Diş Hekimi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sultan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sultan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
127
merhaba,
diş hekimi defteri tutan arkadaşlar varmı acaba??? alınan tıbbi malzemeleri, ilaç ,dolgu malzemesi, gidere mi işlenir yoksa malzeme stokumu tutulur...
 
bende serbest meslekde stok olmaz diye düşünüyorum...çünkü bizlerde serbest meslek erbabı olarak aldığımız kağıtları dosyaları malzemeye atmıyoruz...
 
Ticari kazanç ve Serbest meslek faaliyeti ayrımı yapmak gerekir.

Dişçilerin dışarıya protez, altın diş...vs gibi ürünler yaptırıp işletmelerinde satarlarsa bu ticari faaliyet sınırları içerisine girer.

kanun maddesi

Ticari Kazancın Tarifi
Madde No 37
Kapsam
Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.
Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı kazançlar ticari kazanç sayılır:

1. Maden, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri ile tuğla ve kiremit harmanlarının işletilmesinden;

2. Coberlik işlerinden;

3. Özel okul ve hastanelerle benzeri yerlerin işletilmesinden;

4. Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden;

5. (202 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle değişen bent) Kendi nam ve hesaplarına menkul kıymet alım-satımı ile devamlı olarak uğraşanların bu faaliyetlerinden;

6. (202 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle değişen bent) Satın alınan veya trampa suretiyle iktisap olunan arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu müddet içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılmasından; elde edilen kazançlar.
7.(4842 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 01.01.2004) Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar.

Kollektif ortaklıklarda ortakların, adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir. (66'ncı madde hükmü mahfuzdur.)

Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya (4369 sayılı Kanunun 81/C-2 maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1.1.1999) basit(*) usullere göre tespit edilir.

Özel okul ve hastanelerle benzeri yerleri işleten serbest meslek erbabı, serbest meslek kazançlarını da işletmenin kayıtlarına ithal edebilirler.


YANİ

7.(4842 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle eklenen bent Yürürlük; 01.01.2004) Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar.

VE

bu tip mamulleri alıp satan dişçilerin işi artık serbest meslek değildir. Kanaatindeyim.

Serbest Meslek Kazancının Tarifi
Madde No 65
Kapsam
(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.

YANİ
şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve "ticari mahiyette olmıyan işler" demiş kanun, yani dışarıdan alınan ve satılan protezler ile dışarıdan hammadde alınıp içeride yapılan protezler ticari faaliyettir.

TİCARİ FAALİYET EN AZ işletme defteri tutmayı gerektirir ve işletme defterinde de dönembaşı ve sonu stok ayrımı ile maliyet hesaplanır.

SONUÇ:

Bahsi geçen dişçi sadece diş tedavisi yapıyorsa serbest meslek kazanç defteri tutar stok yoktur.

Fakat Protez satıyorsa ticari kazanca girer işletme defteri tutar ve stok vardır.

Protez satmayan dişçi de tanımıyorum.
 
merhaba,

eeee,şimde sonuç ne:))))

kırk yıllık serbest meslek erbabı bildiğimiz diş hekimlerini ticaret erbabı hükmündemi değerlendireceğiz hangi deftere tabi tutacağız...
 
Görüldüğü üzere kanunda açık hüküm var. İşlem hacmi yüksek, iyi kazanan, dişçiler için bu risk devam etmektedir. Eğer protez yapıp satan dişçi için bu protezlerin hammaddesini direkt maliyet saymaktan dolayı matrah farkı riski demokles kılıcı gibi sallanmaktadır.
 
merhaba,
sayın sultan

Yapacağınız şey aslında 2 ayrı defter tastik ettirmek
Serb.meslk.kaz.için ve ticari kazanç için işletme defteri...

Sen öyle mi yapıyorsun diye soracak olursan,hayır
sadece serb.meslk.deftr.tastik ettiriyorum...
 
Sayın sultan,
Diş hekimi serbest meslek erbabıdır.Vergi Usul Kanunu'nun 210.maddesine göre,serbest meslek erbabının SERBEST MESLEK KAZANÇ DEFTERİ tutması zorunlu kılınmıştır.Serbest meslek kazanç defterinin bir tarafına giderler,diğer tarafına gelirler kaydolunmaktadır.Diş tedavisi ile ilgili tüm malzemeler,ilaçlar birer gider kalemidir.
 
merhaba,

diş hekimlerinin stok tutma zorunluluğu olmadığı konusunda hemfikiriz,teşekkürler
 
Diş hekimlerine s.meslek kazanç defteri tutmaktayız.

Dönem sonlarında ise stok çıkarttırmaktayım.

Bu stok yüzünden inceleme gördük ve ceza yedik.

20.12.2005 de 300 adet jetokain,
25.12.2005 de 500 adet dentalenjektör almış

Kestiği makbuzlara bakıyorsun 15 kişiyi geçmiyor.

Gelde yukarıda saydığım malzemeleri bu 15 kişide kullan nasıl olacak??
Bilginize!!!!
 
Diş hekiminin aldığı bu türden girdiler "mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet bedelleri" olarak değerlendirilebilir..ticari faaliyete girmeden giderleştirilir.zira bu girdiler "satış" amaçlı değildir.serbest meslek kazanç defteri tutar.ve bu şekilde vergilendirilir.
 
arkadaşlar kusura bakmayın boyle bi mukellefim yok ama iyikide yok benim şuandaki yazma nedenim verdiğiniz ilginç cevaplar yani anladığım kadarıyla ki çok karışık bir anlatım soruyu soranın ben eminimki kafası dahada karışmıştır bu konu o kişiler için gerçekten onemli bi konu bu konunun araştırılıp açıklanması formdaşlarım ve mesleki faliyetimiz açısından yarar sağlayacaktır
 
öncelikle sn sultan ın sorusunda protez işinden bahsedilmiyor. bu nedenle sorunun cevabı kesinlikle serbest meslek defterine gider olarak kayıt yapılmasıdır.

diğer taraftan tartışma konusuna gelince, diş protez işi ticari faaliyettir. ancak diş hekimleri protez yapmazlar, genelde protez sipariş usulü dışarıya yaptırılır ve diş hekimleri hastaları üzerinde bunun uygulamasını yaparlar ki bu da direk mesleki bilgi ve çalışmaya dayalıdır.

bu nedenle diş hekimlerinde diş protezi yönünden ticari faaliyet olarak bir defter tasdik ettirilmesi bence çok anlamsızdır.

saygılar
 
bizde dişçi degil ama veteriner var iki defter tasdik ettiriyoruz hem serbest meslek hem de işletme defteri çünkü perakende olarak veteriner ilaçları da satmakta iyi çalışmalar
 
Üst