Devredilemeyen Hisse

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ripolteks
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
8 Eki 2008
Mesajlar
9
Arkadaşlar,

Fiili olarak ltd şirketten ayrılmış bir ortak, diğer ortakların hisse devrine yanaşmaması nedeniyle hisselerini devredemiyor. Bu durumda hukuki olarak nasıl bir yol izlenmelidir.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

şirketten bağımsız birine birine devretsin illa diğer ortaklara devredecek diye bir kaide yok.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Syn Emeksiz,

Hisse devri için karar defterine karar alınması ve diğer ortakların imzası gerekmiyor mu ? Şirket hissesinin sizin dediğiniz gibi otakların bilgisi olmadan 3. bir kişiye devir mümkün mü ? Eğer sizin dediğiniz şekilde bu mümkünse, hisseyi devredecek 3. kişiyi nerden bulacağız.

Saygılar.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

karar alınması gerekiyor tabiki 3. kişiyi devretmek isteyen bulacak ayrıca ilk önce noterden devir senetini yapacağınız için şirket ortaklar kurulu devir senedine istinaden karar alacak.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Syn Emeksiz,

Benim bildiğim kadarıyla önce karar alınmalı, ardından bu karara istinaden noter devir işlemi yapılmalı. Diyelim sizin dediğiniz gibi 3. bir şahıs bulduk, (gazete ilanı versek başvuran olur mu acaba) noterden devir işlemini yaptırdık. Ortaklar karar defterine işlemeye yanaşmaz ise, bu durumda ticaret odasında hisse devir işlemlerini nasıl yapacağız.

Noterden devir yapıldıktan sonra, ortakların buna itiraz hakkı yok mu ? İllaki imzalamak zorundalar mı ? Karar defterinde hisse devri kararını imzalamak istemezlerse (kıllık yaparlarsa) nasıl imzalatacağız.

Yardımlarınız için teşekkür ederim, ama aradığım cevabı bulmuş değilim, diğer forum üyelerinden cevap bekliyorum. Kolay gelsin.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

ilk önce devir işlemi noterden yapılır ilk ortaklığın (devredecek ortak için) başladığı gazeteyle birlikde gidecek eski ortak ve yeni ortak hisse devir senedini yaptıracak. karar alıp yayınlatmak şirket ortaklar kuruluna kalmış 15 gün içinde yayınlatmazsa ilgili yaptırımlarla karşılaşırlar. adam devretmiş gitmiş hissesini. sonrasını neden düşünme ihtiyacı hissediyorsunuz? varsa ortaklar pay defteri onuda doldurup onaylatın noterden. benim bildiğim bu.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Syn Emeksiz,

Yardım etmek istemenizi saygıyla karşılıyorum, rica ederim beni yanlış anlamayın, çok teşekkür ederim.

Noter devir sözleşmesinden sonra, ortakların karar alıp, ticaret odasına 15 gün içinde başvurmasının yaptırımı nedir. Bildiğim kadarıyla noter satış sözleşmesinde kalan, ticaret siciline işlenmeyen hisse devirleri geçerli sayılmıyor. Yanılıyormuyum acaba..

Anlaşılan forumda ikimiz dışında kimse yok.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

ekteki dosya sizin ihtiyacınızı karşılıyacaktır umarım.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Yanılmıyorsunuz ..
Arkadaşlarım yukarıda zaten olayı anlatmışlar? LTD ise ortaklar kurulu kararı .. noter.. ticaret sicil tescili filan .. şayet AŞ ise yönetim kurulu kararı hisse devir temlik sözleşmesi ortak pay defteri falan filan.. ama her şelik de karar alınıp noterden hisse devir sözleşmesi ve ticaret sicil gazetesi hatta AŞ lerin de genel kurulda onaylanması bile söz konusu.. fakat ayrılmak isteyen bir ortağın ayrılma kararına diğer ortakların şerh koyması hukuksal bir süreç başlamasına sebep olacak tespitler yapıldıktan sonra noter ihtarı yapılarak gerekirse izalei şuu davası ile şirketin tamamının satışı bile söz konusu olabilir. Bu konuda dikkat edin.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Syn Emeksiz,

Verdiğiniz dosyayı indirdim ama açamadım, bu dosyayı açmak için hangi proğramı kullanmalıyım.

Syn Cabri

fakat ayrılmak isteyen bir ortağın ayrılma kararına diğer ortakların şerh koyması hukuksal bir süreç başlamasına sebep olacak tespitler yapıldıktan sonra noter ihtarı yapılarak gerekirse izalei şuu davası ile şirketin tamamının satışı bile söz konusu olabilir. Bu konuda dikkat edin.

Yukardaki izahınızı biraz açabilirmisiniz.

Şimdi hem fikir olduğumuz konu şu ;

Şirket hissesinin geçerli sayılması için karar defterinde karar alınması ve Ticaret sicil gazatesine yayınlanması şart. Hissesini devretmek isteyen ortağa diğer ortakların musade etmemesi, nasıl bir hukuksal bir süreç başlatır. Benim araştırdığım kadarıyla, (zannedersem sizin yukardan kast ettiğinizde aynı şey) hissesini devretmek isteyen ortağın, mahkemeye başvurup şirketin feshini talep etmesi gerekiyor.

İşte Bu noktada;

-Şirketin feshini hangi mahkemeye ne şekilde dava konusu yapabiliriz.
-Elinde bu konuda dava örneği olan arkadaşımız var mı.
-Şirketin feshi konusunda ortağın dava açması, sonucunda diğer ortakların durumu ne olur ? Bu durum onları nasıl etkiler, fesih kararı çıkarsa şirketin ve tüm ortakların durumu ne olur.

Cevabını aradığım sorular bunlar.

yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

office 2007 ondan açamamış olabilirsiniz şimdi tekrar deneyin.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Syn Emeksiz,

Dosayı açtım ve okudum. Bu durumda anladığım kadarıyla şirket ortağı hissesini devredecek birini bulur, noterden devri yapıp, sicile başvurarak diğer ortakları tescil için istetebilir. Eğer diğer ortaklar tescil e yanaşmazlarsa sicl tarafından para cezasına çarptırılırlar.

Hisse devrini yapacak 3. bir şahıs bulabilirsek, bu yol izlenebilir. Ancak ben daha çok şirket ortağı olan bu şahsın, ortaklık yetkisine dayanarak şirketin feshini isteme hakkı, üzerinde duruyorum. Ortağın böyle bir hakkı nasıl, ve ne şekilde kullanacağını öğrenmek istiyorum. Ve böyle bir durumun neticesi ne olur ? öğrenmek istediğim konu bu..

Tekrar teşekkür ediyorum, bu arada ticaret siciin yapısı ve tescil işlemleriyle de ilgili genel bir bilgiye sayenizde erişmiş ve öğrenmiş oldum.
 
Ynt: Devredilemeyen Hisse

Limited şirketlerde ortak payını nasıl devreder?



Payın devrinin şirkete karşı geçerli olabilmesi için pay defterine kaydedilmesi; kaydın yapılabilmesi için de ortakların ağırlaştırılmış nisap ile devre muvafakat etmesi gerekir. Hisse devir sözleşmesi tarafları bağlar.



Ortakların muvafakatı bir ortaklar kurulu kararı olarak verilir. Ortakların en az dörtte üçünün payın devrine muvafakat etmeleri ve bunların da esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olmaları şarttır.Kanunun öngördüğü bu nisap ana sözleşme ile daha da ağırlaştırılabilir ancak hafifletilemez. Ana sözleşmeyle payın devri tamamen de yasaklanabilir.



Ortaklar devri gerekli nisapla muvafakat ettikleri taktirde devir pay defterine kayıt edilir.



Şirket mukavelesiyle, kendi rızaları ile ortaklara şirketten çıkma hakkı tanınabileceği gibi bu hakkın kullanılması muayyen şartlara da tabi tutulabilir. Örneğin şirketten ayrılmayı arzu eden ortağın hissesini diğer bir ortak veya ortaklara devir etmeleri zorunlu kılınabilir. Mukavelede bir hüküm bulunmuyorsa her ortak haklı sebeplere dayanmak şartıyla şirketten çıkmasına müsaade edilmesini veya şirketin feshini mahkemeden talep edebilir
 
Üst