Çalışma Saatleri Düşürülmesi Ve Maaş Kesintisi

Üyelik
14 Tem 2014
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhaba,

Ben 06.08.2012 tarihinden beri özel sektörde bir firmada çalışmaktayım. İşe girerken anlaştığım ücret 1500 TL, fakat belirli süreli iş sözleşmesi ve belirsiz süreli iş sözleşmesinde Asgari ücret gözüküyor.Patronumda sigortaları asgari ücretten yatırıyor.Diğer geri kalan kısmı elden alıyoruz. Bunu defalarca dillendirdik ve düzeltilmesini söyledik. Şahit ve telefonla çektiğim videom var.Ayrıca elden maaş aldığımıza dair mailler var. Haftalık 45 saatin üzerinde çalışıyoruz, patron kılıfına uydurmak için mesai olarak gösteriyor.

Geçen ay eski çalışanlardan biri bu durumu şikayet etti ve ÇSGB müfettişleri geldi firmaya, Denetlemelerde fazla çalışma saatlerini tespit ettiler ve geriye dönük ödeme aldık.Ama sigortalarla ilgili bir düzeltme yine söz konusu olmadı. Patron bu paralar hakkımız olmadığını söyleyerek geri istedi.Biz çalışanlar olarak bu geriye dönük mesai paralarını Patronumuzun bastırmalarına rağmen geri vermedik.Şimdi o da kılıfına uydurmak için çalışma saatlerini şu şekilde düzenledi;

8:00 - 17:30 ( 15+15 = 30 dk mola ve 40 dk yemek molası )
Cumartesi 12 ye kadar çalışma olarak düzenledi.

Eski Sistem ise : 8:00 - 18:00 ( 15+15 mola ve 30 dk yemek molası ) idi

Bu düzenlemeye istinaden patronumuz çalışma saatlerinin aşağı çekildiğini ve maaşlardan kesinti yapılacağını söyledi. Yani benim girerken anlaştığım 1500 TL i elden aldığım kısmında kesinti yapacak. Ve yasal olarak bu rakam gözükmediği için hak iddia edemeyeceğimi söyledi.

06.08.2014 tarihinde 2 senemi doldurduğum bu firmada halen aynı maaşa çalışıyorum, ve halen maaşımdan kesinti yapılıyor. Bu durumu nasıl şikayet edebilirim. Bir şey çıkar mı ? Lütfen bu konuda bana yol gösterir misiniz? Kıdemimi yakmak istemiyorum.
 
a-Bu düzenlemeye istinaden patronumuz çalışma saatlerinin aşağı çekildiğini ve maaşlardan kesinti yapılacağını söyledi...................yapılamaz (M.62)
b-
Yani benim girerken anlaştığım 1500 TL i elden aldığım kısmında kesinti yapacak. Ve yasal olarak bu rakam gözükmediği için hak iddia edemeyeceğimi söyledi.........................elden aldığını ispat edersen,değil hak iddia etmek, bal gibi de alırsın.
Önce gerçek ücretin tespiti gerekir,ücretin ödendiğinin ispatı işverene,işverenin gösterdiği/bildirdiğinden daha fazla ücret aldığının ispatı da işçiye ait,primlerin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi,(asgari ücret üzerinden ödenmesi/ödenmiş olması)işçiye haklı fesih imkanı verir.
 
Yakın zamanda gelen müfettişler olduğu için tekrar şikayet etmeniz halinde istediklerini alabileceğini düşünüyorum.Ancak burada düşük ücretten sigorta primlerinin yattığının ispatı sana aittir.(mailler bu konuda sağlam bir delil olabilir)Bir şahitle beraber bu işlemi yapman daha da işini sağlamlaştırır.
Allah kolaylık versin.
 

Benzer konular

Üst