairesi şifrelerini alırken, meslektaşlarımızdan tekrar tekrar evrak istenmesinin gereksiz olduğuna inanmaktayız. Çünkü işyeri açılışı sırasında mükelleflerimizle yapmış olduğumuz sözleşmelerimizi de işyeri açılışında vermekteyiz. Bu işyeri açılış evrakları verilip yoklaması tutulduktan sonra vergi dairesi tarafından bir talep olmaksızın bu şifrelerin meslektaşlarımıza verilmesini istemekteyiz. Bu sayede firmalarımızın özellikle borçlarını öğrenebilmek, mükellefiyet yazılarını alabilmek ve borcu yoktur yazılarını alabilmek için vergi dairesine gidilmemiş, memurların işleri engellenmemiş olacağı kanaatindeyiz.

13) Mükelleflerimiz için aldığımız şifreler aracılığı ile borçlarını sorguladığımız esnada, borçlarının tamamını, dönem bilgilerini girmeden görebilmeliyiz. Firmalarımız, bizlerden vergi dairesine olan borçlarını sorarken, belli dönemlere ait olan borçlarından ziyade toplam borçlarını istemektedirler. Bu durumda seçilen dönemlerde hata yapmamız durumunda ilgili kişileri yanlış bilgilendirme durumları ortaya çıkabilmektedir.

14) SGK?dan özellikle hak edişler için talep edilen e-borcu yoktur yazılarının da bir an önce aktif hale getirilmesini istemekteyiz. Bunun yanında firmalarımızın SGK dan alacakları bu borcu yoktur yazıları için yeni bir başvurunun gereksiz olduğuna inanmaktayız. Çünkü bu firmalarımız için zaten şifrelerimiz alınıyor, bu sırada borcu yoktur yazıları da alabilmek için gerekli aktivasyonun yapılması gerekmektedir. Bu durumun düzeltilmesi hemen hemen yarım günümüzü kurtaracağı kanaatindeyiz.

Bu hazırladığımız 14 maddelik sorunlarımız listesi meslektaşlarımızı yakından ilgilendirmektedir. Bu sorunların giderilmesi, en çok şikayet ettiğimiz zamansızlık kavramını bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır.

Bu listemizin hazırlanması sırasında aklımıza gelmeyen eksiklikler de olabilir. Bu eksiklikler için fikri olan meslektaşlarımızın da önerilerini sunmasını istemekteyiz.

http://www.bursa-smmmo.org.tr/index.php?gid=17.1&HabId=265
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

yıllık beyannamesinde geçici vergi iadesi çıkan mükelleflerin iadesinin yapılabilmesi için geçici vergi ödendi makbuzlarının asıllarının istenmesinin hiç bir mantığa sığmadığını, zaten benim vergimin ödenip ödenmediğini borç dökümünde çok iyi gördüklerini, ödememiş olsan düzeltme fişinin bana gönderilmesinin imkanı olmadığınıda eklerseniz çok iyi olur.
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

evet bu nokta da çok önemli benim anlamadığım bir çok beyannamede mahsup işlemini yapabiliyoruz ama diyelim ki vergi iadesi çıktı bunun mahsubu için bir sürü dilekçe ve form isteniyor onun yerine şöyle bir şey yapılbilir mahsup beyannamesi gibi
örneğin bir meslek mensubunun 2000 tl lik iadesi sözkonusu meslek mensubu oluşturulacak bu formatta kendisi mahsup edilecek vergileri ve izn verilrse de sgk prim borçları bağkur prim borçları veya belediyelere olan emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ilan reklam vergisi gibi vergi borçlarını kendisi beyannamede hazırlayıp gönderse ve istenirse vergi dairesi onayı neticesi(tabi burada onay süresi keyfiyete bırakılmadan süresi belirtilmeli)işlemi olsa evrak yükü daireye git gellerle uğraşmayız
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

Bunların hepsine tamamen katılıyorum.

Ayrıca özellikle düzeltme beyannamelerinde çıkacak tahakkukları onaylamadan önce bize gösterebilirse (onaysız ikazlı şekilde) çok iyi olur.
Ne kadar ödeme çıkacak, ona göre müşteriyi bilgilendirir, ona göre de düzeltme beyanı veririz.
Bu şekilde hem korka korka düzeltme beyanı vermemiş olur ve en doğru şekliyle vermiş oluruz beyannameleri.
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

kocaelimuhasebe ' Alıntı:
Sayın meslektaşlarım bu özelliklerin çoğunu yapan proğram zaten mevcut biz 1 yıldır kullanıyoruz e-beyan sistemine gönderilen tüm beyanname ve tahakkukkkları tek tıklama ile bilgisayarımıza indiriyor ve hepsini tek tıklama ile yazdırabiliyoruz proğramda ayrıca güvensiz çıkış sorunu çözülmüş olup güvensiz çıkışlarda bile bekletmeden e-beyan sistemine giriş yapılabiliyor.fiyatı ise bedava gibi ilgilenen meslektaşlarım aşağıdaki linkten bakabilirler.

http://www.

Güzel bir programa benziyor.İstenilen tahakukları seçerek çıktılarını alabiliyormu program.?Çünkü bazılarını mail olarak atıyoruz müşterilerimize.?
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

Değerli meslektaşlarım;
Bizim bu raporu hazırlamaktaki amacımız program bazında çözüm araştırmak değil. Benim kullandığım programda bu raporda sayılan aksaklıkların çoğunu çözmüş durumda, ancak hiç bir meslektaşın kullandığı bir program varken, maliye bakanlığının veya çalışma bakanlığının sisteminde kökünden düzeltilmesi gereken sorunları aşmak için yeni bir program almak zorunda kalmasını istemiyoruz. Bu sorunlar ilgili kurumların kendi sistemlerinde çözmesi gereken sorunlardır, program bazında çözümlerin de getirdiği ekstra riskler var, mesela sgk nın e bildirgesi için şifre girmeden direkt program içinden e bildirge gönderebilen programın da bütün şifreleri aynı yerde saklamaktan dolayı şifre güvenliği açığı oluşmaktadır.
Onun için köklü çözümün kurumlar tarafından kendi sistemlerinin daha kullanışlı hale getirilmesinde aranması gerekmektedir diye düşünüyorum.
Kolay gelsin...
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

Bir de bugün çalışan bu programın yarın çalışacağının garantisi yoktur.E-beyanname sisteminde yapılacak bir değişiklik sonrası bu program işe yaramayabilir, garantisi var mı. Sayın Kaplan Berzek'in de belirttiği gibi 'köklü çözümün kurumlar tarafından kendi sistemlerinin daha kullanışlı hale getirilmesinde aranması gerekmektedir'
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

Aynı kurumun iki ayrı uygulama giriş ekranının farklı olmasıda önemli bir sorun. Örn. e-beyana girerken sanal klavye yokken e-vd girerken var. Aynı şekilde e-bildirgede var ancak çalışan rapor girişlerinin yapıldığı girişte yok. klavye tuşlarını kaydeden casus programlara karşı alınan önlem olan sanal klavye her şifreli girişte olmalı.
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

İşe girişler daha önce, bildirgeleri,borcu yoktur yazılarını aldığımız ekrandan yapılabiliyordu, giriş ve çıkış bildirimleri de aynı ekrandan yapılabilmeli. İşyeri aynı,şifre aynı neden farklı ekranlardan işlem yapıyoruz,menü altına bu uygulamayı da eklemeleri iyi olurdu.
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

bi kocaeli'li olarak bursa smmmo 'yu kutlamadan ve imrenmeden geçemiyeceğim,darısı bizim odanın da başına:( :-\
 
Ynt: Bursa SMMMO e-Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri Raporu...

ZİNDAN ' Alıntı:
kocaelimuhasebe ' Alıntı:
Sayın meslektaşlarım bu özelliklerin çoğunu yapan proğram zaten mevcut biz 1 yıldır kullanıyoruz e-beyan sistemine gönderilen tüm beyanname ve tahakkukkkları tek tıklama ile bilgisayarımıza indiriyor ve hepsini tek tıklama ile yazdırabiliyoruz proğramda ayrıca güvensiz çıkış sorunu çözülmüş olup güvensiz çıkışlarda bile bekletmeden e-beyan sistemine giriş yapılabiliyor.fiyatı ise bedava gibi ilgilenen meslektaşlarım aşağıdaki linkten bakabilirler.

http://www.

e-beyanname browser muhasebe büroları için olmazsa olmaz türünden pratik bir proğram yapanların eline sağlık bence. Kocaeli Yazılımı Kutlarım çalışmalarından ötürü.
 
Üst