Devirden Sonra Personelin Ücret Değişikliği

Üyelik
17 Ağu 2012
Mesajlar
23
Konum
İstanbul
Ocak ayında devir alınan bir işyerinde, eski işveren tarafından personele yeni yıl itibariyle yapılan yüksek oranda ücret artışı, yeni işverence geri alınabilir mi ya da oran düşürülebilir mi?
Henüz ocak bordrosu çıkmadığı için, ücret düşürme şeklinde görünmeyeceği için bir sakınca teşkil eder mi?
 
4857/6 ncı madde ile ".....devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer"
İş sözleşmesinin üç ana unsurundan birisi "ücret"tir.İşcilerin mevcut ücretleri de,bu unsur çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Anılan maddenin birinci fıkrası yönünden,işcinin elde etmiş olduğu kazanılmış hakları korunmalıdır.Devir sonucu işci aleyhine olası değişiklikler,işcinin kabülüne bağlıdır,böylesi değişikliğin tek taraflı olarak yapılması korunmaz.
Olayınızda,bu süreç içinde ("devir"konusu gündeme geldiğinden olsa gerek diye düşünüyorum!..),devreden işverenin,her yıl-dönem-ücret artışı zamanında yapılandan daha fazla ücret artışı yapmış olduğu anlaşılmakatadır.Böyle olmuş olsa dahi ağırlıklı görüşüm, devir öncesi yapılan artışın kabül edilmesi gerektiği yönündedir.
Bu durumun çalışanlar ile görüşülerek sonuçlandırılmasında fayda var.
 
Bordrodfa artıs henuz olmamıs, Yanı bır zam sozu/ vaadı var eskı ısveren tarafından ama uygulanmıs degıl, herhangı bır yazılı belge varmı yenı ucretı belırten?
 
Sn.Keremcemin iletisi de çok yerindedir.
Bu durumu dikkate alarak belirtelim ki;
-Devir sözleşmesinde işcilerle ilgili genel hükümler(veya devir sözleşmesi ek indeki listede) işcilerin ücretleri,(her bir işcinin)görevi , net(temel)ücreti var ise giydirilmiş net ücret, yahut bürüt şeklinde belirtilmiş,
-Son ücret artışı devir tarihinden önce yapılmış,işcilere tebliğ olunmuş,bu şartlarda devir gerçekleştirilmiş-sözleşme taraflarca (olaki sözleşme veya ek liste işcilerer tarafından da )imzalanmış,
ise devralan işveren yönünden iş biraz daha zorlaşacak(çok zor) demektir.
 
Herhangi bir yazılı belge yok. Ama nasıl olsa devir olacak diye artış konusunda oldukça bonkör davranılmis sanıyorum
 
Devır sonrasında bır zam zorunlulugu yok netıcede. Devırle bırlıkte calısanların tamamında bır kafa karısıklıgı, bır dolu acabalar olacaktır/ vardırda.
Yasal olarak aynı ucretten devam edebılırsınız / sozlesmelerde belırlenmıs bır zam oranı varsa onunla devam edebılırsınız, ya da beklersınız kacan kacar, ona gore davranabılırsınız...
 
Sözleşmelerde yazılı olmayıp,ücret artışlarıyle ilgili olarak,öteden beridir sürekli her yıl(yılın belirli bir döneminde) uygulana gelen işyeri uygulamaları oluyor/olmuş ise bu durumu da dikkate almak gerekir.
 
Haklısınız sn Aydemır.Devır sonrası calısanların performanslarını degerlendırebılmek ıcın bır sure tanımak ve ona gore degerlendırmek ısteyecektır dıye dusunmustum.
 
Üst