Derneğe Kesilen Serbest Meslek Makbuzu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bilanco
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Üstadlar Merhaba,

Yeni bir dernek dahil ettik. Şimdi bir makbuz kesicem. Derneğe kesilen makbuzlar yine vergi mükellefi olan gerçek kişi veya şirketlere kesilen makbuzlar gibimi olacak, farklılık var mı ? Bilgilerinizi bekliyorum...teşekkürler...
 
GVK madde 94

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica](3946 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişen madde. Yürürlük; 1.1.1994)
Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,
2.Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (4369 sayılı Kanunun 81/C-8 maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 1.1.1999) (Noterlere(1) serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç);
a) 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden,
(2009/14592 sayılı B.K.K. ile % 17. Yürürlük; 3.2.2009)(2)
b) Diğerlerinden, (2009/14592 sayılı B.K.K. ile %20. Yürürlük; 3.2.2009)(3)

[/FONT]

İyi Günler.
 
üstad bunu okumuştum fakat anlayamadım. stopajlı kesicez diyor sanırım.

Makbuzda stopaj kdv olacak. Mesela kira giderinde gider olarak 200 TL net kirası var ise 250 TL gider yazıyoruz işletme defterine
Bizim makbuzlarda gider olarak yazılacak tutar nedir ?
 
Makbuzda tevkifat ve kdv olacak evet.
Defterinize hasılatı+kdv'yi ekleyeceksiniz.
Tevkifat tutarınızı yıllık gelir vergisi beyannamenizde mahsup edeceksiniz.(mahsuptan sonra bir rakam kalır ise iadesini istersiniz)


İyi Günler.
 
Üstad, ben dernek işletme defteri açısından sordum. Derneğin defterine hangi tutarı işliycez, teşekkürler...
 
VUK madde 194/1

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica] Gider kısmına: Satın alınan mallar veya yaptırılan hizmetler karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletme ile ilgili diğer bütün giderler;

İyi Günler.
[/FONT]
 
Sayın Demiral dernekler genel olarak işletme defteri tutar evet, ama bunun yasal dayanağı VUK md.194 değildir. VUK md.194'e göre işletme defteri tutmak için öncelikle mükellefin VUK'a göre defter tutmak zorunda olanlar arasında sayılmış olması gerekir. Peki kimler VUK'a göre defter tutmak zorundadır?

"Aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar:
1. Ticaret ve sanat erbabı;

2. Ticaret şirketleri;

3. İktisadi kamu müesseseleri;

4. (2365 sayılı Kanunun 24'üncü maddesiyle değişen bent) Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler;

5. Serbest meslek erbabı;

6. Çiftçiler.

(2365 sayılı Kanunun 24'üncü maddesiyle değişen fıkra) İktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlere tabidirler."

Göreceğimiz üzere derneğe ait iktisadi işletme VUK md.172'ye göre tüccarlar ile aynı esaslara göre defter tutmak zorundadır, ama dernekler değildir.

Peki dernekler neden işletme hesabı esasına göre defter tutar, yasal dayanağı nedir diyeceksiniz haklı olarak. Onun da cevabı Dernekler Yönetmeliği madde 32/a-5'te yer almaktadır.

"Dernekler aşağıda yazılı defterleri tutarlar.

5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir."
 
Sayin koraykarakaya,

Vuk madde 194 u yazma nedenim diger uyelerinde faydalanmasi icin isletme defterine nelerin gider olarak yazilacagini belirtmek icinde dikkat ederseniz zaten kanun maddesi giderleri acikliyor yani ben isletme defterinin tutulmasi icin yasal dayanagi vuk 194 demedimki.

Zaten derneklerin isletme defterini hangi kanun maddesine gore tutacagini belirtmissiniz zaten ekleme yapmama gerek yok.

İyi Gunler.
 
sayın demiral,
dernekler sadece işletme defteri tutmazlar. belirlenen haddi aşanlar ile isteyenler bilanço usulünde defter tutarlar. keseceğiniz smm'nu ise brüt tutar+ kdv olarak gidere işleyeceksiniz.
selamlar
 
sayın demiral,
dernekler sadece işletme defteri tutmazlar. belirlenen haddi aşanlar ile isteyenler bilanço usulünde defter tutarlar. keseceğiniz smm'nu ise brüt tutar+ kdv olarak gidere işleyeceksiniz.
selamlar

Sayın ibalcim,

Dernekler sadece İŞLETME DEFTERİ TUTAR diye bir açıklama yazdım mı ?
6 nolu mesajımda nasıl gidere işleneceğini zaten bildirmiştim. Brüt tutar (Net tutar+stopaj tutarını) + Kdv tutarını.

Derneklerin bilanço esasına göre defter tutma bilgisini verdiğiniz için eksik bilgiyide o zaman tamamlayalım,

İşletme hesabına göre defter tutan dernekler kamu yararına hizmet eden dernekler ve yıllık brüt gelirleri 2012 yılı için beşyüz bin TL'yi aşan dernekler takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutmaları gerekir.

İşletme hesabına göre defter tutan dernekler belirtilen hadlere bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço usulune göre defter tutabilir.

Bilanço esasına geçen dernekler üst üste iki hesap dönemi boyunca mevzuatta belirtilen haddin altına düşmesi durumunda takip eden yıldan itibaren işletme hesabına dönebilirler.

İyi Günler.
 
Üst