Çin Meselesi

Üyelik
2 Ağu 2005
Mesajlar
18
Böyle bir konu açıldımı bilimiyorum ama ne olacak bu çin malları meselesi
Bu forum da sordum üçretsiz izin, toplu işten çıkarma, ihbar tazminatı, iab, gibi sorular firmamız belkide önümüzdeki günlerde bazı bölümleri kapatıp işçi çıkarmayı düşünüyor bu çin mallarından dolayı türkiyeye çok ucuz paralara kalitesiz mallar geliyor, her gemi yanaşınca bir fabrika kapanıyor deniliyor sizce bu işin sonu ne olur, bir önlem alınırmı ?
 
Sayın Talşık,

Ülke kaynaklarının etkin kullanımı, ÜRETİMe geçilmediği sürece.... Aynen söylediğiniz gibi devam edecektir......

İyi çalışmalar dileğiyle,
 
Çinde üretim yapanlar ABD,Japonya,AB firmalarıdır.İşçilik ucuz,Çin Devleti bu çokuluslu firmalara teşvik veriyor vs. Aslında perde arkasında olanı görmek ve ona göre tedbir almak gerekir. Dünyayı istila eden Çin değil perde arkasında kalan çokuluslu büyüksermaye şirketleridir bu gerçeği görelim. Daha düne kadar kendini beslemekten aciz Çin'in ürettiği ve sattığı olsa olsa ucuz tapon mallardır. Bugün satınaldığınız bilgisiyar ve bilişim ürünleri ile elektronik ürünlerin üzerinde Çin malı ibaresi vardır ama bu teknolojiyi getirenler ve Çine teknoloji transfer ederek burada üretim yaptırtanlar yine Batılı dev firmalardır. Ne zamanki Çin bir miktar zenginleşip Çin insanı ucuza çalışmayı terkedecektir işte o zaman bu Batı kaynaklı dev firmalar daha ucuz üretim yapabilecekleri yeni ülkelere örneğin Hindistan'a gideceklerdir.( Bu arada Hindistan'ın da yazılım konusunda büyük atılım içinde olduğunu biliyoruz)Çünkü kapitalizmin beşiği olan ABD de yasalar esnek değildir hiçbir firma üçotuz paraya,sigortasız güvencesiz adam çalıştıramaz, işten çıkardığı adamı Türkiye'deki gibi kaderine terkedemez, bütün haklarını son kuruşuna kadar ödemek mecburiyetindedir.İsterse denesin adamın iflahını keserler,vergi ödemeyeni hapse atıp anasından emdiği sütü burnundan getirirler yani ABD bu yönüyle bir Sosyal Devlet sayılmalıdır. Bunu bilen ABD' li ve AB' li dev şirketler daha serbestçe at oynatabilecekleri Çin gibi yeni kalkınma içindeki ülkelere gitmişlerdir ama bununda bir sınırı var elbette. Benim düşünceme göre Türkiye'yi istila eden Çin değil AB ve ABD dir.
 
evet bu konuda selçuk kardeşime tamamen hak veriyorum bugün çin yarın hindistan başka bir gün asya ülkeleri bu sürekli olacaktır
 
Üst