Üstadım 418 ile değişen kısmını ben şu şekilde yapıyorum: Öncelikle malın gümrük vergisi varsa gümrük vergisi matrahını yoksa kdv maytrahını ba bildirimimde bildiriyorum. Dönem olarak ise vedoptan aldığım kapanma tarihine göre ba da bildirim yapıyorum. Neden yazdım çünkü bir meslektaşımla bu konuda aylardır anlaşamıyorum. Bir müşterimin müşterisinin mali müşaviri bs de ısrarla fatura tarihinde mb döviz alış kuru üzerinden bildirim yapıyor ve bu konuda vergi dairesiyle görüştüğünü ısrarla benim yanlış yaptığımı vurguluyor. Kendimi tebliğin kollarına bırakmış durumdayım ama bu noktada kafamı kurcalıyor bu kadar ısrar vs sizin yorumunuz nedir?
Direkt yurtdışından ithal edilen malların Ba bildiriminde sorun çıkmıyor. Sorun serbest bölgelerden ve gümrüklü antrepodan devir yoluyla alınan malların ithalinde çıkıyor. Bunun nedeni de 396 (ve 418) sayılı tebliğin bu konuda net bir görüş bildirmemesidir. Serbest bölgedeki firma fatura kesiyor, sen beyanname ile ithalat yapıyorsun. Tebliğde serbest bölgedeki firmanın BS bildirimi için "serbest bölge işlem formunun" tarih ve tutarını esas alacaksın, ithalatçı için ise fiili ithalat tarihinde, beyannamedeki tutarları esas alacaksın diyor. Vergi dairesinde farklılık olmaması için ben bu firmalarla mutabakat yaparak aynı dönem ve tutarda bildirim yapıyorum.
Şahsen 418 sayılı VUK tebliğinin aşağıa alıntıladığım bölümüne istinaden eğer gb düzenlenmişse ona göre beyanda bulunuyorum. Diğer türlü işlerin dahada karışacağını düşünüyorum çünkü gb kapanış tarihi ile sbif tarihleri arasında ciddi farklılıklar olabiliyor . Derseniz ki bunu biri kontrol eder mi? belli mi olur büyük ikramiye bizede vurabilir
Saygılar;
bil_gin
Ayrıca serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin yurt içiyle yaptıkları alış-satış işlemlerinin bildirilmesinde; gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmesi hallerinde bu beyannamelerin kapanma tarihleri ve tutarları, gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmemesi durumlarında ise serbest bölge işlem formu tarihi ve tutarı dikkate alınacaktır.