çalışanın iş akdini feshi,taminat ve işvereni dava

merhaba
bir sorunum var ve iletmek istiyorum acilen cevap verilirse sevinirim.
bir kargo şirketinde çalışmaktaydım. sabah 8,30 akşam 21.00 22,00 çıkışlarımız hemen hemen ve bu şirket maaşlarımızı bir sonra ki ayın 20 sinde vermekte, son 4,5 aydır da bu süre daha da uzatılmaktaydı. 30 bazen 45 güne sarktığı vakitler vardı ki bu maaşlar banka yoluyla verildiği için kanıtlanabilir. ve ben bir gün maaşımın geç verilmesini sebeb göstererek yarın işe gelmeyeceğimi sözlü olarak şübe müdürüne ilettim. (32. madde bunun grev olmadığını böyle bir hakkım olduğunu söylüyor.)bunu 2 arkadaşım da söylemiş ama onlar gelmişler işe. ertesi gün benim çıkışım hazırlanmış ve önüme belge kondu bende imzalamadım ,hemen noterden iş ücretlerimin zamanında verilmediği için iş akdimi fes ettiğime dair ihtar çektim. mahkemeye gitmeye kararlıyım yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum ve maaş net 610 ytl civarında.ayrıca onlar da beni 25. maddeye göre işten çıkardıklarını ssk müdürlüğüne bildirmişler.
25. madde:g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
3 gün gitmediğim oldu ancak işverenden izin almıştım.dolayısı ile tutanak tutulmadı ve noterden ihtarname gelmedi bana.bunun üzerinden 20 gün geçtikten sonra işten çıkartıldım.
mahkeme olduğu takdirde bu durumu bahane edip( ellerinde belge olmadığı halde) bir şey elde ederler mi?
1 . mahkeme de kazanma şansım nedir.
2. 22 aylık çalışanım ne kadar tazminat ve fazla mesai alırım (günlük 12 saat kesin çalışıyorum)

teşekkürler

Ynt: çalışanın iş akdini feshi,taminat ve işvereni dava

öncelikle merhaba işçi ücretleri aylık olarak ödenir.20 gün gecikmesi dolayısıyla işçi iş sözleşmesini derhal feshedebilir ve tazminat talep edebilir..Ücretin öncelikle aldığın brüt ücretten mi yoksa asgari ücretten mi gösteriliyor.Ücret alırken bordro ve ücret hesap pusulası imzalattılar mı?Ve tarihi nedir...Noterden ihtarname çekmen doğru uygulama şimdi çalışma ve sosyal bakanlığı bölge müdürlüklerine yazılı şikayette bulun.Gereğini onlar yaparlar bu arada iş mahkemesine de konuyu götürmeni tavsiye ederim..Günlük çalışma süresi 7.5 saattir ama siz 12 saat çalışıyorsunuz bunuda mahkemede ve bakanlıkta dile getirmelisin..Müdürlük firmadan bir sürü evrak talep edecektir bunları yerine getireceğine pek inanmıyorum çoğu firmada özlük dosyası yopk bordrolar ve ücret hesap pusulalrı imzalatılmıyor.Mahkeme lehine karar verirse 4 aylık ücretini alırsın ve seni işe yeniden başlatmak zorundadır.Başlatmazsa eğer 4- aylık ücretini öder...

malesef bence sonuç alamassın şayit çok önemli bu gibi durumlarda patron taraftarıda çok oluyor 3 değil 5 şahit bulur patron :-\haklıyken haksız duruma düşersin bence acı ama gerçek senelerce sürer bu mahkeme nasıl uğraşçan

sngizemzehra;
süreç uzun olsa da ,sonuç mutlaka alınır.
Ipat için şahitten önce belge aranır.
Ayrılma ana nedeni, maaşın geç ödenmesi ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi olduğuna göre,banka kayıtlarıyla maaş ödeme gecikmeleri,bordrolarla fazla çalışma ücrtlerinin ödenip ödenmediği,giriş-çıkış kayıtlarıyla çalışma süreleri ıspatlanabilir.

İyi günler
Yukarıdaki yazımda durumumu anlatmıştım.Buna ek olarak şunları da yazmak istiyorum.
Elime dün işyerinin bana göndermiş olduğu tutanak ulaştı.30/07/2008 tarihinde noterden çekilmiş.Bende o tarihte onlara noterden iş akdini maaşların geç yatmasını öne sürerek fes ettiğime dair tutanak göndermiştim.Daha ellerine ulaşmamış.

Bana gönderilen iş akdini fes bildiriminde şöyle yazmakta:Birim içinde verilen talimatlara uymadığınız personeli kışkırtarak bir günlük işleyişine katılmama eylemi yaparak 26/07/2008 tarihinde işe gelmediğiniz ekte bulunan tutanakta belirtilmiştir.25/2 uyarınca iş ikdinizi fes ediyoruz diyor.

Ancak o gün işe gitmeyen bir tek benim başka arkadaş yok ve ben kimseyi kışkırtmadım.

Ekte bir tutanak daha var.Şöyle yazıyor:26/07/2008 tarihinde işyerinden izinsiz izin almaksızın ve herhangibir bildirimde bulunmaksızın işe gelmemek sureti ile devamsIzlık göstermiştir.25/2/g maddesi uyarınca iş akdinin feshini gerektiren durumu belgelemek üzere iş bu tutanak birlikte düzenlenerek imza altına alınmıştır diyor.

Kanunun 25/2/g maddesi:g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

Burada kanunla yazılanla benim durumumun uyuşmadığını görüyorum.Yanılıyormuyum?Tutanakta yazdıkları ile bunu dayandırmaya çalıştıkları kanun birbirini tutuyor mu?Ben tutmadığı kanaatindeyim.Yanılıyormuyum?

Ayrıca 23/08/2008 tarihinde bir tutanak tutulmuş.Onda da ben tüm sözlü uyarılara rağmen görevlerimi yerine getirmiyormuşum.Bu tutanaktan heberim yok.Benim imzam da yok.Çalışan bir iş arkadaşın,müdürün imzası var.
Ayrıca ayrıca olaydan önce sözlü olaydan sonra da yazılı olarak ben neden gelmediğimi belirttim ve imza attım ancak bana gönderilen belgelerde o belge yok.
Soru:
İşveren benim davranışımı göz önünde bulundurarak beni işten çıkarmak istiyor ama bunu kanunlara uydurmak için 25/2/g maddesini kullanıyor.Halbuki ben yaptığım davranış ile o kanun maddesi arasında bir benzerlik kuramadım.Bunu bana açıklarmısınız??

Artık sizin işiniz İş mahkemesinde sonuçlanacak. Hemen konunun uzmanı bir avukatla vekalet verin. Buraya yazı yazmakla vakit kaybetmeyin.
Belge ve delillerinizi sağlam tutun. Bölge Çalışmaya şikayet ve tespit için baş vurun.
Kolay gelsin.

ben zaten dava açacağım ancak işten de çıktığım için maddi durumum iyi değil.baroya başvuru yapacağım.dava açmadan önce buradan aukat olan arkadaşlar varsa bana fikir verirler diye başımdan geçen olayı paylaşıyorum.
fikirleriniz için teşekkürler

daha evvelki yazımdada belirttim bak şahit bulmuş bile kendine şimdi sen maddi manevi nasıl uğraşçan güzel kardeşim zor allaha havale et gitsin :(

sevgili gizem zehra arkadaşım
1) bu işler öyle tek şahitle yürümez.belge lazım.işverenin düzenlemesi gereken belgeler var.belge yoksa nasıl kanıtlayacak olayları.tek şahitle mi?tabii ki çalışan işverenin tarafını tutacak ( maalesef)..ortada belge falan da yok
2) evet ben onları Allah a havale ediyorum ama beni haksız yere ,kanunsuz yere işten çıkarttıkları ve çalıştırdıkları sürece zor durumda bıraktıkları ve gözümün içine bakaaa bakaa yalan söyledikleri için.
3) herkes senin gibi yaptığı için yada düşündüğü için zaten bu kişiler güç alıyor,her şeyi yapıyor.hakkım için tabii ki uğraşacam.fazla mesai paralarım neredeyse 6000-7000 lira falan.onlara mı bırakacam?bizler böyle uğraşmadığımız için eziliyoruz.adam havlayan köpek ısırmaz misali dava açarsan aç diyor.neye dayanarak söylüyor?nasıl olsa uğraşmaz,para mı verecek dava için.....vs.........
kmse hakkını yedirmesin ve uğraşsın.bizler hep hakkımızı aramadığımız için bu devran böyle..

sen bir uğraş sonucu bizimle paylaş bak forumda bende yazdım bir sorunum var ama uğraşmıyacağım çünkü geçmişe yönelik evraklar düzenleyip 2 şahit yazıp imzalatır ancak iş yerinde 2 3 kişi birlik olunursa birşeyler elde edilir diye düşünüyorum ben minareyi çalan kılıfına uydurur sana kolaygelsin :)

İşveren 25/II-g mad. kullanamaz.
1. Tek güne ait bir tutanak var.
2. 6 işgünü geçmiş.(iş kanunu 26 md.)

işyerinden bulacağımı sanmıyorum.kimse yapmaz.ama olsun yapmasınlar.belgeler daha önemli.çok şey araştırdım netten.aksilik olmazsa %99 kazanıyorum.
ayrıca o bahsettiğim 2 arkadaş yani güya onlarda protesto için işe gelmeyecekler,işte onları aktarmaya vermişler.ben kargo şirketinde çalışıyorum.o arkadaşlar aktarmya gönderilmiş.orada gece çalışılır ve işleri de çok ağırdır.bir giren 1-2 ay sonra çıkar.onların maaşlarını zamanında yatırmasını biliyorlar.onlar da çekiyorlar işte cezalarını.yarın öbür gün kendi istekleri ile çıkarlar.

sn.aragoryou

size yapılan haksızlık için çok üzüldüm..hakkınızı sonuna kadar arayınız.elinizdeki belgelerle bölge çalışmada iş müfettişleriyle görüşünüz.onlar gerekli bilgilendirmeyi yapacaklardır.
uğraşlı ve uzun bir süreç..ama inanıyorum hakkınız olanı ispatlayarak alırsınız.

sn.aragoryou
Durumun Türkiye de sık görünen bir durum. Yasada belirtiliyor yılda ne kadar fazla mesaili çalışılacağı filan. Mahkeme nin ilk yapacağı kanıtları incelemek daha sonra kanıtları belgeleyecek olan bordrolara bakılacaktır. Kendinin orda günde 7.5 saatten fazla çalıştığını ve yılda 270 saatten fazla mesai ile çalıştığını kanıtlayabilirsen ve bordroda bu günlerin olmadığı mahkeme huzurunda tespit edilirse tazminatını alırsın. Tabi mesailerin görünmediği bordroları imzalamışsan onu açıklayamazsın. Ücretin bankaya geç yatırılması bir kanıt olabilir ama işveren bordroyu zamanında imzalatmış ise bu çelişkiye mahkeme işçi yararına yorum yapacağı kanaatindeyim. Bence fazla mesaili çalıştığını kanıtlarsan bordroları işveren o saatlere kesin uyduramaz ve hakkını alırsın.

Allah yardımcın olsun.

bir şey sorabilirmiyim.birisi diyor ki hafta sonu e hafta başı 2 gün sayılır.yani cumartesi ve pazartesi 2 gün sayılıyormuş.var mı böyle bişi?ne yani ben cumartesi gitmedim diye şimdi 2 gün arka arkaya gitmemiş oluyorum ve onlar beni işten çıkarmak için haklı mı oluyorlar yanii.
bana saçma geldi ama sizlere bir sorayım dedim

sn.aragoryou en başlarda kanunun 25 md. II/g bölümünde ne denildiğini anlatıyorsun o madde seninde yazdığın gibi şöyle diyor: "İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi." burada demek istediği açık. hafta sonu hafta başı diye bir ibare yok. kanununda sadece herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü işe habersiz,izinsiz ve geçerli bir sebebe dayanmaksızın gelmemek diyor ve bunuda bir ayda 2 sefer tekrarlaması gerekiyor.yani herhangi bir tatil günü ve o tatil günüden sonraki gün. tatil derken hafta tatili,resmi tatil vs. vs. demiyor tatil günü derkende cuma,cumartesi,pazar,pazartesi vs. vs demiyor genel anlamda bütün tatilleri ve hangi günlere denk geliyorsa o günleri baz almak gerekir.

netten bir avukata sordum bu cumartesi 2 günmü sayılır diye bana şunu yazdı.
muteden çalışılıyorsa evet..
ya nedir bu şimdi benim kafam karıştı.muteden demekle ne demek istiyor?bu soruma yanıt alamadım hala..
evet kanunu okudum netten de araştırma yaptım hiç c.tesi ve p.tesi 2 gün sayılır ibaresi yok..
üüüüffffffffff saçmalıklarrrrrrrrr
bu arada ben haftanın 6 günü pazar tatil yani günde neredeyse 12 saat bazen 13-14 saat çalışıyorum

Haftanın günlerini parmaklarınızla sayarken,pazartesi ve cumartesi günleri için 2 şer parmak mı sayıyırsunuz?
Bu durumda 1 hafta =9 günmüdür?
Yok böyle birşey,
dünya takvimine göre dünyanın her bir köşesinde bir gün 1 gün olarak sayılmaktadır.