Damga Vergisi Gider Sayılır mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sudenaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
mrb.beyannamelere ait damga vergileri (13,10)direk gidermidir?yoksa kanunen kabul edilmeyen gidermidir.yardımcı olursanız sevinirim

Sevgili sudenaz;

Gvk'nun 40 mad.6.sık. (2772 sayılı Kanunun 5'inci maddesiyle değişen bent) İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar;
ödendiği zaman gider hesaplarına işleye bilirsiniz.

cevabınız için teşekürederim hayri bey.ben bahsettiğiniz kanun maddesini okumuştum.ama yeterince açık olmadığı kanaatindeyim
sonuçta bu damga vergileri kanunlar tarafından belirleniyor.ve vergi vergiden düşülürmü sorusu aklıma takılıyor.soruma çok fazla cevap alamadım.cevaplarınızı bekliyorum.şimdiden teşekürederim.

selam sudenaz,
gelir vergisi kanununda açık olarak indirilecek giderler açıklanmıştır. yani madde 41.6 ödenen damga vergisi kanuni olarak gider yazılabilir. Keza kanun koyucu hangi tür giderlerin kanunen kabul edilemeyeceğini açıklamıştır. örneğin gelir vergisi kanunu madde 41. 7. nde açıkça yazmış ve ayrıca motorlu taşıtlar vergisi kanununda madde 14 de bununla ilgili açıklamaya yer verilmiştir.

1048 5035 damga vergisi

arkadaşlar 5035 damga vergisi (13,10) gidere yazılabilirmi yazılamaz ben tam cevap alamadım yardımcı olursanız sevinirim

Re: 1048 5035 damga vergisi

atanure' Alıntı:
arkadaşlar 5035 damga vergisi (13,10) gidere yazılabilirmi yazılamaz ben tam cevap alamadım yardımcı olursanız sevinirim
g.V 40/6 madde kapsamında gider yazabilirsiniz.

Sayın Atanure,

Her yanıt veren, sözünü ettiğiniz DV ni gider yazabileceğinizi açıkça belirtmiş.

Ynt: Damga Vergisi Gider Sayılır mı?

peki sayın nusret hocam ben 2009 yılında hiç bir damga vergimi gider olarak işlememiştim. 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasında ödemiş olduğum sözleşme damga vergim ve beyanname tahakkuklarındaki damga vergilerimi toplu olarak işleyebilirmiyim. çünkü geçici vergi dönemleri geçti.

Sn atakan öyle bi soru soruyorsunki yazabirisin desek yazacakmısın yoksa yazamazsın desek yazmayacakmısın ? İlgili damga vergileri beyannamelerle ilgili olduğu için o beyanlarında (KDV, Muhtasar, Peşin Vergi, SSK, vs.) ödeme tarihleri farklı farklıdır. ödemeleri işlenirken damga vergilerinide direkt gider yazabilirsin. şimdi geriye dönüp ödeme tarihlerine damga vergilerini giderleştireyimmi diyeceksin yada kasadan çıkarken damga vergisi dahil çıkmadınmı tutarları. Geriye dönük gidip gider falan yazma bu saatten sonra. en iyisi 2010 yılından sonrakileri gider yazarsın. eğer gecikmeleri varsa onları da KKEG olarak dikkate alırsın. Kafana takılan basit soruları çevrendeki meslektaşlara ve arkadaşlarına sorabilirsin. burda yazılanlardan daha fazla faydalı olacağından eminim.

sayın yeniyurt benim kast etmek istediğim serbest meslek defterlerinde kayıt sistemi bilanço usulü defterlerde değil orada tabikide ödeme belgesi ile gider olarak işliyorum. fakat serbest meslek defterlerinde biliyorsunuzki ssk ödenmiş ise bordrodan gider işliyoruz. keza smmm sözleşmeleri damga vergisi, kdv, muhtasar, geçici vergi beyanname damga vergisi ödemelerimiz var. bunların toplu gider işlenmesinden bahsetmiştim.

M.Hayri ANDAÇ ' Alıntı:
Sevgili sudenaz;

Gvk'nun 40 mad.6.sık. (2772 sayılı Kanunun 5'inci maddesiyle değişen bent) İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar;
ödendiği zaman gider hesaplarına işleye bilirsiniz.

Neden ödendiği zaman gidere işlenir diye belirttiniz. Tahakkuk edilerek işlenemez mi?

Ya arkadaşlar alakasız olacak ama ben de bu damga vergisinin ba da gösterilip gösterilmeyeceğini sorayım.

faliyette ilgili olarak ödediğiniz damga vergileri gider olarak kayıtlara alınabilir.

Bu hususta iki farklı Y.M.M. görüşü farklılık gösteriyor, birisi gider olarak yazabilirsin diyor birisi gider olarak yazamazsın diyor,
Vergi dairesi tarama bölümü gider olarak yazamazsınız diyor, kendisindeki incelemeleri de o yönde değerlendirip raporunu yazıyor.
GVK 40/6, GVK 60/8 GVK 90

DV Kanunu ve GV kanunu açık gider yazılabilir.

mrb Ark. Ben M.M. ahmet Şahin... bilindiği üzere her ay Kdv-Muhtasar ve üç ayda bir Gecici vergi beyannamelerini vermekdeyiz.bunlara ait matbu damga vergilerini gider olarak yazabiliriz. örnek olarak mart 2010 dönemine ait gecici vergi beyannamesi tahakkukunda ki 29,10 tl. dv sini 30.03.2010 da 360 hesaba alacak kaydedip 770.05 hesaba borç kaydedin. Mayısın 17 sinde ödediğinizde 360 hesabı kapatınız.... saygılar .....

arkadaşlar resmi kurumdan almış olduğumuz mallara karşılık sözleşme yapıyoruz ve bu sözleşmelere istinaden binde 0,825 damga vergisi ödüyoruz. ödediğimiz damga vergisi direk gider yazabiliyormuyuz yoksa k.k.e.g. mi yansıtıyoruz? arama yapmama rağmen bir bilgi bulamadım. gerekli mad./ tebliğ/yönetmeliklerle ilgili bilgisi olan arakdaşlar cevaplarlarsa memnun olurum. teşekkürler.

İşletmenizin yaptığı işe konu olan bir vergi olduğundan Gider olarak kayıtlara almanızda bir sakınca yok