Demirbaş

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gencmuh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Ağu 2006
Mesajlar
11
İyi günler...
Amortisman ayırma sınırı 2006 yılı için 520,00 ytl
Aynı fatura içinde birden fazla demirbaş alımı yapılıyor bunlar hepsi birbirini bütünleyen kalemlerden oluşmamakla birlikte tutarları farklılık göstermekte.
tv 370,00 ytl
büro mobilya 1500,00 ytl
yazıcı 230,00 ytl
bunlar bilançoya tabi bir işletmenin kayıtlarına alınırken ayrı ayrı hadleri geçenler 255 .. gruba geçmeyenler 7.. li guruba mı yazılacak yoksa faturanın toplamı 520,00 ytl yi aştığı için tamamı 255 li gruba mı kayıt olacaktır. Görüş belirtirseniz sevinirim.
Teşekkürler..

Not: Konu başlığında ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanmak yasaktır. Lütfen mesaj yazmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
bilançoya tabi bir işletmenin kayıtlarına alınırken ayrı ayrı hadleri geçenler 255 gruba geçmeyenler 7 li guruba yazılacak
 
VUK Madde 313 - (2791 sayılı Kanunun 6'ncı maddesiyle değişen fıkra) İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

354 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2006’dan itibaren 520, - YTL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır. denmektedir.

Bu anlamda yukarıda yer alan kanun metninde anlaşılacağı üzere bahsi geçen 520 YTL'lik sınır fatura tutarına göre değil alınan Maddi Duran Varlığın cinsine göre işlem yapılacaktır. Bahsettiğiniz Maddi Duran Varlıklar İktisadi ve teknik bakımdan bir bütünlük arz etmediği için, her bir demirbaş kalemini ayrı ayrı değerlendirip, sınırı aşanları ilgili Maddi Duran Varlık hesabına, sınırın altında kalanları ise doğrudan gider yazabilirsiniz.

Kolay Gelsin...
 
Derman smmm teşekkürler uygulamam bu yöndeydi fakat kanun maddesi için teşekkürler. iyi çalışmalar
 
Bu konuda bir görüşümü paylaşmak istiyorum..Burada bahse konu 520 YTL'lik sınır doğrudan gider yazabilmek için mükelleflere tanınmış bir haktır..Yani sınırın altında değerde Amortisman Tabi İktisadi Kıymetleri doğrudan gider yazmayıp ilgili aktif hesaba kaydetmek ve amortisman yolu ile gider yazmak da mümkündür..
 
Üst