Dijital Ürün Satışında Vergilendirme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ironice
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Oyun İçi Ürün Ticareti – Vergi ve Belgelendirme Hk.​

İş Modeli (özet):
Web sitem, dövizci mantığıyla çalışıyor: Kullanıcılardan oyun içi ürün satın alıp diğer kullanıcılara satıyorum. Marjlar çok düşük.

Örnek İşlem:
  • Şahıstan 315 TL’ye ürün aldım.
  • 1 hafta sonra başka bir kullanıcıya 340 TL’ye sattım.
  • Brüt kâr: 25 TL.
Sorularım:
  1. Vergi matrahı açısından; gelir–gider farkı olan 25 TL mi vergilendirilecek, yoksa farklı bir yaklaşım var mı?
  2. Şahıstan alım (315 TL) için hangi belgeyi düzenlemeliyim?
    • Gider pusulası gerekir mi? Varsa stopaj ve KDV uygulaması nasıl olmalı (oran/matrah)?
  3. Satış (340 TL) tarafında düzenlemem gereken belge nedir?
    • e-Arşiv/e-Fatura kesmeli miyim, KDV oranı/matrah nasıl belirlenmeli?
  4. Bakiye ile çalışma modelinde, müşteri bakiyeyi yüklediğinde ve satış anında muhasebe kaydı/KDV doğumu hangi tarihte kabul edilmelidir?

Komisyon faturasıyla dönüyor işler, gider pusulasıyla olacak iş değil bunlar.
Aldığı bir ürün var. Bunu bir belgeye dayandırması gerekmiyor mu? Ve o anda da satışı olmuyor. Örnekte 1 hafta sonra diyor ama satış günü o aydan bir sonraki ay da olabilir. Hiç olmayabilir de. Sadece komisyon faturası ile olmaz.

Aldığı bir ürün var. Bunu bir belgeye dayandırması gerekmiyor mu? Ve o anda da satışı olmuyor. Örnekte 1 hafta sonra diyor ama satış günü o aydan bir sonraki ay da olabilir. Hiç olmayabilir de. Sadece komisyon faturası ile olmaz.
Sormak istediği şeyi çok iyi biliyorum onu öyle yapamaz yapması gereken alıcıyla satıcıyı bir araya getirip komisyon faturası kesmeli, muhattap olacağı kişiler vergi mükellefi değil çünkü gider pusulasıyla yapamaz ayrıca gider gösteremediği için verginin tamamından sorumlu olur. O yüzden pazaryeri mantığında bir iş yapmalı aksi halde kar edemez.