Ynt: Cumhuriyet Altın Alımının Muhasebe Kaydı
sercan ' Alıntı:
PoSeiDoN ' Alıntı:
Pardon,157 neden?
Kaydın özüne baktığımızda bahsekonu hediyenin ücret olarak değerlendirilmesi ve bordroya alınması ok.
Ama diğer stoklar hesabının kullanılmasında bir anlam göremedim.
Muhasebe olarak kullanılması gereken doğru hesabın 108-Diğer Hazır değerler olması gerektiğini düşünüyorum.
Selamlar.
Konu ile ilgili olarak biraz daha ayrıntılı araştırma yaparsanız 108 hesabın uygun olmadığını görürsünüz.157 kullanılması en uygun olan hesaptır.
Sayın Sercan,
Ne gibi bir ayrıntılı araştırma yapmaktan bahsettiğinizi anlamamakla beraber çok net bir şekilde 157 hesabın tamamen stok hesabı olduğunu ve alınan altının da hazır değer olduğunu düşünmekteyim.
"154.
155.
156.
157. DİĞER STOKLAR
Yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.
İşleyişi :
Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç, satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında alacak kaydedilir."
Benim bakış açımdan burada önemli olan personele yapılan yardımın niteliğidir.Burada personele dağıtılmak için kömür alımından bahsediyor olsak bunun 157 hesaba alınması ok dir.Neden?Çünkü ben kömürü kendi işletmemin kullanması amacıyla alsam 157 hesaba kaydedeceğimden dolayı.
Bahsekonu altını işletme kendisi için yatırım amaçlı alırsa hangi hesaba alırsınız?Bence 108 hesaba.
Dolayısıyla burada izlenmesi gereken yolun ilk önce işletmenin kendisini göz önüne almak.İlk kayıt işletmenin aktifine olacağına göre ve altın işletme için bir hazır değer olduğuna göre ben 108 hesabın kullanılması gerektiği görüşündeyim.
Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
157
100
770
360
157
kaydı yapılacaksa 108 hesap olmalı görüşündeyim.
Aynı işlemi benim çalıştığım yerde yapıyor olsam yani personele hediye amaçlı altın alsam ne 108 hesapla ne de 157 hesapla uğraşırım.Direk olarak Personel Ücretlerine atarım.
Selamlar.