Ynt: Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular
Soru 1-Aşağıda bir şirketin kamuya açıklanan özet denetim raporu verilmektedir. Bu rapora göre aşağıdaki hususları yanıtlayınız.
a) Bu rapor SPK mevzuatına göre ne tür bir denetim sonunda düzenlenen rapordur?
b) Numara ile gösterilmiş paragrafların her birine ne isim verilir?
c) İkinci, üçüncü ve dördüncü paragraflar ne amaçla yani hangi raporlama standartlarını gerçekleştirmek amacıyla yazılmış paragraflardır?
SAMSUN DEMİR ÇELİK A.Ş.
01.01-31.12 2008 DÖNEMİNE AİT
BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
1- Samsun Demir Çelik A.Ş. 'nin (Şirket) 31.12.2008 tarihi itibariyle düzenlenmiş Bilânçosunu ve 01.01?31.12.2008 dönemine ait gelir tablosunu incelemiş bulunuyoruz. İncelemelerimiz genel kabul görmüş denetim ilke, esas ve standartlarına göre yapılmış ve dolayısıyla hesaplar ve işlemlerle ilgili olarak muhasebe kayıtlarının kontrolü ile gerekli gördüğümüz diğer denetim yöntem ve tekniklerini içermiştir.
2- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile 19 Ekim 2001'de imzalanan sözleşme gereği Şirket; 50 yıl süreyle "Görevli Şirket" olarak faaliyet gösterecektir. İmzalanan faaliyet müsaadesi 2059 yılında sona ermekte ve aktiflerin büyük bir bölümünün bedelsiz devredilme şartını ihtiva etmektedir.
3- Şirket ?in 01.01 ? 31.12.2007 dönemine ait mali tabloları başka bir denetim firması tarafından denetlenmiş olup, şartlı görüşler içermiştir.
4- Ordu Demir Çelik A.Ş. tarafından Şirket aleyhine 30.000.000 TL tutarında dava açılmış olup, henüz devam etmektedir. Şirket karşı dava olarak Ordu Demir Çelik A.Ş. aleyhine 35.000.000 TL tutarında alacağının tahsili için dava açmış olup, davalar devam etmektedir. (Not 13?5)
5- Görüşümüze göre söz konusu mali tablolar yukarıda madde 4?ün sebebiyet verebileceği etkiler dışında Samsun Demir Çelik A.Ş.? nin 31.12.2008 tarihindeki gerçek faaliyet sonucunu, mevzuata ve bir önceki hesap dönemi ile tutarlı bir şekilde uygulanan Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun doğru bir biçimde yansıtmaktadır.
Uyanık Uluslararası Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
member Firm of ABC International
Kemal Uyanık Sibel Pürtelaş
Sorumlu Ortak Baş Denetçi Sorumlu Ortak Denetçi