Diib Kdv Muafiyet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gkcn33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba biz DİİB aldık. İlk ithalatımızı gerçekleştirdik. Kdv muafız. İthalatı da 75 gün vade ile aldık. İthalat masrafını ithalat faturasını ve kdv muhasebe kaydını nasıl yapacağım. Hangi kodlara masrafları gireceğim. Bu konuda hiç tecrübem yok. Mali müşavirimiz de yok bilgi alacağım. İthalat ve DİİB kapsamında muhasebe kaydını detaylı anlatırmısınız.

Diib sadece gümrük vergileri ile kdv açısından muafiyet tanıyan bir sistemdir. Gümrükteki vergilerin tahsil edilmeyerek teminata bağlanması, karşılığında da diib şartlarının yerine getirilmesi ile alınan teminatların iadesi üzerine kurulmuştur.
Bunun dışında ithalatın muhasebe kaydının belgesiz (normal) ithalattan farkı yoktur. Mal bedeli+navlun+ardiye+gümrük müşaviri ücreti+vs. masrafları 159 hesapta toplayıp, ithalatın gerçekleşmesi ile 150/153 vs. hesaplara alacaksınız. Ba bildirimini ise fiili ithalatın yapıldığı dönemde yapacaksınız. (396 VUK tebliğinin, 418 tebliğle değişen 3.2.2 paragrafını inceleyiniz.)

Diib sadece gümrük vergileri ile kdv açısından muafiyet tanıyan bir sistemdir. Gümrükteki vergilerin tahsil edilmeyerek teminata bağlanması, karşılığında da diib şartlarının yerine getirilmesi ile alınan teminatların iadesi üzerine kurulmuştur.
Bunun dışında ithalatın muhasebe kaydının belgesiz (normal) ithalattan farkı yoktur. Mal bedeli+navlun+ardiye+gümrük müşaviri ücreti+vs. masrafları 159 hesapta toplayıp, ithalatın gerçekleşmesi ile 150/153 vs. hesaplara alacaksınız. Ba bildirimini ise fiili ithalatın yapıldığı dönemde yapacaksınız. (396 VUK tebliğinin, 418 tebliğle değişen 3.2.2 paragrafını inceleyiniz.)
Üstadım 418 ile değişen kısmını ben şu şekilde yapıyorum: Öncelikle malın gümrük vergisi varsa gümrük vergisi matrahını yoksa kdv maytrahını ba bildirimimde bildiriyorum. Dönem olarak ise vedoptan aldığım kapanma tarihine göre ba da bildirim yapıyorum. Neden yazdım çünkü bir meslektaşımla bu konuda aylardır anlaşamıyorum. Bir müşterimin müşterisinin mali müşaviri bs de ısrarla fatura tarihinde mb döviz alış kuru üzerinden bildirim yapıyor ve bu konuda vergi dairesiyle görüştüğünü ısrarla benim yanlış yaptığımı vurguluyor. Kendimi tebliğin kollarına bırakmış durumdayım ama bu noktada kafamı kurcalıyor bu kadar ısrar vs sizin yorumunuz nedir?
saygılar
bil_gin

191 hesaba kayıt yapmıyacakmıyım. Sonuçta KDV beyannamede var. Teminat mektubu olduğundan ödemedik. Hem teminat için hemde KDV için muhasebe kaydı yapmayacakmıyım. Mesela
Beyanname :31.900 USD kur:2.1306 Beyanname tarihi 15.04.2014 ama beyanname kapanmamış. Ben 15.04 tarihli alış ft. 159 hesaba kayıt yapacağım. Beyanname kapandığı zaman 150 hesaba alacam. Aşağıdaki rakamlar beyanname tl.
ft tutar:67.966,14
Y.içi harcamalar:1.000
Kdv Matrahı:68.966,14
KDV:5.517,29
muhasebe kaydını nasıl yapacağı.Teminat mektubu 6.700 tl.
Hiç ithalat işlemi yapmadım. İlk defa yapacağım.

Sn.gkcn33, KDV'yi ödemediğiniz için indirim konusu yapmayacaksınız.Beyannamede, kdv ve vergi matrahına ulaşmak için bazı masraflar ilave edilir.Beyanname üzerindeki hiçbir gider kalemini de kayıtlarınız almayacaksınız. Fiilen ödeme yaptığınız fatura, gümrük makbuzu vs. gibi belgelerdeki gider ve kdv leri kayıtlarınıza alınız.
Teminat mektubunu da her diib için ayrı olmak üzere nazım hesaplarda takip edebilirsiniz.

Üstadım 418 ile değişen kısmını ben şu şekilde yapıyorum: Öncelikle malın gümrük vergisi varsa gümrük vergisi matrahını yoksa kdv maytrahını ba bildirimimde bildiriyorum. Dönem olarak ise vedoptan aldığım kapanma tarihine göre ba da bildirim yapıyorum. Neden yazdım çünkü bir meslektaşımla bu konuda aylardır anlaşamıyorum. Bir müşterimin müşterisinin mali müşaviri bs de ısrarla fatura tarihinde mb döviz alış kuru üzerinden bildirim yapıyor ve bu konuda vergi dairesiyle görüştüğünü ısrarla benim yanlış yaptığımı vurguluyor. Kendimi tebliğin kollarına bırakmış durumdayım ama bu noktada kafamı kurcalıyor bu kadar ısrar vs sizin yorumunuz nedir?

Direkt yurtdışından ithal edilen malların Ba bildiriminde sorun çıkmıyor. Sorun serbest bölgelerden ve gümrüklü antrepodan devir yoluyla alınan malların ithalinde çıkıyor. Bunun nedeni de 396 (ve 418) sayılı tebliğin bu konuda net bir görüş bildirmemesidir. Serbest bölgedeki firma fatura kesiyor, sen beyanname ile ithalat yapıyorsun. Tebliğde serbest bölgedeki firmanın BS bildirimi için "serbest bölge işlem formunun" tarih ve tutarını esas alacaksın, ithalatçı için ise fiili ithalat tarihinde, beyannamedeki tutarları esas alacaksın diyor. Vergi dairesinde farklılık olmaması için ben bu firmalarla mutabakat yaparak aynı dönem ve tutarda bildirim yapıyorum.

Direkt yurtdışından ithal edilen malların Ba bildiriminde sorun çıkmıyor. Sorun serbest bölgelerden ve gümrüklü antrepodan devir yoluyla alınan malların ithalinde çıkıyor. Bunun nedeni de 396 (ve 418) sayılı tebliğin bu konuda net bir görüş bildirmemesidir. Serbest bölgedeki firma fatura kesiyor, sen beyanname ile ithalat yapıyorsun. Tebliğde serbest bölgedeki firmanın BS bildirimi için "serbest bölge işlem formunun" tarih ve tutarını esas alacaksın, ithalatçı için ise fiili ithalat tarihinde, beyannamedeki tutarları esas alacaksın diyor. Vergi dairesinde farklılık olmaması için ben bu firmalarla mutabakat yaparak aynı dönem ve tutarda bildirim yapıyorum.
Şahsen 418 sayılı VUK tebliğinin aşağıa alıntıladığım bölümüne istinaden eğer gb düzenlenmişse ona göre beyanda bulunuyorum. Diğer türlü işlerin dahada karışacağını düşünüyorum çünkü gb kapanış tarihi ile sbif tarihleri arasında ciddi farklılıklar olabiliyor . Derseniz ki bunu biri kontrol eder mi? belli mi olur büyük ikramiye bizede vurabilir :)
Saygılar;
bil_gin
Ayrıca serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin yurt içiyle yaptıkları alış-satış işlemlerinin bildirilmesinde; gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmesi hallerinde bu beyannamelerin kapanma tarihleri ve tutarları, gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmemesi durumlarında ise serbest bölge işlem formu tarihi ve tutarı dikkate alınacaktır.