Değersiz veya Kaybolmuş Stoklar

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
bir şirketin stoklarındaki mallarınbir kısmı yok olmu, bir kısmı da kullanılamayacak durumda( kimyasallar) Resmi tutanak falan yok. Bunları nasıl stoklradan çıkarabiliriz?
 
Ynt: Değersiz veya Kaybolmuş Stoklar

kullanılamayacak durumda olanlar vergi dairenize başvurup komisyon nezdinde imha ettirip tutanak düzenleterek emsal bedel üzerinden gider olarak dikkate alabilirsiniz.
 
Ynt: Değersiz veya Kaybolmuş Stoklar

bunu yapmasak, hepsini kkeg yapsak ne olur?
 
Ynt: Değersiz veya Kaybolmuş Stoklar

VUK'un 278.maddesinde belirtilen sebeblerden dolayı, kıymetini kısmen veya tamamen kaybeden mallar maliyet bedeli yerine emsal bedel ile değerlenir.

Malların, kıymeti düşen mal olarak emsal bedeli ile değerlenebilmesi için, kıymetteki kaybın şu iki sebebten birinden ileri gelmeli;

--kıymet kaybı ticari faaliyetin devamı dahilindeki bozulma,çürüme,kırılma,çatlama,paslanma, gibi sonucunda oluşmalı,
--yangın,deprem,su basması gibi doğal afetlerden kayba uğramalı.

bu haller dışında emtiada oluşan değer kayıpları sonuç hesaplarına intikal ettirlmez.

Mallar için takdir komisyonuna başvurulmalı ve emsal bedeli tayinini istemelisiniz. Malların bir kısmının kayıp bir kısmının kullanılamayacak olması bu durumu değiştirmez.
Sizin takdir komisyonuna başvurmadan kendiliğinden değer düşüklüğü tespit etmeniz, tespit edilen düşüklüğü doğrudan yada karşılık ayırmak suretiyle sonuç hesaplarına intikal ettirmeniz mümkün değildir.
 
Üst