Defter Tutma Şekli

smmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
104
döner satış işi ile uğraşan bir mükellefimin defter tutma usulünü tespit ederken II.sınıftan(işletme defteri) 1.sınıfa(bilanço usulüne) geçiş hadlerini değerlendirirken işletmeyi,
1- satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan kısmınamı? yoksa
2- Birinci bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşıp da bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı kısmın mı girer(hizmet sektörü vb.)
 
satın aldıkları malı olduğu gibi veya işledikten sonra satanlar ; kısmına girer.O kısma ait hadleri almanızı öneririm
 
bende sizin görüşünüze katılıyorum.
fakat vergi dairesi bu tür işletmeler hizmet işletmesidir bunun için gayri safi iş hasılatı alınacak diyor.
benim vergi dairesini ikna etmem gerekiyor önermem gereken gerekçeler neler olabilir. (değişik fikir veya örnekler varmı)
 
bence hizmet işletmesi değildir belki çok zorlansa VUK 177/3 GİRER ama döner satışı hizmet işletmesine girmez. Hizmet işletmesinde sadece hizmet satılır örnek: Nakliyecilik , Otellerde konaklama işi bu işletmelerden elle tutulur bir mal alınırmı? bBu işletmeler hizmet işletmeleridir . Vergi dairesindeki arkadaşlar heralde yanılıyor o mantıkla hareket ederlerse demir haddehaneleri demir çelik fab . otomobil fab,ekmek fabrikalrı hepsi hizmet işletmesi olur. saygılar
 
Hizmet genellikle elle tutulmaz yapıdadır.
Hizmetin satış öncesi gösterimi olamaz.
Hizmet ürünleri depolanamaz.
Hizmetin satış öncesi gösterimi olamaz.
Dönerci işi yapan işletme önceliği hizmetten önce alım satım sözkonusu....
 
döner ürünü satan işletme aldığı et vs..ilk madde ve malzemeyi mamüle dönüştürüp satıyor.bu durumda aldıkları malı olduğu gibi veya işleyip satan türde bir işletme olur.bu da onu m.177/1 ile yükümlü kılar..
 

Benzer konular

Üst