uyumsoft

Cep Telefonu Fatura Muhasebe Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YILBAY
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
03.01.2006 SON ÖDEME TARİHLİ ARALIK AYI CEP TELEFONU FATURASI KONUŞMA BEDELİ 100.20 YTL, KDV 18,04 YTL ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ 25,05 YTL DİĞER VERGİLER 1,91 YTL TOPLAM 145,20 YTLDİR. YIL SONU OLMASINDAN DOLAYI YAPILACAK MUHASEBE KAYDINI 31.12.2005 TARİHİ İÇİN YAPABİLİRMİSİNİZ TEŞEKKÜRLER.

Selamlarr,

Fatura son ödeme tarihi 03.01.2006 olsa bile fatura kesim tarihi aralık ayı olması gerekir. Bu gibi faturalarda bizim esas almamız gereken tarih fatura kesim tarihidir. Bu durumda;

770 telefon gideri 102,11
191 Kdv 18,04
770 özel iletişim vergisi 25,05
320 cep telefonu ile ilgili firma 145,20

ilave olarak özel işlem vergisi "kkeg " olduğundan

900 25.05
950 25.05

olarak muhasebe kayıtları uygundur.

sn. yılbay yardımcı olabileceğimiz başka konu varsa eğer yazarsanız daha iyi olacak... çünkü muhasebe kaydını yukarıdaki gibi yapabilirisin. Özel iletişim vergisini 900 hesaba iz kaydını yapmayı unutma. Fatura da ise son ödeme tarihi değil "fatura tarihi" geçerli olacak " . kanımca aralık başında kesilmiştir. Dikkatle incelemeni tavsiye ederim. fatura tarihi ve no su gibi bir ifade mutlaka olmalı..

Ocakta gelen faturaya istinaden konuştuğun ücreti provizyon ayırabilirsin Ocak ayında da provizyon hesabını kapatabilirsin

373 hesap maliyet giderleri karşılığıdır.

Sadece 770 ,760 vereceğin rakamı buraya yazarsın Ocak ayında da diğer işlemleri yaparsın

provizyon ayırmayı elektrik ,su ve telefonda, kirada ve bayram yakacak giderlerinde ve ikramiye hesaplarında kullanılan bir hesaptır

ARALIK TARİHLİ OLAN BU FATURAYI OCAK 2006 TARİHİNDE ÖDEMESİ YAPILACAK.
MUHASEBE KAYDI DOĞRUMU
GİDERLER HESABI 100,20
İND.KDV. HESABI 18,04
KKEG 25,05
373 KARŞILIK HESABI 145,20

KDV yi Ocak ayıda indirirsim Aralık ta ibndiremezsin
Sadece Konuşma ücretiini 373 vereceksin.Ocak ayında da kapatacaksın değişen bir şey yok.

yani aralık ayında

Borç hesabı
770 100,20
770 1,92
Alacak Hs
373 Türktelekom olacak 100,20
373 damga vergisi 1,92

Ocak/2006 da da
Borç hesbı
indirilecek kdv hs 18,04
KKEG.Hs 25,04
373 100,20
373 1,92
Alacak Hs
100 Hs 145,20
Yanlız anlayamadığım sanırım Damga vergisini unuttun 1,92 rakamını unuttun
Kod:
[/quote]

Merhabalar,

373 hesap, Sn. Sinangil'in de belirttiği gibi maliyet giderleri karşılığı hesabıdır.

Bu hesabın kullanımında tahmin esastır. Fatura tarihi belli olan, yani faturası gelmiş ama ödeme günü gelmemiş olan giderler bu hesaba işlenmez. Öte yandan bu hesaba işlenecek olan gider karşılıklarının üretim maliyetine girecek olan giderler olması gereklidir.

Telefon giderlerinde ortada hizmet satıcısı tarafından düzenlenmiş bir fatura vardır. Bu durumda kullanılması gereken alacaklı hesap, 373 hesap değil, 320 hesaptır.

Sayın Kueroğlu ,

Yevmiyenin kapanışını yapmak zorundayız
Ocak sonunda defterleri yazdırmak zorundayız .320 Hs veremeyeceğimizi düşünüyorum. Kapanışı yaptıktan sonra 320 H.ba vereyiz.Faturalar gç geliyor.Ocak sonu gibi Notere defteri tasdik için vermek zorundayız

Saygılarımla

merhaba arkadaşlar
bu işlemin yevmiye kaydını şu şekilde yapabiliriz.
320/373 hesaplarına girmeden tek düzen hesap planı gereği yapalım
...................... 29/12/2005......................................
770.genel yönetim giderleri..100,20
..01.yönetim giderleri
....01.telefon giderleri
191.01.01 ind.kdv hesabı......18,04
900/689. kanunen kabul .......25,05
edilmeyen giderler hesabı

..................................381.gider tahakkukları hs....145,20
....................................01.ödenecek telefon gid.

aralık ayı telefon faturası tahakkuku
....................................... ............................................
not: kullanılan telefon kullanım yerine göre gider kodu değişebilir 770/760 gibi
meslektaşlarımızın bir kısmı özel iletişim vergisi için 900 kodlu hesabı kullanmaktadırlar ama bu tahakkuk işlemlerinde hesapların kolay takibi için 689 ana hesabın altında 01.kanunen kabul edilmeyen giderler hesabından takip etmekteyim

Sayın Aktürk

Ocak ayı faturasının KDV sini nasıl ARALIK ayında indirdiğinizi sora bilir miyim?

Faturlar Ocak/2006 da Ocak olarak geliyor.Sadece konuşmalar Aralık ayına ait diye geliyor.

Saygılarımla,

Re: CEP TELEFONU FATURA MUHASEBE KAYDI

YILBAY' Alıntı:
03.01.2006 SON ÖDEME TARİHLİ ARALIK AYI CEP TELEFONU FATURASI
sayın r.sema sinangil faturanın aralık ayının faturası olduğunu ben değil sn. yılbay söylüyor

Sn.Aktürk'ün yazdığı şekilde gider tahk. yapmak en uygunu. ödeme yalnızca bir c/hs. ilgili diye düşünüyorum. Dönemsellik ilkesi gereği de KDV nin Aralık ayında indirilmesi, Aralık ayında da gider kaydedilmesi en uygunu. 2006 Yılı ocak ayında inecek bir KDV nin önceki yıla ait bir giderden kaynaklandığından uygun olmaz kanısındayım. 381 Nolu Hs. "Dönem sonları itibariyle gerçekleşmiş olmasına rağmen henüz işletmeden istenebilir duruma gelmeyen giderler, ilgili gider hesaplarına alınırken bu hesap alacaklandırılır. giderin nakten veya hesaben ödenmesi sıranısnda hs. borçlanır" diye ibare mevcut.

sn.Aktürk,
size katılmakla birlikte bir kaç sorum olacaktı.
Ben özel işlem vergilerini ve diğer kkeg sayılan giderleri gider hesabına yazdıktan sonra 900 ve 950 çalıştırarak iz kaydı yapıyorum.

Böyle yapılan bir işlemin sakıncası yok değil mi?

çünkü mesajınızda 689 hesabı kullanmışsınız. ayrıca 1,91 ytl diğer vergiler tutarını da gider olarak kayda alıyorum. Siizn cevabınızda bu giderin karşılığını göremedim. Siz 1,91 ytl Nin kaydını hangi hesaba yapıyorsunuz? birde 381 yerine 320 kullanılamaz mı?

sn. Yılbay,

son ödeme tarihine göre faturayı işleme almayın. Faturanın kesim tarihi daha farklıdır. son ödeme tarihi 03.01.2006 olan bir fatura aralık ayında fatura edilmiştir. Mahsup işlemini aralık ayına yapmalısınız. ve fatura ödendiği tarihte 320 ile 100-102vb. mahsubunu yada tediyesini yapmalısınız.

İyi çalışmalar...

Bİricik

sayın biricik
1,91 ytl gideri unutmuşum onu da 770/760 ana hesapların altında telefon hizmetlerine ait diğer harçlar hesabında takip edebilirsin.
320'li hesap şirketin esas faaliyetlerinden kaynaklanan mal ve hizmet alışlarından işlem gören bir hesap olduğu için 320 nolu hesabın kullanılmasını önermiyorum
saygılarımla

Ocak Ayında gelen faturanın tarih no.su kısmına bakınız Dikkat edin hata yaparsınız Fatura ilgili ayda indirilir Ocak Ayı tarihi yazan fatura Aralık Ayına ait olsa bile Ocak da indirilir Aralıkta indiremezsin.Faturanın tarih ve ay'ı indirimde kıstas olur

Aranızda stajer varsa bu soru Maliyet Muhasebesi sınav sorusudur.Buna benzer soru benim sınava girdiğim zamanda da sorulmuştur
Tesmerden Eğitim alanlar Üniversite hocalarına sorsunlar hata yapma olasılığını düşünün.Aynı zamanda 180 Hs larla 280 Hs.lar ve 373 Hs bın kullanışı hk da SMMM Maliyet Muhasebesi sınav soruları vardır.Araştırmadan KDV yi indirerek telafisi zor iş yapmayın diyerek son sözümü noktalarım.

Saygılarımla,