DEMİRBAŞLARIN DEVRİ H.K.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Özlem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Haz 2005
Mesajlar
7
Kolay Gelsin Tüm Arkadaşlara

Büyük Deftere Tabi olan Bilgisayar işi ile iştigal eden firmamızın
bilgisayar işinden ötürü Demirbaşları çok fazladır.Ortak olduğu şirkete
Demirbaşları KDV ödemeden Devir etmek istiyorlar bayan tek başına işletme sahibi idi devir edeceği şirketde kendisi ve eşi ortak devri mümkünmüdür mümkünse izlenecek yol hakkıknda bilgi aktarabilirmisiniz.
Demirbaşları bilgisayar olduğundan çoğu yıpranmış ve kıllanılmıyor belkide Amortisman olarak kayıtlı olan malzemenin yarısı hurdada bu yüzden kullanmadıkları malzemenin satışını yaparak KDV sini ödemek istemiyor bu yüzdende şahıs işletmesini kapatamıyoruz.Fikir veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler
 
-öncelikle şahis işletmenizi büyük deftere geçirmeniz gerekecektir.
-Daha sonra mahkeme kararı ile şirkete devredeceksiniz.

kolay gelsin
 
Sayın Özlem,

Sayın Kum'a aynen katılıyorum.Kısaca yapacağınız işlem bu.Ancak demirbaşların hurda durumda olduklarından bahsediyorsunuz.Devir işlemide prosedür olarak bir miktar külfetli bir iş ayrıca hurdalarıla şirketin aktifini doldurmanın anlamıda pek yok.Demirbaşların rayiç değerleri ile satılması esastır mukayyte değerleri ile değil eğer bu durum sorunu çözüyorsa mesele kalmıyor.Eğer çözmüyorsa hiç değilse hurda durumda olanları elden çıkartıp temizlemenizi öneririrm eğer hurdaların değeri yoksa ve amortisman süresi dolmuşsa bilanço esasına tabi olanlarda ters kayıtla (duran varlık hesabı ile Amortisman hesabının) aftiften düşülmesi gibi demirbaş kayıtlarını kapatarak listeden çıkartınız.
 
merhaba,
amortisman süresini doldurmuş atiklerin ters kayıtla envanter kayıtlarından çıkarılması ile ilgili yasal bir dayanak (tebliğ vs..) var mı?
indirim konusu yapılmış KDV'nin durumu ne olacak?

kolay gelsin
 
semray' Alıntı:
merhaba,
amortisman süresini doldurmuş atiklerin ters kayıtla envanter kayıtlarından çıkarılması ile ilgili yasal bir dayanak (tebliğ vs..) var mı?
indirim konusu yapılmış KDV'nin durumu ne olacak?

kolay gelsin

Aşağıdaki alıntı Muasebe Sistemi Genel Tebliği Seri No.1'den ve 250-256 hesap gruplarının işleyişi ile ilgili.

Kod:
     İşleyişleri :
     Maddi duran varlıklar hesapları satınalma, devir, inşa veya imal bedelleriyle borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma yeteneğini kaybedenler ise, alacak kaydı ile hesaplardan çıkarılır.
 
Merhaba,
Sayın Tamer Bey,
Sn.semray ın sorusunu ben şöyle anladım.
Fatura kesmeksizin aktiften alacak kaydı ile çıkışını anlatmak istiyor sanırım.
Uygulamada birçok arkadaş KDV çıkması endişesiyle bu varlıklara dokunamıyor. Bazı arkadaşlar da ters kayıtla işi hallediyor.
Bu şekilde düşünürek yorumlamanız mümkün mü ?

Saygılarımla,
 
Merhaba,
Ben itfa olan demirbaşların aktiften çıkışı için fatura kesilmesi gerekmediğini düşünenlerdenim. Çünkü işletme dışına herhangi bir kıymet çıkışı olmamaktadır.
Sonra genel uygulama olarak (Örn.) 255 hesaptaki bir kıymetin amortismanını 257 hesaba yazıyoruz. Genel uygulama dışında V.U.K.321. maddeye göre uygulama imkanı olan 255 hesaba ait amortismanın yine 255 hesaba alacak yazılması uygulamasını yapmış olsaydık amortisman süresi bittiği zaman zaten 255 hesap bakiyesi "0" olacaktı.

KDV açısından herhangi bir işlem ve ödeme çıkacağını düşünmüyorum. Bir kıymet satın alınmış ve V.U.K. hükümlerine göre amortisman yoluyla giderleştirilmiş. Eğer amortisman süresi "1" yıl olsaydı doğrudan gider yazacak ve yüklenilen KDV indirim konusu yapılacaktı. Şu anki uygulamada "1" yerine muhtelif sürelerde gider yazılıyor ve yüklenilen KDV indirim konusu yapılıyor. Ama itfa olan bir kıymeti satacak olursak elbette bir teslim meydana gelecek ve satış bedeli üzerinden KDV hesaplanacaktır.
KDV kanununda itfa olan kıymetin Katma Değer Vergisi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Aksine indirilemeyecek KDV başlıklı 30. maddesi, Gelir veya Kurumlar Vergisi kanunlarınca gider yazılması kabul edilmeyen giderlerin vergisini indiremezsiniz demektedir. Burada Vergi kanunlarında indirimi kabul edilmeyen bir gider söz konusu değil, aksine açıkça tanımlanmış bir gider söz konusudur.

Ama uygulamada itfa olsa bile kıymetleri izleyebilmek amacıyla demirbaş listesinden, dolayısıyla aktiften silmediğimi de belirtmek isterim.

Yaşlanıyorum galiba :) :( yoruldum. Akıl akıldan üstündür diyerek birazda diğer arkadaşların yorumlarını bekleyelim.
 
Sayın Başkan ters kayıtla aktiften çıkarmanın dayanağını açıklamış.Bu dayanak olmasa bile VUK.nun amortismanla ilgili hükümleri yorumlandığında duran varlıklara aldığımız bir kısım giderlerin birden değilde amortisman ayrılarak giderleştirildiğini görürüz.Tabi amortisman süresi dolan bu varlıkların amortisman sürelerinin bitiminde fiilende amorti olmaları yani tamemen değerlerinin sıfırlanması söz konusu değildir.Hatta hala işletmelerde kullanılmaya devam edilirler.İşte bu durumda ters kayıtla aktiften çıkarılmaları doğru değildir.Ancak tamamen amorti olmuş fiilende değeri sıfırlanmış, kullanım dışı kalarak hurdasıda atılmış duran varlıkların kayıtlarda izlenmeside doğru değildir.
Sonuç olarak amortisman süresini tamamlamakla birlikte fiilende amorti olmuş ve atılmış duran varlıkların ters kayıtla kayıtlardan çıkartılması gerekir bu duran varlığın özelliğine göre ispat külfeti açısından bir tutanaklada tespitlenebilir.Ancak kalıntısı yani hurdası dahi bir değere sahipse satışında fatura düzenlenmelidir.Satılana kadar da 294 hesaba nakledilerek kayıtlarda izlenmelidir.Gerçekte bir satış yokken ya da işletmeden çekiş sözkonusu değilse duran varlık akyıtlarının kapatılması amacıyla düzenlenen faturalar ise malum gerçek durumu yansıtmayan yani daha acımasız fakat gerçek bir ifade ile SMİY belge olacaktır.
 
Merhaba,

Sayın Tamer Bey, Alo Maliye ye çok fazla emek veriyorsunuz gerçekten. Çok fazla yorulduğunuzdun da eminim. Değerli yorumlarınız için sağolun. Faydalanan herkese hakkınız geçiyor.
Sayın M.Kemal Bey de öyle güzel açıklamış ki tüm ayrıntılar var...Vergi Usul Kanunundan yola çıkarak....

Ben de M.Kemal Bey in açıklamarına ek olarak;
Bilmeyenler için 294 Hesabın adı: Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar. (Çeşitli nedenlerle işletmede kullanılma ve satış olanaklarını yitiren stoklar ve duran varlıkların izlendiği hesap.
SMİY: Sahte ve Muhteviyatı İtibarıyle Yanıltıcı (Belge)

Teşekkürler,
 
Üst