Demirbaşlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan musoksuz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
iş yerine otomatik açılan demirbaş aldık hangi sınıf demirbaşa girer ve oranları nelerdir

yardımlarınızı bekliyorum.

Ynt: Demirbaşlar

iş yerine otomatik açılan demirbaş aldık hangi sınıf demirbaşa girer ve oranları nelerdir
hangi demirbaşı aldığınızı anlayamadım

Sayın mohicans ATİK listesinin hangi numarasına istinaden 12 yıl dediğinizi öğrenebilir miyim?

Sanırım 37.13 satırına göre, yalnız benimde kafama takıldı bu satırda hemzemin geçitlere ilişkin amortisman oranı var. Siz sanırım demiryolu işletmecisi değilsiniz :)

Bence 3.52 satırı esas alınmalı ve amortisman oranı %10,faydalı ömür 10 yıl olmalı.

Bilindiği üzere, 01.01.2004 tarihinden itibaren uygulamaya geçen Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerde Faydalı Ömür Listesi uygulaması 333, 339, 365 , 389 ve 399 nolu Tebliğlerle düzenlenmiştir.

İlgili tebliğlerde 1-6 bölümleri arasındaki sınıflamalar, tüm mükellefler için ortak hükümler içermekte ve bu iktisadi kıymetler genel olarak tüm sektörlerde ana faaliyete ilişkin aşamaların dışında kullanılan iktisadi kıymetlerden oluştuğu 1-6 bölümleri arasındaki sınıflamalar, tüm mükellefler için ortak hükümler içermekte ve bu iktisadi kıymetler genel olarak tüm sektörlerde ana faaliyete ilişkin aşamaların dışında kullanılan iktisadi kıymetlerden oluşmaktadırlar. Sektörel sınıflamalarda yer alan iktisadi kıymetler ise mükelleflerin faaliyet konuları dikkate alınarak tespit edilen ve bizzat üretim, imalat, hizmet vb. aşamalarda kullanılan iktisadi kıymetlerdir. Böylece, mükellefler öncelikle faaliyette bulundukları sektörü tespit ederek hangi iktisadi kıymetin hangi sınıflamaya dahil olduğunu belirleyeceklerdir. İlgili sektörde ismen belirtilmeyen ancak 1-6 bölümleri arasında yer alan iktisadi kıymetler ise 1-6 bölümünde gösterilmiş olan faydalı ömürleri üzerinden amortismana tabi tutulacaklardır.

Sektörel sınıflamada ismen belirtilmeyen iktisadi kıymetlerin 1-6 arasındaki sınıflardan herhangi birinde yer alması durumunda öncelikle 1-6 arasında yer alan amortisman oranları üzerinden amortismana tabi tutulmaları gerektiği açıklanmıştır.

Yukarıdaki soruda mükellefin hangi sektörde yer aldığı bilinmemektedir. Diğer tarafdan her ne kadar ilgili tebliğlerde önce sektöre bakılması daha sonra 1-6 bölümüne bakılması belirtilmişsede 1-6 bölümünde böyle bir iktisadi kıymetin yer almaması bizi emsal aramaya itmektedir. Buna göre bariyerlerle ilgili en uygun emsal 37.13 satırında yer almaktadır. Bana göre 12 yıl %8,33 uygulanması uygundur.

37.13'te hemzemin geçit dediğine göre ve hemzemin geçitler de ancak demiryolu olan bir firmada bulunabileceğine göre mecburen 3.52 satırını kullanmak gerekecek.

Kaldı ki büyük olasılıkla soruda kast edilen otopark bariyeri sanırım.

koraykarakaya ' Alıntı:
Yalnız 37.13 satırı da, 3.52 satırı da 1-6 bölümleri arasında yer alıyor. ...
???
37. Demiryolları Makineleri, Araç-Gereçleri ve Tesisleri

37 kod 1-6 arasında değildir. 37 ve sonrasındaki 37.xx.xx 37 kodda faaliyet gösterenler içindir.

Ben de 3.52'de olması gerektiğini düşünüyorum, zaten bu yüzden sordum. Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu var 3.52'de "Yürüyen merdivenler, platformlar, bariyerler, ve bunların benzerleri" deniyor. Buradaki bariyerler alışveriş merkezlerinin içinde olan bariyerler olmasın?

Amortisman listesini tekrar kontrol ettim, haklısınız zaten 37 bölümünün başlığı Demiryolları Makineleri, Araç-Gereçleri ve Tesisleri olduğu için, 3.52'yi kullanmak zorunlu görünüyor.

Arkadaşlar el terminali amortisman oranı nedir?Hiç biryerde bulamadım.

sayın sahin12,

KDV hariç tutar 900,00 TL ise amortsiman ayırmanıza gerek yok eğer üzeri ise ayırabilirsiniz.

4.2
Bilgisayar Donanımları: Kart okuyucular, kart deliciler, kart seçiciler, manyetik teyp üniteleri, yüksek hızlı yazıcılar, optik karakter okuyucular, yüksek saklama kapasitesine sahip üniteler, kağıt bant donanımı, kağıt ve bantlara bilgi kaydeden klavyeli makineler, yazıcılar, terminaller, teyp sürücüleri, disk sürücüleri, görsel imaj koruyucu tüpleri ve benzeri araçlar (Eğlence amaçlı kullanılan ekipmanlar bu sınıfa girmez)

Faydalı ömür 4 Yıl
Normal Amortisman Oranı o/o 25,00