Cuma Günü Kullanılan Yıllık İzin Sebebiyle Kesilen Cumartesi Günü

Son olarak ifade etmek gerekirse bu olayda ,
işyerinde çalışılmayan cumartesi gününün işverence y.izinden mahsup edilmesi uygun düşmez,hakkaniyetli olmaz düşüncesindeyim.
 
Cumartesi gününü kesmek yerine şöyle yapıyor olabilir mi
işveren acaba haftalık 45 saati doldurmayanlar hafta tatilini hak etmez şeklinde olan kuralı uyguluyor olabilir mi ?
 
Mevcut yasal düzenleme ve yargı kararlarına göre;
Cuma günü için izin talebini kabul etti ve izni verdiyse, hafta tatili ücretini kesemez sn.margusey38,
ama cuma günü yıllık izne çıkan kişi için cumrtesi günün de yıllık izinden düşebilir.
 
Mevcut yasal düzenleme ve yargı kararlarına göre;
Cuma günü için izin talebini kabul etti ve izni verdiyse, hafta tatili ücretini kesemez sn.margusey38,
ama cuma günü yıllık izne çıkan kişi için cumrtesi günün de yıllık izinden düşebilir.
Cuma günü sadece 1 gün y.izin kullanan işçinin y.izininden,
cumartesi günün düşüleceğine dair yargı kararı var diyorsunuz,doğru mu anlıyorum?
 
Son düzenleme:
Cumartesi günü çalışılmayan yerlerde de , çalışma olmamasına rağmen izin süresinden sayılacağına dair yargıtay kararı var diyorum.
 
Tabidir ki çalışma olmasa da cumartesi işgünü ve y.izin hesabında dikkate alınır,ancak cuma günü 1 gün y.izinli olan için Cumartesi’nin ilave ediliyor/edilecek olması çok enterasan geldi bana.
 
Cumartesi günü çalışılmayan yerlerde de , çalışma olmamasına rağmen izin süresinden sayılacağına dair yargıtay kararı var diyorum.

Merhaba ,
Bahsedilen yargıtay kararı haftalık kullanılan izinler için. Bir günlük izin için değil. Cuma günü kullanılan 1 günlük yıllık izin için cumartesinin de y. izinden sayılması tamamen uydurmadır. Yıllık izin uygulamalarının işçinin aleyhine kullanılmaması daha doğru olur. Haftada beş gün 9 saat üzerinden çalışan kişi cuma günü izin kullandığında 9 saat izin kullanmıştır. Siz 15 saat keserseniz. İş kanuna göre yıllık izin süreleri de çalışma süresinden sayılacağı için işçi o hafta 51 saat çalışmış olur. 6 saatlik fazla mesai ücreti öderseniz işçi ile helaleşirsiniz.
 
Cuma günü kullanılan yıllık izinden sonraki cumartesi eğer genel tatil resmi tatil veya bayram değilse, rapor yoksa, yıllık izinden sayılır. Yıllık izinde haftada 5 gün çalışılırsa cumartesi sayılmaz, 6 gün çalışılırsa cumartesi izin süresinden sayılır diye bir şey yok.
İznin başladığı tarih ile iş başı tarihi arasındaki sıradan cumartesi günleri, yıllık izinden sayılır.İzninden saydırmak istemeyen personel, ücretsiz izin talebinde bulunabilir .
 
Sayın keremcem cevap için teşekkürler fakat benim sorumun bu olmadığı açık. tam hafta izin kullanımında cumartesinin kesilmesi doğaldır, fakat haftanın herhangi bir gününde izin kullanıldığında kesilmeyen cumartesi nedense cuma kullanıldığında kesilir hale geliyor. bunun bir dayanağınıda kimse açıklayamıyor. hafta tatili yasada bir gün olarak geçer ve bu işin mahiyetine bağlı olarak pazar yada başka bir gün olarak belirlenebilir, bunu kazanmanın yasal şartıda diğer günlerde iş sözleşmesinde anlaşılan saatleri tam çalışmak veya izin kullanılacaksa bile işverenin rızasıyla ya da raporlu olunmasıdır, aksi takdirde izinsiz işe gelmeyen personelden bu hafta izni (pazar veya başka bir gün) kesilebilir, yasada bu tanımlanmıştır. fakat cumartesiyle ilgili hiçbir mantığa oturmayan bu uygulamanın bir açıklaması bulunmuyor. eğer iş sözleşmeniz 45 saat üzerine kuruluysa hafta içi beş gün cumartesi çalışmamak için fazladan çalışırsınız ve cumartesi gelmezsiniz. dolayısıyla cuma günü çalışılmadı ise cumartesiden sadece ne kadar eksik çalışıldı ise o kadar saatinin kesilmesi veya hiç kesilmemesi doğru olur. yine de varsa bir yargı kararı veya yasal dayanak saygı duyarım.
Merhaba
Bu sorunuz cevabını net olarak bulabildiniz mi?
 
“Cumartesi gününün hafta tatili olup olmadığı da Yargıtay kararlarıyla açıklığa kavuşturulmuştur.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 2017/12413 E., 2018/9057 sayılı Kararında, şu hükme yer verilmiştir: “İş yerinde normalde Cumartesi günleri çalışılması veya çalışılmaması işverenin yönetim hakkından kaynaklanmakta olup eğer bireysel veya toplu iş sözleşmesinde Cumartesi gününün açıkça hafta tatili (akdi tatil) olduğu düzenlenmemişse o günün iş günü sayılması gerektiği, buna göre davalı iş yerinde haftanın altı gününün iş günü, bir gününün hafta tatili olduğunun kabulü gerektiği sonucuna varılmıştır.

Bu nedenle mahkemece Cumartesi gününün hafta tatili olarak kabul edilmesi hatalıdır. Davacının haftanın altı günü çalışması üzerinden fazla mesai süresinin belirlenmesi gerekli iken hafta içi çalışması bakımından fazla mesai süresinin tespiti hatalıdır.” Neticede hafta tatilinin 7 günlük süre içerisinde 1 gün olduğu ve Cumartesi gününün iş günü sayılacağı tartışmasızdır.

Sonuç olarak; Yargıtay kararları gereği, 2 gün tatil yapılan iş yerlerinde bu tatilin 1 günü idari izin, 1 günü hafta tatilidir. Dolayısıyla 2 günlük tatilin 1 günü yıllık izinden düşülürken, 1 günü düşülmemelidir. Bu husus, İş Kanununda da açıktır. Zira 7 günlük süre içinde işçinin hafta tatilinin 1 gün olduğu, yıllık izinden de yalnızca bu 1 günün düşülmeyeceği tartışmadan varestedir.

Bütün bu mevzuat hükümleri çerçevesinde, Cumartesi – Pazar çalışılmayan kurumlarda Cumartesi yıllık izinden düşülürken Pazar günü düşülmeyecektir. Örneğin Pazartesi gününden Cuma gününe 5 gün çalışılan ve hafta sonu tatil olan bir iş yerinde, işçi Pazartesi’nden sonraki Pazartesi’ye kadar yıllık izin alırsa, 6 gün yıllık izin kullanmış olacaktır. “

Kaynak
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yargi kararlarina uyulur buna diyecek yok.
Cok bilmislik yapmak gibi olmasin ama haddim olmayarak ve affiniza siginarak öz elestiride bulunma geregi duydum🙂

Konumuz y.izin yonunden haftanin 5 gunu calisilan işyerlerinde cumartesi noktasi.
4857/M.46,63 ve hafta tatili kanunu,cumartesi is gûnü vs.tamam.
A.bir sayin üye hafta ici bir gun y.izin kullaninca cumartesi kesilmiyor da,cuma gunu kullanilinca isveren cumartesi neden y.izin gosteriyor seklinde sormustu,hani haksizda degil,isveren ise hafta ici olunca cumartesiyi ekleyemiyorum,şartlar doğmuş/olusmus yani cumartesi isgünu y.izine ekliyeyim(türkçesi fırsat doğmus değerlendireyim)diyor,dava konusu edilse de isveren davayi kazaniyor.

İlk cumleyi tekrarlayarak gelelim yargi kararina.
Sozlesmede cumartesi h.tatili olarak belirtilmemisse o gün iş günu sayilmalidir diyor.Oysa haftanin calisilan bes gunune calisma suresi esit şekilde bölünup, h.calisma sureside tamamlandiginda ,bu durum çalisma kosulu halina gelmis olup,cumartesi idari izin degil akdi tatil günu olmuş olmakla,artik y.izin konusunda iş günü hukmünü yitirmistir,çünkü bu karar da değişen tek sey sözlesmede cumartesinin hafta tatili olduğunun düzenlenmiş olmasinin gerekmesi.GEREKMEZ çünkü yazili olmayan uygulamalar çalisma koşuludur,yazili olmayan calisma kosullari da yazili sözlesme hükmü gibidir,hic fark yoktur,yani düzenlenmiş gibi kabül edilmelidir.(Ya sen ne diyosun?haddini bil diyenler olabilir,hani haksizda sayilmazlar🙂ama biz öz elestiri yapiyoruz,saygisizlik yapmiyoruz,kararlara uymayalim demiyoruz.)
 
Üst