fonradar

Devre Tatil Sözleşmesi

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
20
Degerli arkaraşlarım.

Tanıdığım bir arkadaş devre tatil sözleşmesi imzalamış. Fakat imzaladıktan sonra vazgeçmek istemiş sözleşme yaptığı firma bunu kabul etmemiş. On günlük cayma hakkını kullanamayacağı söylenmiş. Çünkü sözleşmeyi tesiste imzaladığı için. Devre tatil sözleşmesinde CAYMA HAKKI maddesinde

" Cayma Hakkı

Madde 6 — Tüketici, sözleşmenin her iki tarafça imzalanmasından itibaren on gün içinde hiçbir sebep göstermeksizin ve hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin cayma hakkını kullanarak sözleşmeden dönebilir.
Sağlayıcı, bu süre dolmadan devre tatil sözleşmesine konu mal ve/veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Sözleşmenin, devre tatil sözleşmesine konu tesiste akdedilmesi halinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu durumda, sözleşmenin devre tatile konu tesiste yapıldığını ispat külfeti sağlayıcıya aittir. "

bu maddeye göre on günlük cayma hakkını kullanamayacagı söylenmiş. bu madde gerçekten bu şekildemi yorumlanıyor acaba, yada on günlük süre dolmadan noterden cayma hakkını yapabilirmi.

Degerli bilgileriniz için teşekkürler.



Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığımı için düzeltilmiştir.
 
Merhaba,
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6/B maddesi ile Devre Tatil sözleşmeleri tanımlanmış ve uygulama için Bakanlık yetkili kılınmış.

Kod:
           Devre Tatil
            Madde 6/B - (Ek: 6/3/2003-4822/9 md.)

            Devre tatil sözleşmeleri, en az üç yıl süre için yapılan ve bu süre zarfında yıl içinde, belirli veya belirlenebilecek ve bir haftadan az olmayacak bir dönem için bir veya daha fazla sayıdaki taşınmazın kullanım hakkının devri ya da devri taahhüdünü içeren ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu, yazılı sözleşme ya da sözleşmeler grubudur.

            Devre tatil sözleşmelerine ilişkin usul ve esasları Bakanlık belirler.

Sanayi Bakanlığı tarafından yayımlanan "DEVRE TATİL SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" ile uygulama esasları belirlenmiş. Ama ne yazıkki ilgili yönetmeliğin "Cayma Hakkını" düzenleyen 6. maddesi ile bahsettiğin sözleşmenin "Cayma Hakkını" düzenleyen maddeleri uyumlu.

Kod:
Cayma Hakkı
Madde 6 — Tüketici, sözleşmenin her iki tarafça imzalanmasından itibaren on gün içinde hiçbir sebep göstermeksizin ve hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin cayma hakkını kullanarak sözleşmeden dönebilir.

Sağlayıcı, bu süre dolmadan devre tatil sözleşmesine konu mal ve/veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Sözleşmenin, devre tatil sözleşmesine konu tesiste akdedilmesi halinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu durumda, sözleşmenin devre tatile konu tesiste yapıldığını ispat külfeti sağlayıcıya aittir.

Yukarıdaki bu hükmü koyulmasının mantığını anlayamadım. Görünüşe göre her şey mevzuata uygun. Eğer sözleşme, ilgili tesiste imzalandı ise ve karşı tarafın bunu ispat olanağı varsa yapılacak bir şey yok gibi görünüyor.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
 
Tamer Bey.

Cevabınız için teşekkürler.

" Sağlayıcı, bu süre dolmadan devre tatil sözleşmesine konu mal ve/veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Sözleşmenin, devre tatil sözleşmesine konu tesiste akdedilmesi halinde, bu hüküm uygulanmaz. " bu hüküm den benim anladığım, kişiyi on günlük süre zarfında borç altına sokacak bir belge alamaz ödeme isteyemez ama sözkonusu tesiste imzalanmışsa ödeme veya senet alabilir diye anladım. Ama buradaki on günlük sürede bozuluyormu problem burada.
 
Merhaba,
Tekrar ve dikkatli okuyunca başka anlamlar çıkarmaya başladım ve yorumunda haklı olduğunu düşünüyorum. İkinci fıkrada bahsedilen "hüküm" borç altına sokacak senet v.s. alınamayacağı ile ilgili hüküm olarak düşünmek lazım. Aksi takdirde doğrudan "cayma hakkı" kullanılamaz şeklinde kullanılırdı.

Eğer 10 günlük cayma süresi geçmediyse Noter'den bir ihtarname çekerek cayma hakkını kullandığınızı bildirebilirsiniz.
 
Üst