fonradar

C2C Ticaret

Üyelik
30 Ocak 2012
Mesajlar
6
Iyi gunler,

Biz Dropshipment (C2C Ticaret) seklinde bir firma kurmayi planliyoruz. Websitesi uzerinden bir sahsin verdigi hizmeti diger bir sahisa yonlendirip aracilik yapacagiz. Ancak kisiler bize fatura kesemeyeceginden onlardan bir fatura alamayacagimiz icin sadece komisyona fatura duzenlememiz mumkun mu yoksa toplam tutara mi fatura kesmemiz gerekecek ?

Saygilarimla
 
Ynt: C2C Ticaret

Sadece fikir yürütmeye çalışacağım.

Yapacağınız iş emlakçılığa benziyor. Evini satmak isteyen biri ile o evi almak isteyen başka birini tanıştırıp, işin gerçekleşmesini sağlıyorsunuz. Tıpkı yine emlakçının aldığı komisyon gibi, satış bedeli üzerinden belli bir oranda ya da daha önceden üzerinde mutabakat sağlanan bir tutar kadar komisyon alacaksınız. Emlakçılar bildiğim kadarıyla düzenledikleri komisyon faturasında sadece aracılık hizmetinin bedelini belirtiyor. Satışa konu olan ev, emlak işletmesinin aktifine girmediği için, bu konuda bir alış faturası olmayacağı gibi aynı nedenle bir satış faturası da olmayacaktır.
Satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı gösteren faturanın muhteviyatında da doğal olarak sizin yaptığınız iş olan danışmanlık, aracılık ya da komisyonculuk hizmetinin tutarı yer almalıdır, gibime geliyor.
 
Ynt: C2C Ticaret

Oncelikle hizli yanitlariniz icin tesekkurler. Işi alıcak olan, ve işi yapıcak olanın kendini güvence altında hissetmesi açısından, para once şirket hesabına yatırılacak, daha sonra iş bitim onayı alınınca iş yapanın hesabına aktarılacak. Sıkıntımız da tam olarak burda başlıyor. İş yapan taraf fatura kesemediğinden , o miktarı gider olarak gösteremiyoruz. Şirket , faturayı komisyona değil de tüm gider üzerinden kestiğinde de kar elde etmesi mümkün olmuyor. Kısacası , biz bu işi yaparken aracı olduğumuzu göstermek ve sadece komisyona fatura kesmek istiyoruz. Bunun için şirketin nasıl biz düzenleme yapması veya nasıl bir belge alıp aracı kurum olduğunu göstermesi gerekiyor?

Simdiden tesekkurler..
 
Ynt: C2C Ticaret

Kredi kartı kullanırsanız sıkıntı olur bence
 
Ynt: C2C Ticaret

Gittigidiyor'daki sistem de buna benziyor olmasi lazim aslinda, onay verildiginde karsi tarafa odeme yapiyorlar. Ancak para alisverisinin vergi boyutu acisindan nasil bir yontem izliyorlar, bunun duzenlemesi nasil yapilmali acaba ?
 
Ynt: C2C Ticaret

60 Numaralı KDV Sirküleri

7.2. Kredi Kartı ile Yapılan Tahsilatların Beyanı

Kredi kartı, satışa konu mal veya hizmetin bedelinin tahsilinde kullanılmakta olup, kredi kartıyla yapılan tahsilatın, işletme tarafından yapılan bir mal satışı veya sunulan hizmete ilişkin olduğu kabul edilir. Buna göre fatura, mükellefler tarafından yapılan tahsilata değil, KDV uygulamasında tahsilatın ait olduğu teslim veya hizmetin Vergi Usul Kanununda belirtildiği şekilde belgelendirilmesine yönelik olarak düzenlenmektedir.

KDV Kanununun 42 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlığımızca şekil ve muhtevası belirlenen 1 No.lu KDV Beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı, beyannamenin (Sonuç Hesapları - Diğer Bilgiler - Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına yazılacaktır.

KDV beyannamesinde istenilen bu bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Bu satırda vergiyi doğuran olayın gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın bir vergilendirme döneminde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların Beyannamenin "Sonuç Hesapları" kulakçığındaki "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" ile uyum göstermemesi ve bu hususun vergi dairesince mükellefe sorulması durumunda, farklılığın;

- Farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlemler,

- İlgili firma veya kurumlar adına pos cihazı ile yapılan (elektrik, su, telefon, faturaları vb.) tahsilatlar,

- Avans ödemeleri,

- Vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerinin kredi kartı yoluyla tahsilatı,

- Dağıtım ve kurye hizmetleri verilen müşterilerle yapılan sözleşmeler kapsamında dağıtımı yapılan ürünlerin satış bedellerinin tahsilatı,

- özel matrah uygulaması kapsamında önceki aşamada vergilendirilen işlemler,

- Eczanelerce SGK adına tahsilatı yapılan hasta katılım payları,

- Firma adına kayıtlı pos cihazları kullanılarak bayi veya üye işyerlerince yapılan satışlara ait tahsilatların bayi veya üye işyeri alacağına kaydedilmeksizin doğrudan firma hesaplarına aktarılması

gibi sebeplerden kaynaklandığının izah gerekçesi olarak gösterilmesi mümkündür.

Başka kurum ve firmalar adına tahsilat işlemleri yapmak suretiyle verilen bu tür hizmetler karşılığı alınan komisyon, prim gibi bedeller üzerinden KDV hesaplanarak beyan edilecektir.

Öte yandan, uyumsuzluğun makul sebeplerle izah edilememesi halinde ilgili mükellefler hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.
 
Ynt: C2C Ticaret

İnternet üzerinden alışverişlerde internet sitesi üzerinden satıcıya verilen aracılık hizmetinin vergilendirilmesinde belge düzeni hk.
Tarih 04/05/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-427
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-427

04/05/2011

Konu

:

Aracılık hizmetinin vergilendirilmesinde belge düzeni.





İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, .............. Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ................. vergi kimlik numaralı mükellefi bulunduğunuz, çoğunluğu sanal ürünlerden oluşan www................ adresli internet sitesinde ürün sahibi, satış ortağı ve alıcıyı buluşturduğunuz, adı geçen internet sitesinde ürününü satmak isteyenlerin ürün ile ilgili bilgi ve görselleri yayımladıkları, sitenize üye satış ortakları tarafından bu ürünlere ilişkin reklam yapılarak talep oluşturulduğu, satışı gerçekleştirilen ürünlerin ürün sahibi tarafından alıcıya gönderildiği, satış ortaklarının yaptıkları hizmete ilişkin olarak ürün sahibinden komisyon bedeli aldıkları, sitenizin de söz konusu satışa ödeme sistemleri ve teknolojisini kullandırmak suretiye aracılık ettiği ve bu hizmete ilişkin olarak ürün sahibinden ürün satış bedelinin %15' i oranında komisyon aldığından bahisle internet siteniz üzerinden gerçekleştirilen bu satış işlemine ilişkin belge düzeninin nasıl olması gerektiği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanun'un "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227'nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir."

"Fatura Tarifi" başlıklı 229'uncu maddesinde; "Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

"Faturanın Nizamı" başlıklı 231'inci maddesinin 5'inci bendinde ise; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

hükümleri yer almaktadır.

Buna göre:

-Satışı gerçekleştirilen ürüne ilişkin faturanın ürün sahibi tarafından satış bedeli üzerinden alıcı adına,

-Satış ortaklarının satılan ürüne yönelik olarak ürün sahibine ifa ettikleri tanıtım hizmetine karşılık olarak tahsil ettikleri komisyon bedeline ilişkin faturanın satış ortakları tarafından komisyon bedeli tutarında ürün sahibi adına,

-Şirketiniz tarafından satışa ilişkin ödemelerin ödeme sistemleriniz ve teknolojiniz kullanılmak suretiyle siteniz üzerinden yapılmasına karşılık olarak tahsil edilen komisyon bedeline ilişkin faturanın ise tarafınızca komisyon bedeli tutarında ürün sahibi adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Satış ortaklarının veya ürün satıcılarının sisteminize üye olması karşılığında herhangi bir bedel alınması halinde, bu bedel için de tarafınızca fatura düzenlenmesi gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
 
Ynt: C2C Ticaret

Servisi alacak kisi tum parayi bizim hesabimiza aktarip komisyonu kesildikten sonra aliciya bizim bunu gondermemiz soz konusu daha once acikladigim gibi. Bunun icin bankalarla gorusmemiz sonucu bu sekilde ozel bir sistemleri olmadigini bunun bizim manuel yapmamiz gerektigini bildirdiler. Soru bu durumda; banka hesabina giren paranin sadece komisyon alacagimiz tutarina fatura kesebilmemiz icin sozlesmede bunu aciklamamiz yeterli midir ?

Tesekkurler
 
Üst