Çalışma Ve İş Kurumu Md.den Tebligat Geldi.Ne Yapacağız ?

Üyelik
23 Eyl 2013
Mesajlar
17
Konum
İzmir
sayın arkadaşlar.

çalıştığım şirket bir süre önce Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından denetime tabii tutuldu. müfettişler ifademizi aldıktan sonra belgeler geldi gitti vs ve sonunda İş Kurumundan tebligat geldi.
Tebligatta müfettişlerin gönderdiği rapora göre haftasonu çalışmaların karşılığının 1e 1 ve eksik verildiği, %50 zamlı hesaplanarak verilmesi gerektiği; fazla çalışma sürelerinin ödenmediği ve hesaplanarak ödenmesi gerektiği; yıllık izinlerin kanuna göre kullandırılmadığı, eksik kullandırıldığı ve kullandırılması gerektiği belirtilmiş.
eksik kullandırılan işçilerin de isimleri tek tek belirtilmiş.
Tebligat sonuna eklenen irtibat numarasından aradığımda, tebligatı hazırlayan ve İŞKUR bünyesinde çalışan bir bayan ile görüştüm. bayan bana müfettişin gönderdiği raporda herhangi bir saat ya da ücret belirtmediğini sadece tespit yapıldığını söyledi. ve buna istinaden şirkete 4 maddeden dolayı 7600TL civarında ceza kestiğini söyledi. bundan sonra onların herhangi bir yaptırım uygulayamayacağını, eğer şirket ödemezse iş mahkemesine başvurmam gerektiğini söyledi.

Şimdi şirket bu ücretleri bana ödemeye kalkarsa neye göre hesaplayacak. ya da daha doğrusu bu hesap neye göre yapılacak. ben 6 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve yılın ortalama 170-180 günü şehir dışında çalışıyorum. kaç cumartesi ve pazar çalışırsam çalışayım seyahatten döndüğümde 1 gün izin kullandırılıyordu. bunun dışında da yıllık 270 saat mesainin çok üzerinde çalışıyorum.
ancak işe başlarken kart basma imza atma vs gibi bir durum söz konusu da değil. yalnızca mesai yaptığıma dair bir çok şahidim var.
Mesailerim hesaplanmaya kalktığında neye göre hesaplanacak? ne baz alınacak?

şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım...
 
sayın arkadaşlar.

çalıştığım şirket bir süre önce Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından denetime tabii tutuldu. müfettişler ifademizi aldıktan sonra belgeler geldi gitti vs ve sonunda İş Kurumundan tebligat geldi.
Tebligatta müfettişlerin gönderdiği rapora göre haftasonu çalışmaların karşılığının 1e 1 ve eksik verildiği, %50 zamlı hesaplanarak verilmesi gerektiği; fazla çalışma sürelerinin ödenmediği ve hesaplanarak ödenmesi gerektiği; yıllık izinlerin kanuna göre kullandırılmadığı, eksik kullandırıldığı ve kullandırılması gerektiği belirtilmiş.
eksik kullandırılan işçilerin de isimleri tek tek belirtilmiş.
Tebligat sonuna eklenen irtibat numarasından aradığımda, tebligatı hazırlayan ve İŞKUR bünyesinde çalışan bir bayan ile görüştüm. bayan bana müfettişin gönderdiği raporda herhangi bir saat ya da ücret belirtmediğini sadece tespit yapıldığını söyledi. ve buna istinaden şirkete 4 maddeden dolayı 7600TL civarında ceza kestiğini söyledi. bundan sonra onların herhangi bir yaptırım uygulayamayacağını, eğer şirket ödemezse iş mahkemesine başvurmam gerektiğini söyledi..................doğrudur

Şimdi şirket bu ücretleri bana ödemeye kalkarsa neye göre hesaplayacak..................önce yapmış olduğunuz f.çalışmaların tespiti yapılacak
ya da daha doğrusu bu hesap neye göre yapılacak.....................kurumun dediği gibi hesaplama yapılarak(yani %50 artırımlı)ödenecek.
ben 6 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve yılın ortalama 170-180 günü şehir dışında çalışıyorum. kaç cumartesi ve pazar çalışırsam çalışayım seyahatten döndüğümde 1 gün izin kullandırılıyordu.................esasen sizin sorununuz da bu noktada düğümleniyor(tespit gerekir)
bunun dışında da yıllık 270 saat mesainin çok üzerinde çalışıyorum.................maktu aylık ücretli çalışansanız 270 saatin üzeri çalışmalar dikkate alınır,değilseniz tespit olunan miktarın tamamı dikkate alınacak,(bu nokta dava konusu olursa takdiri indirim sözkonusu olabilir(örneğin,100 saat duruma göre 70,60 hatta 50 saate düşebilir)
ancak işe başlarken kart basma imza atma vs gibi bir durum söz konusu da değil. yalnızca mesai yaptığıma dair bir çok şahidim var.........................fazla çalışma yaptığını iddia eden işci bu iddiasını ispatla yükümlüdür,bu noktada ücret bordroları çok önemli."Bordrolarda f.çalışma bölümünün boş olması yada bordronun imza taşımaması halinde işci fazla çalışma yaptığını her türlü delille kanıtlayabilir."


maalisef bu ve benzeri konularda çalışanların maduriyetleri sözkonusu olmaktadır.
 
Sayin Şeref bey cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
bordrolarimizda fazla mesai gosterilmiyordu. Sadece normal aylik bedelimiz gorunuyordu. 29 ekim haric tum ulusal bayramlarda calismamiza ragmen.
Ancak müfettişlerin gelmesinden sonra 2013 23nisan ve 30agustos calismalari bordrolarimiza mesai olarak yansidi.
Fazla calismalarin tam olarak ne kadar oldugunu net bir rakamla ben bile bilmiyorum ve net tespiti kesinlikle yapilamaz cunku hicbir kayit yok. Boyle durumlarda ne baz aliniyor? Belli bir ortalama cikariliyor mu?
 
Sayin Şeref bey cevabiniz icin cok tesekkur ederim.......rica ederim,yardımcı olabiliyorsak ne ala...
bordrolarimizda fazla mesai gosterilmiyordu................lehinize bi durum.Peki bu bordro ve ücret pusulalrında imzanız var mı?imzanız var ve ihtirazi kayıt da düşmemişseniz(anlaşılan düşmediniz)işiniz biraz zor,ANCAK tarafınızdan ispat edilmsei halinde,çok fazla önemi de yok,(ama gerçeği sizde bilmiyorsunuz)tespit olunan miktarı alırsınız(lakin işverenliğiniz hakkında izlenimim pek müsbet değil yani f.çalışma yaptığınızı zaten biliyorlardı,bildikleri halde bu ad altında ödeme yapmamışlar,anlaşılan bundan sonrsı da zor,belki talep ederseniz asgari seviyede bir miktar vermek isteyebilirler fakat bu oran çok düşük kalır,sonuçta zorlarsanız yolunuz mahkemeye çıkacak gibi gözüküyor)
Sadece normal aylik bedelimiz gorunuyordu. 29 ekim haric tum ulusal bayramlarda calismamiza ragmen.............anlaşılan sadece f.çalışma olayı yok,bayram ve genel tatil çalışmalarıda var
Ancak müfettişlerin gelmesinden sonra 2013 23nisan ve 30agustos calismalari bordrolarimiza mesai olarak yansidi............her daim böyle olması gerekirdi
Fazla calismalarin tam olarak ne kadar oldugunu net bir rakamla ben bile bilmiyorum ve net tespiti kesinlikle yapilamaz cunku hicbir kayit yok. Boyle durumlarda ne baz aliniyor? Belli bir ortalama cikariliyor mu?.....................bir çalışan olarak sizi iyi niyetli görüyorum (ama anlaşılan işverenliğiniz bu konuda ziyadesiyle ihmalkar,sorumsuz davranmış)iş ilişkiniz devam ederken bu durum tamamen işverenin yaklaşımına bağlı,işveren yeterki ödemek istesin,siz zaten haklarınızın bir kısmından feragat etmeye hazırsınız,(yani ortalama bir hesap çıkarıp bunun üzerinden anlaşarak neticeye varabilirsiniz)yeter ki ödeme yapılsın ama sanmıyorum.
İsterseniz konuyu işveren ile önce sözlü görüşerek izlenim edinin(tahminim tamamının ödeneceğine dair net cevap alamayacaksınız!..alırsanız zaten sorun kalmayacak)
kolay gelsin
saygılarımla
 
Şeref bey; bordrolari A4 kagidi uzerinde önümüze cikarip imza attiriyorlar ve bize nushasini ancak istersek fotokopi olarak veriyorlar. Fazla mesai yaptigimizi gayet tabii biliyorlar ancak daha onceleri bu konuyu sef ve mudurlerimize muhabbet ortaminda actigimizda bu sirketin calisma sekli boyle diye ifade ediyorlar.
Ben isverenimle orta yolu bulmak ve bundan sonra fazla mesailerimi almak istiyorum aslinda. Sadece su an izlemem gereken yol konusunda yardima ihtiyacim var. Dediginiz gibi konusarak anlasmaya calisip sonuc alamazsam bir avukattan yardim isteyecegim ozaman.
Ancak bu noktadan sonra dava actigim bu sirkette calismaya yasal olarak devam edebilir miyim? Edebiliyorsam mobbing surecine girecegim muhtemelen.
bir de son olarak, mesailerimi aldiktan sonra sozlesmemi sona erdirip tazminati mi alabilir miyim? Yoksa mesai alacaklarimdan feragat edip mesai verilmedigi icin sozlesmemi sona erdirip sadece tazminatimi mi alabilirim?
Tesekkur ederim.
 
Şeref bey; bordrolari A4 kagidi uzerinde önümüze cikarip imza attiriyorlar ve bize nushasini ancak istersek fotokopi olarak veriyorlar. Fazla mesai yaptigimizi gayet tabii biliyorlar ancak daha onceleri bu konuyu sef ve mudurlerimize muhabbet ortaminda actigimizda bu sirketin calisma sekli boyle diye ifade ediyorlar..............................evet,malisef

Ben isverenimle orta yolu bulmak ve bundan sonra fazla mesailerimi almak istiyorum aslinda. Sadece su an izlemem gereken yol konusunda yardima ihtiyacim var........................................muhtemelen aynı şekil ve şartlarda çalışmaya devam edeceksiniz.,işverenliğinizin de bu konuda ki tutumu devam edecek ve bu durum yine sizin aleyhinize olacak.
Fazla çalışma iddiasının kanıtlanmasında;
-tanık beyanları çok önemli(aynı işi yapan yanınızdaki iş arkadaşlarınız)
-bordrolarda f.mesai sütunun boş olması(zaten boş)
-işin ve işcinin niteliği(böylesi ispatı zor olaylarda bu nokta çok önemli)
-mevsim gereği
gibi unsurlar önem taşır.Ayrıca mümkünse işle ilgili a mailler,(bu noktada özellikle işyerine ait mesai bitiminden sonra işin süreçleri hakkında gönderecekleriniz)ayrıca yine var ,olacak ise yapılan işlere ilişkin belgelerin fotokaopileri(mümkünse belgenin bir kenarına tarih zaten var saatini de yazabilirsiniz)
-yemin teklifi,yani ispat yükü kendisine ait olan tarafın(bu olayda sizin)davanın halline etkili bir olay/vakıanın ispatı için diğer tarafa teklif ettiği yemin dir.
Dediginiz gibi konusarak anlasmaya calisip sonuc alamazsam bir avukattan yardim isteyecegim ozaman.
Ancak bu noktadan sonra dava actigim bu sirkette calismaya yasal olarak devam edebilir miyim? Edebiliyorsam mobbing surecine girecegim muhtemelen.........................özellikle işverenliğiniz yönünden EVET,bizim işverenlerimizin ekseriyeti daha bu olgunluğa erişemedi:),iş ilişkisi devam ederken bu yolu denemeniz hayrınıza olmaz!.düşüncesindeyim.
bir de son olarak, mesailerimi aldiktan sonra sozlesmemi sona erdirip tazminati mi alabilir miyim?..................sizin almanızın diğer ifadeyle işverenin tazminat ödeme yükümlülüğünün doğabilmesi için şartları var,ancak o zaman mümkün olur,aksi takdirde "hadi ben gidiyorum verin benim tazminatımı"deme hakkınız yok.
Yoksa mesai alacaklarimdan feragat edip mesai verilmedigi icin sozlesmemi sona erdirip sadece tazminatimi mi alabilirim?..................evet,başkaca sebeb olmazsa muhtemelen zaten bu yola başvuracaksınız ama işveren yine ödemek istemeyecek,bu takdirde de dava açmanız gerekecek,bu dava da bilirkişi,temyiz aşaması vs.derken 2-3 yıl sürebilir.
Tesekkur ederim.
Allah yardımcınız olsun
 
Amin Şeref bey :) Allah benim durumumda olan herkesin yardımcısı olsun..
Elimde son 1- 1,5 yila ait haftasonu tarihli is yaptigim yerlerdeki musterilerime imzalattigim 20tane kadar servis fisleri ve resmi irsaliyelerin fotograflari mevcut. Saat yok ancak soylediklerinize gore yardimi dokunacaktir bana bu belgelerin.
Şeref bey epey bilgilendirdiniz beni. Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. Iyi çalışmalar dilerim.
 
FAzla çalışma ücretlerinizin ödenmemiş olması haklı fesih sebebidir, bu sebeple sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatına hak kazanmanız, ödenmemiş fazla çalışma ücretlerinizden feragat etmeniz demek değildir, fazla çalışma ücretleriniz için 5 yıl içinde dava açabilirsiniz, kıdem tazminatınızla birlikte fazla çalışma ücretlerinizi talep edebilirsiniz.
 
Üst