Çalışma Süresi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Lazzy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İşe başlama ve bitiş saati arasındaki ara dinlenme saatleri çıkarılarak kalan çalışma süresi haftalık 45 saati aşamaz. Aştığı durumda fazla mesai ücreti almalısınız.
 
Merhaba,

Benim eşim sabah 8 akşam 7 olarak çalışıyor cumartesi günleri yok..

Bu yukarıdaki hesaba göre 11 saat çalışıyor 1 saat yemek molası 10 saate düşüyor 10saat x 5gün haftalık 50 saat yapıyor..

aylık hesaplandığında 200 saat oluyor.. Sorum ise ! haftalık çalışma saati 45 saat ise eşim 50 saat çalıştığına göre haftalık sınırı geçiyor ama aylık sınır 225 saat bunu geçmiyor bu nasıl hesaplanıyor. Eşim fazlamı çalışıyor yoksa normal mi?
 
Merhaba
Eşiniz hafta da fiilen 50 saat çalışıyorsa,haftalık çalışma süresi aşılıyor olduğu için haftada 5,ortalam 4 hafta(ay) da 20 saat fazla çalışması doğuyor(daha fazlada olabilir)Fazla çalışma,haftalık çalışma süresinin ne kadar aşıldığına bağlı olarak 0 miktarda doğar,haftalar birleştirilerek de, aylık fazla çalışma süresi belirlenir/toplanır.
225 saat meselesi;
İş Kanunu yönünden,olayınızda ki cumartesi ve h.tatili/pazar ücrete dahil olup,normalde günlük çalışma süresi 7.5x30=,sgk açısından da aylık süre 30x7.5=225 saat,bu durumu işcinin günlük ve haftalık fiili çalışma süresiyle karıştırmayınız.Fazla çalışmanın doğup,doğmaması, haftalık fiili çalışma süresine bağlıdır.
İletinize göre eşiniz,haftalık çalışma süresi olan 45 saatin üzerinde çalışma yapmakta,dolayısıyla fazla çalışma alacağı doğmakta,ANCAK eşiniz maktu aylık ücretli çalışan ise yıl da 270 saate kadar olan kısım fazla çalışma sayılmaz,270 saati aşarsa sayılır,bu noktada eşiniz asgari ücretle çalışan olmamalı ve öbür taraftan 270 saat aşılmasa da gece 7.5 saat,günlük 11 saat üzeri fazla çalışmaların ücretini talep edebilir.
 
Son düzenleme:
Üst