personel maaş programı

Çok Eski Bir SSK'lı Nasıl Emekli Olur ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ncl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ncl

İşe giriş tarihi : 1970
Doğum tarihi : 1949 (erkek)
Toplam gün sayısı : 405 gün (son prim yatış tarihi 1979 )

Şimdi bu amcamız nasıl emekli olur. İsteğe bağlı mı primlerini ödemeli, geriye dönük ödeme mi yapmalı. Nasıl bir yol izlemeliyiz ?

Ynt: Çok eski bir SSK'lı nasıl emekli olur ?

Emeklilik için yaş ve süre dolmuş ancak gün eksik.1949 doğumlu 1970 hizmet tarihine göre 3600 günü olması gerekmekte 405 varmış 3195 günü doldurması gerekmekte. Bunun içinde en makul yol bu yaşdan sonra çalışamayacağı için isteğe bağlı prim yatırmak.
Ama ben çok kişilerle karşılaştım gün doldurmak için inşaat da ssk lı olan bi takım insanlar var hem sağlık hizmetinden yararlanıyorlar hemde prim ödemesin asgariye inmiş oluyor. Tabiki bunlar kağıt üzerinde yanıltıcı olan şeyler. Böyle yapın demiyorum :)) Sadece yapılan yöntemlerden birisi de bu neyazıkki.

Ynt: Çok Eski Bir SSK'lı Nasıl Emekli Olur ?

SSK dan isteğe bağlı sigortaya müracaat için gerekli olan 1080 gün şartını taşımıyor maalesef. Yeni kanun yürürlüğe girseydi müracaat edebilir ve 8 Yıl 10 Ay 15 Gün sonra emekli olabilirdi. En kısa yolda bu. Bağkurdan isteğe bağlı sigortaya müracaat edebilir ama yol uzun. Yani şu an itibariyle tek çare bu yaştan sonra çalışması.

evet doğru onu düşünmedim. isteğe bağlıya geçiş yapamaz ne yazıkki. ancak 675 gün daha prim yatırıp daha sonra isteğe bağlıya geçiş yapabilir.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Ama bir konuyu daha danışmak istiyorum, yüksek müsadelerinizle...

İsteğe bağlı sigorta ödenirken sağlıktan faydalanabiliyor mu?
Şu an itibarıyla çocuğu üzerinden sağlık sigortasından yararlanıyor, isteğe bağlı ödemeye başladığında bu durum devam eder mi? Yoksa isteğe bağlı sigorta sağlığı da kapsıyor mu?

Maalesef SSK da olsun, Bağkurda olsun isteğe bağlı sigortalıların sağlık yardımlarından faydalanmaları mümkün değil. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası yürürlüğe girmiş olsaydı mümkün olacaktı.

geriye dönük prim ödemesi sadece askerlik borçlanması ile olur.