Değerleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar kur değerlemesi hakkında fena halde kafam karıştı. muhasebesine yeni bakmış olduğum bir firma var. hemen hemen tüm işlemleri dövizli. dövizli çek tahsil eder, bu dövizli çeki bankaya tahsile gönderir, bu dövizli çek bankada tahsil olunur. benim gözlemlediğim muhasebe programı çeki aldığı günkü kurdan bankaya tahsile çıkıyor, gene aynı kurdan bankada tahsil olunuyor. bu durumda 101 hesap 101-bankaya tahsile gönderilen çeklerde dövizli bakiye 0.-euro olduğu zaman ytl karşılığı da 0.-çıkmaktadır. yani kur farkı çıkmamaktadır. bu normal midir.

Ynt: değerleme

sayın batılı ceki aldıgınız tarih ile vade tarihini karıştırmayınız Çek alındıgı tarihteki kur ile kayıtlarınız alacak.vade tarihindeki kur ile kayıtlarınızdan çıkacaksınız dolayısı ile arada olumlu veya olumsuz kur farkı oluşacaktır ..

çeki tahsil ettiğimiz tarih ile vade tarihi tabiki farklı. şimdi size şunu soruyorum. 10 euro 20 tl olarak girişi yapılan bir çek 1 ay sonra gene 10 euro 20 tl olarak çıkıyor. böylece 101 hesap 0.euro verdiği gibi tl side 0.-tl vermekte. kur farkı çıkmamakta. bu normalmidir?

Şimdi bu çeki bankadan tahsil etmiyormusunuz? bankaya yatan 10 euro diyelim ki kur 2,08 olsa
20,8 tl olarak hesaba geçer. aradaki ,08 kur farkı geliridir.

yani öyleyse benim programımın şu mantığı çok yanlış.
tüm dövizli 101, 121, 103 hesaplarda bir çek giriş olduğu tarihteki kurdan ileriki safhalara (tahsile gönderilmesi, satıcıya verilmesi, çekin vadesinde tahsil edilmesi vs) geçmesi. bu durumda bazı 101,121,103 ile ilgili hesapların dövizli karşılığı 0 verince tl'si de 0 vermekte.