fonradar

dahili işlem izin belgesi

  • Konbuyu başlatan İSMAİLYK
  • Başlangıç tarihi
İ

İSMAİLYK

Ziyaretçi
--------------------------------------------------------------------------------

SELAM ....dahili işlem izin belgeli bir mal alıyoruz ve bu malı ancak yurt dışına çıkarabiliriz bu malı imalatta kullanacağım için imalar esnasındaki fire bozukluğu nedeniyle malı yurt dışına çıkarammıyorum ne yapmam gerekir ...tsk...
 
Sn. ismailyk,

Öncelikle sorunuzun ikinci kısımdan başlayacağım. DİİB ile ithal ettiğiniz malı, bir katna değer katarak belge süresi içinde yurtdışı etmelisiniz. (Belge de süre uzatımı da söz konusudur.) Yani işlendikten sonra ihraç edilmek suretiyle ithal ettiğiniz malı yurtiçine satamaz, satsanızda belgeyi kapatamazsınız.
Gelelim ikinci kısmına; eğer malda şu veya bu nedenle bir bozukluk mevcut ise ve ithal edilen mallarla ilgili belgede belirtilen ihracat taahhüdü yerine getirilemiyorsa yurtiçinden eş değer ürürn alınıp ihraç edilmesi olasıdır.

Ayrıca belgenizin türü de önemli. Yani belge; bedelli veya bedelsizdir. Bedelsiz belge ile yapılan ithalatların belge süresi içinde bir katma değer kazandırarak aynı belge kapsamında ihraç edilme zorunluluğu vardır. Şayet verilen süre içinde mal ihraç edilmez ise ek süre talep edilir. Bu süre 3 aydır.

Her iki belgede belirtilen taahhütler yerine getirilemiyorsa, durumu belirten bir yazı ile Dış Ticaret Müşteşarlığı, İhracat Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilerek belgede düzeltme talep edilir.
_________________
Saygılarımla,
Hoşgörü toplumların harcıdır.

Demirkale
 
sayın ismail,
eğer hammaddeyi yurtdışından aldıysanız kati ithalat yapmanız gerekir kdv li olarak bunuda diib işleteceksiniz. hammdeyi yurtiçinden diib kapsamında aldıysanız en kestirme yol iade faturası kesecek ve bunu belgeye işlemek gerekir.
 
Sayın İSMAİLYK

Yanılmıyorsam burada merak edilen konu ertelenen KDV’nin ne olacağıdır. İhraç kaydıyla aldığınız malın KDV mükellefi sizsiniz. Burada sadece ihraç süresince bir erteleme söz konusudur. Süresinde ihraç etmediğiniz taktirde ertelenen KDV’ni gecikme zammı ile ödemeniz gerekir.

KDV Kanunun Kanununun 30/c maddesinde deprem veya sel felaketi nedeniyle zayi olanlar hariç olmak üzere zayi olan mallara ait katma değer vergisinin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu nedenle mahsup işlemi de yapamazsınız.

Diğer taraftan Kanunun 58. maddesinde, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV ile mükellefçe indirilebilecek KDV'nin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının saptanmasında gider ya da maliyet unsuru olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı açıkça belirtilmiş bulunmaktadır.

Ancak, olağan üstü fire veren malların zayi bedellerinin taktir komisyonu marifetiyle tespit ettirilip, Gelir veya Kurumlar vergisi açısından gider yazılması mümkündür.
--------------------------
 

Benzer konular

Üst