Yargi kararlarina uyulur buna diyecek yok.
Cok bilmislik yapmak gibi olmasin ama haddim olmayarak ve affiniza siginarak öz elestiride bulunma geregi duydum
Konumuz y.izin yonunden haftanin 5 gunu calisilan işyerlerinde cumartesi noktasi.
4857/M.46,63 ve hafta tatili kanunu,cumartesi is gûnü vs.tamam.
A.bir sayin üye hafta ici bir gun y.izin kullaninca cumartesi kesilmiyor da,cuma gunu kullanilinca isveren cumartesi neden y.izin gosteriyor seklinde sormustu,hani haksizda degil,isveren ise hafta ici olunca cumartesiyi ekleyemiyorum,şartlar doğmuş/olusmus yani cumartesi isgünu y.izine ekliyeyim(türkçesi fırsat doğmus değerlendireyim)diyor,dava konusu edilse de isveren davayi kazaniyor.
İlk cumleyi tekrarlayarak gelelim yargi kararina.
Sozlesmede cumartesi h.tatili olarak belirtilmemisse o gün iş günu sayilmalidir diyor.Oysa haftanin calisilan bes gunune calisma suresi esit şekilde bölünup, h.calisma sureside tamamlandiginda ,bu durum çalisma kosulu halina gelmis olup,cumartesi idari izin degil akdi tatil günu olmuş olmakla,artik y.izin konusunda iş günü hukmünü yitirmistir,çünkü bu karar da değişen tek sey sözlesmede cumartesinin hafta tatili olduğunun düzenlenmiş olmasinin gerekmesi.GEREKMEZ çünkü yazili olmayan uygulamalar çalisma koşuludur,yazili olmayan calisma kosullari da yazili sözlesme hükmü gibidir,hic fark yoktur,yani düzenlenmiş gibi kabül edilmelidir.(Ya sen ne diyosun?haddini bil diyenler olabilir,hani haksizda sayilmazlar
ama biz öz elestiri yapiyoruz,saygisizlik yapmiyoruz,kararlara uymayalim demiyoruz.)