Devir

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Bir mükellefimiz tamamen keyfi bir şekilde defterlerini almak istiyor. sene sonuna kadar sözleşmemiz var

1)sene sonuna kadar olan ücretleri talep edebilirmiyiz?

2) yevmiye ve defteri kebirleri tabii ki bastırıp vereceğiz. ama örneğin muavinleri istiyorlar vermek zorunda mıyız?
 
1-) İlgili yılda sözleşmeniz varsa sözleşme hükümlerine bakınız.vazgeçilmesi haline bir yaptırım mevcut mu? Mevcut değilse bırakabilir.
2-)Sonuçta istediği döneme ait ekmeği yediniz belli bir ücret aldınız şimdi yoo hayır Ben sizin ekmeğinizi yemedim demek yanlış olur. Tuttuğunuz döneme ait 3 yıl sonrada soru sorsa cevaplayacaksın mesleki ahlak bunu gerektirir. Bunu neden dolayı yaptın diye sorsa bile cevap vereceksin ki Bizim meslek mensupları yüksek bir onura sahip diyebilelim. Unutmaki elinde sonunda o defter başka bir meslek mensubunun eline geçecek yarın diğer meslek mensubunun konumunda sen olacaksın. Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma!!!
 
Sözleşmemiz tabii ki hepimizin kullandığı matbu sözleşme ve bu hüküm var..

yaklaşık 25 senedir iş hayatının içinde biri olarak bir çok kez defter aldım veya devrettim ve böyle bir etik tavsiyeye inanın ihtiyacım yok. eğer zaten olay normal gelişse bu soruyu da sormazdım ama alan meslek mensubu ve mükellef olayı gayet sinsi bir şekilde gerçekleştirdikleri ve mağdur olduğum için benim sorum sadece işin hukuki veya işte mesleki kural boyutu ahlaki boyutu değil. tabii ki ileride resmi anlamda bir denetim vb olsa cevap vereceğiz ama benim merak ettiğim şu anda devirde zorunlu olarak vereceklerimiz?
 
Tüm defter ve belgeleri devir teslim tutanağı ile vermeniz gerekir. Zaten bu aşamadan sonra o mükelleften hayır gelmez. Ancak sözleşmeniz gereği süre sonuna kadarki ücretinizi isteme hakkınız vardır. Gerekirse yargıya başvurarak tahsil edebilirsiniz.
 
Sözleşme sonuna kadar olanki ücretinizi alabilirsiniz. Fakat istediği bilgileride vermek zorundasınız. Çünkü defterlerin mülkiyeti sahibine ait. Sözleşme karşılığı size bir ücret ödemiş (ödemiş olduğunu varsayıyorum) sizde bu ücret karşılığı hizmet vermeyi taahhüt etmişsiniz. Örnek vermek gerekirse mükellef sözleşmedeki ücreti kabul edip size ödeme yapar ama siz genede bilgi vermezseniz sizi bağlı bulunuğunuz oda ya da şikayet edebilir. vs. gibi uzar gider. Benim nacizane fikrim karşı taraf çalışmayı istemiyorsa ücret borcuda yoksa çok fazla takılmamak. Varsın ucuza tutup emeğini zayii ettiren ettirsin...
 
Meslek yasamız gereği yeni alacak meslek mensubu önceki meslek mensubunun (kendi isteği ile bırakmamış ise)aldığından daha düşük ücretle iş yapamaz.
 
Sn. merkür2 niyetinde insanın kötülük varsa yüksekten keser makbuzu düşükten alır ücretini herkesin vicdanı kendine insan ilk baş kendi mesleğine değeri kendisi verecekkki bişeye benzesin...
 
Valla defter devir ederken kalan ayların parasını isteyince ipler iyice kopma noktasına geliyor ki ; ben bunu pek tasvip etmiyorum. Çünkü yolda birbirimize selam vercek yüzümüz kalmalı bence. Şahsi görüşüm. Zaten gitmek isterse mükellef , parayı alsanızda almasanızda ister istemez arada bir gerilim oluyor. Birde bunu katmerlemek kalan ayların ücretinide istemek manevi açıdan yorucu olur diye düşünüyorum. Bir mükellef gider bir yenisi elbette gelir. Olaya böyle bakmak lazım. Birde matbu sözleşmemizde taraflardan biri sözleşmeyi istediği zaman fesh edebilir ibaresi var. Mükellefte bunu ileri sürebilir o zaman. Biraz daha duyarlı olmakta fayda var diye düşinüyorum.
 
Sözleşme sonuna kadar olanki ücretinizi alabilirsiniz.Fakat istediği bilgileride vermek zorundasınız. Çünkü defterlerin mülkiyeti sahibine ait. Sözleşme karşılığı size bir ücret ödemiş (ödemiş olduğunu varsayıyorum) sizde bu ücret karşılığı hizmet vermeyi taahhüt etmişsiniz. Örnek vermek gerekirse mükellef sözleşmedeki ücreti kabul edip size ödeme yapar ama siz genede bilgi vermezseniz sizi bağlı bulunuğunuz oda ya da şikayet edebilir. vs. gibi uzar gider. Varsın ucuza tutup emeğini zayii ettiren ettirsin...

benim kanaatim :

defterlerin mülkiyeti zaten mükellefe ait. Sözleşmenin konusuna bakmak lazım. ekstra bir şey yazılmış mı? muavin talep etmesi ayrıca bir hizmettir.

Siz sözleşme ile defterini tutmak ve beyanlarını vermek zorundasınız genel sözleşmeye göre.

Defteri yazdırır verirsiniz çalışmak istemeyen mükellef te başkası ile çalışır.

odadan da görüş alabilirsiniz.
 
'7.5) İş bu sözleşmede taraflardan iş sahibinin yükümlülüğü olan aylık ücret ödemelerinin üst üste iki kez ödenmemesi durumunda, meslek mensubuna /ortaklık bürosu veya şirket tarafından ücretin ödenmediği, bağlı olduğu meslek odasına bildirdiği tarihten itibaren, bu sözleşme gereği, vadesi gelmeyen tüm ücretlerin muaccel hale geldiğini iş sahibi kabul ve taahhüt eder.

ödemenizi de iki ay üst üste ödemedi ise bu maddeye göre hukuki işlem yapabilirsiniz.
 
benim kanaatim :

defterlerin mülkiyeti zaten mükellefe ait. Sözleşmenin konusuna bakmak lazım. ekstra bir şey yazılmış mı? muavin talep etmesi ayrıca bir hizmettir.

Siz sözleşme ile defterini tutmak ve beyanlarını vermek zorundasınız genel sözleşmeye göre.

Defteri yazdırır verirsiniz çalışmak istemeyen mükellef te başkası ile çalışır.

odadan da görüş alabilirsiniz.


Bence böyle dememek lazım bir çoğumuz meslek mensubu bir çoğumuzda meslek mensup adayı bugün bize olan yarın sizede olur verin derim.
 
Üst